Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nic, to maksymalne podłączenie do tego falownika.

Nie ogranicza go moc w [W] ale maksymalne napięcie !!!!które twoje 11 paneli już daje.

@ pyra:

Teoretycznie możesz podpiąć pod ten falownik 5400W, ale to niemożliwe, bo w PL moc instalacji jednofazowej to 3.68kWp

Masz w tej chwili 3.3kWp, na legalu możesz dorzucić moduł 380W, jeśli zaś masz żyłkę hazardzisty, to... :)

EDIT: Teraz widzę, że masz moduły 330Wp (liczyłem dla 300), więc została Ci już tylko żyłka hazardzisty :)

Albo wymiana falownika na 3f.

Edytowane przez fotohobby

Maksymalna moc DC dla tego falownika to 5425W, więc trochę zapasu na urządzeniu masz.

Tylko za bardzo nie poszalejesz, bo zgodnie z prawem/regulacjami na jednofazowej instalacji może być 3680W (z tego co wiem liczą się panele).

Ty masz 11*330W=3630W

Edytowane przez ppred

Ten falownik ma również ograniczenie napięciowe! Nie doradzanie źle bo zabezpieczenie go wyłączy a jeśli nie zadziała to falownik się uszkodzi.

Nie wiecie jakie ma panele ale domyślam się że blisko 41V a ma ich 11 szt. Dołożenie choćby jednego spowoduje tylko kłopoty.

Ten falownik ma również ograniczenie napięciowe! Nie doradzanie źle bo zabezpieczenie go wyłączy a jeśli nie zadziała to falownik się uszkodzi.

Nie wiecie jakie ma panele ale domyślam się że blisko 41V a ma ich 11 szt. Dołożenie choćby jednego spowoduje tylko kłopoty.

Co ty piszesz.... Czy nie widzisz, że ma SE ?

Gdyby nie ograniczenie ZE mógłby i 16 takich modułów podpiąć.

Co ty piszesz.... Czy nie widzisz, że ma SE ?

Gdyby nie ograniczenie ZE mógłby i 16 takich modułów podpiąć.

Max napięcie wejściowe 480V

Max napięcie wejściowe 480V

Aha - a nie zauważyłeś wszystkie jednofazowe falowniki SE takie mają ? Nawet SE 6000H ?

Uważasz, że do falownika o mocy 6kWp też można 11 modułów podpiąć ?

Wiesz co jest podłączone do każdego modułu w systemie SE ?

Optymalizator.

A optymalizator spełnia rolę transformatora. z napięciem wyjściowy np 0-60V

Jak modułów jest mało, albo część zacieniona, to na reszcie podnosi napięcie, aby falownik dostął swoje znamionowe 380V - w przypadku falowników 1f

Jak modułów jest dużo, obniża napięcie - dlatego do falownika, jak w temacie możesz podpiąć 16 modułów 330Wp, albo nawet 25 modułów 200Wp (przy optymalizatorach P300, P370)

Nie wprowadzaj zamętu.

• 3 weeks później...
Apropo SolarEdge to i ja mam pytanie. Instalacja 10kW na południe, zacienienie kilku paneli zaczyna się po 14. Jaki falownik lepszy, 8kW czy 9kW? Mam założony 8kW i jest przewymiarowanie 25%. Przy 9kE by było 11%.
  • 3 months później...