JUSZAJ 03.12.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Szukam kogoś kto może buduje/budował ten domek. Fajnie byłoby podzielić się uwagami. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JUSZAJ 03.12.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.10.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=244&action=showProjectco śadzicie o tym projekcie?Mam dzialke z wjazdem od południa i częsciowo zalesioną. Bardzo dużą.Projekt mi sie bardzo podoba, myslałam, ze jest drogi ale wycena muratora to 220 razem z instalacjami co w porownaniu z innymi domami z ostatniego katalogu muratora wcale nie jest takkie straszne.Podoba mis ie jeszcze wieszczek:http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=343&action=showProjecttroche wiekszy wyceniony podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 28.10.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Jak na dużą działkę to bym szukała parterowego... Co do bryły i układu wewnątrz - chyba fajniejszy jest drugi, no ale wjazd od południa ogranicza... Może do trzech razy sztuka... Myślę, że masz szansę na lepiej dopasowany projekt. Może zaraz ktoś podrzuci konkretną propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.10.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 moze jeszcze ktos mi cos napisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 28.10.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 No to ja napiszę, ale nie wiem czy się ucieszysz...Bo w Ulubionym to mi się podoba tylko góra. Dół, przepraszam, ale jest według mnie kompletnie udziwniony i niefunkcjonalny. Na pierwszy rzut oka widać same ściany. Dalej narzekam: niemal dwunastometrowy hol i sześciometrowa kuchnia? Nie powinno być zdziebko odwrotnie? No i wyobraź sobie, że masz gości i idziesz zrobić kawę. Musisz przemaszerować przez cały parter tam i z powrotem. Założę się, że przy tym układzie, prędzej czy później wszyscy byliby przyjmowani w tej, też nie za obszernej jadalni, bo tak będzie wygodniej. No, ale może tak właśnie wolisz - żeby część reprezentacyjna była zupełnie oddzielona od kuchenno - jadalniowej, mogę to zrozumieć. Na pewno 82 metrowy parter można rozplanować lepiej. Góra za to fajna. Wszystko na miejscu, bardzo funkcjonalnie. No i plusem tego projektu jest taras jest od południowego wschodu. Wieszczek podoba mi się pod względem funkcjonalności o wiele bardziej i góra i dół, ale jak rozumiem tutaj taras byłby od północy, więc salon wiecznie mroczny, to niefajne rozwiązanie. O matko, ale jestem okropna Przepraszam, jeżeli uraziłam Twój gust, ale może tak jak pisze Joasia - ten trzeci będzie idealny. Był taki wątek o projektach z wjazdem od południa. http://www.gifygg.com/gifs/gifs/559zaraz%20sie%20rozplacze.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taysha 28.10.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witaj Irma Takie moje pierwsze spostrzeżenia to: Ulubiony: kuchnia bardzo oddalona od salonu, z kawą trzeba całe mieszkanie przebiec, jest od strony południowej jak wejście, co mi bardzo nie odpowiada, ze względu na temperaturę, troszke mala pow. kuchni i jadalni na tak duzy dom, a wyjście z salonu na taras jest od strony frontu, a szkoda, że nie od ogrodu, z tyłu domu, pralnia, kotlownia - wejscie przez jadalnie, zamiast kolo lazienki, zeby z brudnymi ubraniami nie latać po calyn domku wizualnie mi sie podoba bardzo Wieszczek: J.w., kuchnia jest od strony południowej jak wejście, pralnia znowu daleko od lazienki, ale za to cala reszta uwazam, ze jest ok naprawde fajny domek Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.10.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witaj Irma Ulubiony: kuchnia bardzo oddalona od salonu, z kawą trzeba całe mieszkanie przebiec, jest od strony południowej jak wejście, co mi bardzo nie odpowiada, ze względu na temperaturę, troszke mala pow. kuchni i jadalni na tak duzy dom, a wyjście z salonu na taras jest od strony frontu, a szkoda, że nie od ogrodu, z tyłu domu, pralnia, kotlownia - wejscie przez jadalnie, zamiast kolo lazienki, zeby z brudnymi ubraniami nie latać po calyn domku wizualnie mi sie podoba bardzo Wieszczek: J.w., kuchnia jest od strony południowej jak wejście, pralnia znowu daleko od lazienki, ale za to cala reszta uwazam, ze jest ok naprawde fajny domek Powodzenia taras z przodu to koniecznosc, bo mam dzialke poludniowa.wiec akurat to mi sie bardzo podoba a mala kuchnia i jadalnie to problem, i zdaje sie ze nic z tym nie da sie zrobic. Niemniej idea oddzielnej kuchjni bardzo mi sie podoba. tak samo zreszta jak "zakamrkowosc" tego domu i salon po schodkach w dół i wlasnie tarasy na dwie strony bo mimo, ze mam dzialke z wjazdem od pol€dnia to od polnocy sa bardzo ladne widoki na lasek. a co do wieszczka to budowalabym go bez garazu , bokiem na dzialce, albo przenioslabym salon do przodu. Takie zmiany funkcjonalne w obrebie scianek dzialowych to dla mnie nie problem bo jestem projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 28.10.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 - ten trzeci będzie idealny. Był taki wątek o projektach z wjazdem od południa. http://www.gifygg.com/gifs/gifs/559zaraz%20sie%20rozplacze.gif myslałam jeszcze o Jaskólcew odbiciu lustrzanym bokiem ustawionej co wy na to? http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=240&action=showProject oczywiscie tez ja troche przerobiam, bo chyba w miejscu sypialni rodzicow bylaby kuchnia z jadalnia, a w miejscu kuchni gabinet itd, ale tam nie ma scianek nosnych wiec to pryszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 28.10.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Ten projekt zdecydowanie najbardziej mi się podoba! Bardzo podobają mi się takie bryły. A co do wnętrza, to ma wszystko co potrzeba. Fantastyczne jest to pomieszczenie gospodarcze przy kuchni. A po co miałoby być odbicie lustrzane? I jak to bokiem? To od której strony świata byłby wjazd a od której salon? Dlaczego ja nic nie rozumiem? Tak jak jest, jest źle? Wjazd od południa, salon od zachodu....A po przeniesieniu kuchni, gdzie byłaby sypialnia rodziców? W miejsce połączenia pokoju 10 i 11? To fajny pomysł, ale co wtedy z tym fajowym pomieszczeniem gospodarczym, które mogłoby robić jednocześnie za spiżarnię? Szkoda by było tego fajnego rozwiązania. Jestem za Jaskółką, tym bardziej, że jest to parterówka, a tamte dwa były z poddaszem. Nie jestem tu obiektywna - sama mam parterówkę i uważam to za najlepszy dom, jeżeli tylko działka na to pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 29.10.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 I jak to bokiem? To od której strony świata byłby wjazd a od której salon? Dlaczego ja nic nie rozumiem? wjazd od zachodu, salon od południa, dzialka ma 30 m na 200, wiec w takim ustawieniu wydaje mi sie, ze dom lepiej by wygladal. no i szkoda by bylo zeby elewacja polnocna byla taka wielka... Musze przerobic troche wnetrze bo potrzebuje wiekszego gabinetu niz 10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek Kraków 19.07.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Witam. Wraz z żoną planujemy budowę domu:) przeglądnęliśmy już mnustwo projektów i najbardziej spodobał nam się ten projekt: ULUBIONY z Muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=244&IdKolekcji= . Zależy nam na dużym salonie w kradracie a także na obszernej garderobie. Ten projekt to ma! Co o nim myślicie?? Proszę piszcie. Może już w nim mieszkasz!? Wasze uwagi mogą być dla nas bardzo cenne. Ps. PIĘKNY DOM!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.07.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Ten dom ma duzo lepszy widok z zewnatrz niz uklad pomieszczen we wnatrz.... Pytanie: jestescie pewni ze pasuje wam na dzialke? wzgledem stron swiata? szeokoscia, glebokoscia dzialki? Tym ze salon jest widoczny od strony frontowej i podjazdu? Ze sa dwa tarasy w zupelnie innych miejscach? Boczny taras od salonu bedzie pasowal i zmiesci sie na waszej dzialce? Mala i niefunkcjonalna jadalnia tez? (nawet stolu odsunac od sciany sie nie da bo juz teraz wyraznie koliduje z drzwiami balkonowymi ) Kretynskie (specjalnie podkreslam) przescie z garazu i pomieszczenia gospodarczego prosto przez jadalnie tuz obok stolu przy ktorym sie je i prowadzace przez caly dom do przedsionka zeby tam zdjac buty i zimowe kurtki tez jes okv ?!?!?!?! Pok nr 6 na parterze - wchodzimy waskim jak kiszka korytarzem - a poniewaz drzwi zostaly zaprojektowane tuz przy scianie na dzien dobry wchodzac do pokoju wpadamy na biurko (mozna czemu nie ale to wrecz szkolny przyklad smiesznego bledu studenta 1 roku architektury - bo takie rozwiazan stara sie nie stosowac nawet mieszkaniach w bloku gdzie sie ma do dyspozycji 50m2 calej pow mieszkalnej - w domu jednorodzinnym o pow ok 150 m2 naprawde mozna by bylo to rozwiazac sensowniej - tak jest po prostu nieustawnie) Male waskie przejscia pomiedzy pomieszczeniami zupelnie Wam nie przeszakdzaja? Zastanawiam sie po kiego jest przy tych schodkach do salonu przedluzona (na rysunku w pionie) sciana (robiaca taki " zakamarek" przy schodach????) po co? nie moze sie konczyc tak jak regal przy scianie? tylko zweza i tak ciasne przejscie i robija schody (i to nawet niesymetrycznie) nie wiem po co? zeby kwaitek w doniczce tam postawic? Na poddaszu - waska i nie wiadomo czemu sluzaca odnoga korytarza (pomiedzy pom 16 i 17) tez ok? Co tam ma byc? Tam jest szerokosc ok 150 cm - co tam mozna zmiescic - tego nie wiem ? Bo moim zdaniem jest to marnowanie przestrzeni - albo cos wiekszego i robi sie jakas wspolna przestrzen na poddaszu typu biblioteczka itp, albo powiekisza sie pokoje - bo tak to bez sensu - nawet efekt wizualny sie nie liczy - bo to waska kiszka z polaciowym oknem a nie cokolwiek nadajacego sie do aranzacji To akurat jest latwe do jakies adaptacji wec nie ma problemu ale nie wiem czy dobrze swiadczy o przemysleniu calego domu przez projektanta Sam projekt "na papierku" jest dosyć średni i pasujacy na specyficzna dzialke (dwa tarasy na zupelnie rozne strony swiata, salon od frontu - czyli pewnie na dzialke z wjazdem od zachodu lub poludnia) Jak bedzie sie komponowal konktretnie do Waszych potrzeb i na waszym terenie - tego nie wiem : Najwiekszy blad jaki widze - przejscie garaz - dom (kolo stołu jadalnego, przez jadalnie - no sorry.... ?!?!?!) ktos chyyba długo i "intensywnie" myslał takie troche dziwne "rozbicie domu" w parterze - podzial - funkcja prywatna (pokoj plus lazienka) miesza sie z publiczna (salon) ( niby sciana wiec jakis podzial publicznej przestrzeni od prywatnej jest) wiec ok - niech tam bedzie ale jednoczesnie oddzielajac jadalnie - sama nie wiem , moze tu sie czepiam druga rzecz - nietypowy uklad - na pewne typy dzialek ( z wjazdem zachod lub poludnie (wtedy lustrzane odbicie) jak nabardziej poprawny ale nie na wszystkie - z wjadem od strony polnocnej czy wschodniej dawanie na te strone pokoju dziennego to lekkie nieporozumienie (i co z tego ze salon "po kwadracie" jak bedzie ciemno to tak na szybko... jesli moim priorytetembylo by to to ze salon ma byc w kwadracie to raczej poszukalabym czegos ...innego chyba No chyba ze sa jeszcze jakies inne argumenty za tym ze ten projekt spelnia potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.07.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 aha- jeszcze jedno apropos garderoby....- widziales przekroj tego projektu? czy tylko rzut zamieszczony na stronie inetrnntowej ...? Bo nalezy porownac jedno z drugim Na moje oko (przekroju tez nie mam wiec moze sie myle - ale nie sadze ) to tam sa takie skosy na poddaszu ze garderobe w wysokosci takiej zeby sie dorosla osoba wyprostowala bedziecie mieli na ok 70- 100 zm szerokosci Cala reszta po bokach - to skosy - czyli i polki na garderobe na wymiar i ciete pod te skosy - konczyc sie beda na takiej wysokosci ze kazda dluzsza kiecka powieszona na wieszaku zamiatac bedzie podloge i tu znow pytanie - co z tego ze garderoba duza jak niewygodna w uzytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 20.07.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Troche bede tego projektu bronic. Mam dzialke z wjazdem od poludnia i ten projekt bardzo by mi pasowal, gdyby nie to, ze ma za mala jadalnie. To ze jest odseparowna od salonu to dla mnie zaleta. Tak samo jak tarasy na dwie rozne strony swiata. Mimo, ze moja dzilaka jest poludniowa to od polnocy mam bardzo ladny widok, wiec taras z tylu jak najbardeziej w niwktorych wypadkach moze sie przydac. Podoba mi sie zejscie do salonu po schodkach i duze a takze dwie jednakowej wielkosci sypialnie dla dzieci na poddaszu.projekt ma nietypowy uklad ale jak dla mnie to jest jego zaleta. np. nie widac calego salonu i jadalni od razu po wejsciu do domu, dom jest pelen zakamarkow, a niektorzy tak lubia.Jednak przejscie do jadalni z garazu tez uwazam za wade, no i garderoba jest raczej dosc niewygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 20.07.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Irma dlatego napislalam ze calkiem mozliwe ze sa jakies argumenty przemawiajace za tym wlasnie (dosyc specyficznym i nietypowym) projektem To oczywiste ze jak ma sie od strony poludniowej brzydki widok a od strony polnocnej cos fajnego - nie na lezy za wszelka cene pakowac salonu od poludnia to samo z tarasami - jesli dzialka jest na tyle szeroka ze ma to sens - to oczywiscie - ale jesli jest raczej waska (czy plytka itp) a np sasiad tez ma blisko granicy dom to robienie tarasu ktory wlazi w plot czy dom sasiedni jest moim zdaniem chybione Ale sa tez takie dzialki na ktore uklad tego domu bedzie sie idealnie wpisywal - a pewne "niedoskonalosci" sa do poprawki na etapie adaptacji Ale autor watku nie napisal nic o lokalnych warunkach i swojej dzialce na ktorej ew. planuje postawic dom . Rozpisal sie glownie o salonie na planie kwadratu ( mozna znalesc inne projekty z takim samym ukladem ) byc moze lepiej sie wpisujace na "typowa" dzialke i o "duzej" garderobie - ktorej nie widzialam ale cos mi tak "pachnialo" ze jest lekko nie funkcjonalna - i potwierdzilas moje slowa znajac dom z "realu" Chcialam to glownie uwypuklic - garderobe i te mala niezbyt ustawna jadalnie - bo wiem z doswiadczenia ze masa osob "nie czyta" rzutów domu i nie widzi pewnych rzeczy - glownie problem sprawia oszacowanie odleglosci (np szerokosci korytarzy wielkosci pokoju )zwlaszcza jak nie sa one opisane , a juz przekrojow to naprawde nieliczni . Tzn to typowe - ze sporo osob ma problem z przelozeniem dwuwymiarowego rysunku na cos trojwymiarowego oraz polaczeniem rzutu (poziom) z przekrojem (pion) Dla mnie np. pewne rzeczy widoczne sa na pierwszy rzut oka ( no ale to tak juz jest - dla niektorych np. podatki nie sa czarna magia za co szczerze ich podziwiam ) - wiec czasem chce specjalnie troche brutalnie to "pokazac " pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek Kraków 21.07.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Hymmmm. No cóż Zielonooka, pokazałaś mi ten projekt z trochę innej strony. Uczepiłem się salonu ale to dla mnie na prawdę ważne. No i ta garderoba... Jeśli chodzi o jadalnię to fakt że też wydawała mi się trochę za mała ale nad przejściem z garażu to się nawet nie zastanowiłem POMOCY!! Widziałem już tyle projektów że mnie już łeb od tego boli!! Może Wam przychodzi na myśl jakiś projekt z którego byłbym zadowolony? Działka ma wjazd od południa. A może zamówić własny projekt? Tylko jakie to są koszty to nie wiem. Szukam dalej! ...A może zrobić wyjście z garażu na wysokości okna kuchni?? Tylko że to mało praktyczne w deszczowe dni. Szukam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 21.07.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Hymmmm. No cóż Zielonooka, pokazałaś mi ten projekt z trochę innej strony. Uczepiłem się salonu ale to dla mnie na prawdę ważne. No i ta garderoba... Jeśli chodzi o jadalnię to fakt że też wydawała mi się trochę za mała ale nad przejściem z garażu to się nawet nie zastanowiłem POMOCY!! Widziałem już tyle projektów że mnie już łeb od tego boli!! Może Wam przychodzi na myśl jakiś projekt z którego byłbym zadowolony? Działka ma wjazd od południa. A może zamówić własny projekt? Tylko jakie to są koszty to nie wiem. Szukam dalej! ...A może zrobić wyjście z garażu na wysokości okna kuchni?? Tylko że to mało praktyczne w deszczowe dni. Szukam dalej... wisz jesli dom Ci sie podoba, to zawsze mozna troche zmian wprowadzic: np, odrobine zmniejszyc pomieszczenie gospodarcze , w tej chwili ma 7,5m2 to bardzo duzo. Np. ja gdybym zdecydowala sie na ten projekt to calkiem zrezygnowalabym z przejscia z garazu do domu. Samo przejscie przez jadalnie do pom. gospodarczego juz mi wogole nie przeszkadza. no ale na garderobe to juz nic sie nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 21.07.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 a i jeszcze Ci powiem, ze ja koniec kocow zdecydowalam sie na projekt indywidualny, bo na dzialke poludniowa wg mnie jest bardzo trudno cos sensownego znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 21.07.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Przyłączam się do powyższych postów. Z zewnątrz - piękny dom; wewnątrz - to kompletna porażka . Ciekawi mnie tylko, jak gość (czyt. projektant) który projektował ten zaliczył studia . Przecież ten dom jest tak nie funkcjonalnie rozwiązany jak tylko mozna sobie w najgorszych snach wyobrazić. No ale ostateczna decyzja zawsze należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts