abraham2ooo 03.05.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Witam, kupuję bliźniaka z działką ok 400m2, za domem chciałbym postawić domek warsztatowy o wymiarach 6x3m. Domek będzie podzielony na dwie części: 2x3m pomieszczenie na rowery, kosiarkę i narzędzia ogrodowe, 4x3m warsztat z blatem roboczym i narzędziami. Planuję postawić go na bloczkach betonowych, rozmieszczonych co ok 1m, oczywiście na całej powierzchni, zrobić z kantówek szkielet podłogi i później szkieletowe ściany, dach dwuspadzisty. Docelowo chciałbym go ocieplić wełną lub styropianem i w części warsztatowej założyć grzejnik elektryczny, w razie czego na chłodniejsze dni. Nie mam żadnego doświadczenia, ale chciałbym spróbować postawić go samemu. Chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o porady i podpowiedzi. Zastanawiam się jaką powinienem wybrać grubość kantówek na szkielet podłogi i ścian? Na zewnątrz chyba chciałbym zamontować płyty cementowe i położyć tynk, żeby nie męczyć się z impregnowaniem i zawilgoceniem drewna (boazeria, osb). Czy płyty przykręcić bezpośrednio do szkieletu, czy szkielet obić osb, a później dopiero płyty? Na podłogę zastosowałbym płytę mfp (czytałem, że jest sztywniejsza niż osb). W środku na ścianach osb. Czy w ściany muszę dawać jakąś folię paroizolacyjną? Mam nadzieję, że nie za dużo pytań Pozdrawiam Majsterkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts