Program93 04.05.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Witam , Sprawa wyglada tak , ze musiałem spuścić wodę z układu CO instalacja miedziana (modernizacja ogrzewania ) i zostanie to tak na jakiś czas, czy jest jakaś różnica gdy mam cały układ nienaruszony tylko spuszczona wodę , a np. zdjęty grzejnik i rozcięte rurki ?Czy szkodliwe jest tutaj powietrze ? Jak długo może to tak zostać , czy jak najszybciej założyć grzejnik nabić wody potem przy kolejnych pracach za jakiś czas od nowa wyjazd z woda i przeróbka ? A i czy mogę grzać CWU grzałka jeżeli w wężownicy nie ma wody ? Może to uszkodzić w jakiś sposób wężownice czy instalacje ? To nawiązuje do sytuacji pustego układu CO/CWU , a grzania w sezonie letnim wody z grzałki w bojlerze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.05.2021 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) Jeśli nie planujesz korzystać z instalacji do rozpoczęcia sezonu grzewczego, nie widzę sensu zalewania układu wodą. Bojler, jeśli to zwkły z wężownicą, z grzałką w CWU to możesz grzać elektrycznie. Edytowane 5 Maja 2021 przez mac_612 ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 05.05.2021 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 ok to zostawię układ bez wody , bałem się ,że jak nie ma medium , instalacja jest porozcinana i jakaś woda tam zalega w grzejnikach czy odnogach rur to ciągle napływające powietrze to zniszczy dodatkowo ,że rurki są miedziane ,a grzejniki aluminiowe .Co do Bojlera ma grzałkę więc będę nią grzał , obawiałem się ,że jak grzałka będzie grzała wodę do 50 stopni ,a wężownica w środku będzie pusta to może temperatura i ciśnienie wody na nią niekorzystnie oddziaływać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 05.05.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Ogólnie jest bardzo niezalecane łączenie aluminium z miedzią w jednej instalacji i jak masz możliwość to napraw ten błąd. Powstaje miedzy tymi metalami bardzo silne ogniwo. Ale jak pozbędziesz się elektrolitu (wody) z instalacji, to zahamujesz tymczasowo korozję galwaniczną. Jak grzałka jest w wodzie, która może się bezpiecznie rozszerzać (minimum zawór bezpieczeństwa CWU) to można bezpiecznie grzać. Wężownicy nic nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.05.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Ogólnie jest bardzo niezalecane łączenie aluminium z miedzią w jednej instalacji i jak masz możliwość to napraw ten błąd. Powstaje miedzy tymi metalami bardzo silne ogniwo.e. Tak było kiedyś że łączenie aluminium z miedzią powodowało zapowietrzanie instalacji z powodu wytwarzania się wodoru. Teraz są grzejniki aluminiowe których wg zapewnień producenta zawala się na montowanie ich w instalacji z miedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 06.05.2021 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Ogólnie jest bardzo niezalecane łączenie aluminium z miedzią w jednej instalacji i jak masz możliwość to napraw ten błąd. Powstaje miedzy tymi metalami bardzo silne ogniwo. Ale jak pozbędziesz się elektrolitu (wody) z instalacji, to zahamujesz tymczasowo korozję galwaniczną. Jak grzałka jest w wodzie, która może się bezpiecznie rozszerzać (minimum zawór bezpieczeństwa CWU) to można bezpiecznie grzać. Wężownicy nic nie będzie. Układ ma 15 lat , między aluminium a miedzią są zawory z brązu + kształtki w instalacji z mosiądzu wiec nic się nie dzieje . Został ściągnięty grzejnik w środku no cóż czarno od wody kotlowej jakaś tam rdza jest ale wszystko szczelne . Przed przejściem na PC wypłukam układ , zaleje inhibitorem i powinno dalej banglać. CWU posiada naczynie + zawór wiec na spokojnie . Zapytam , żeby nie tworzyć nowego tematu . Naczynie CO dopiero się na 10% wody w układzie , a naczynie CWU na 5% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 11.05.2021 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Przed przejściem na PC wypłukam układ , zaleje inhibitorem i powinno dalej banglać. CWU posiada naczynie + zawór wiec na spokojnie . Ok Zapytam , żeby nie tworzyć nowego tematu . Naczynie CO dopiero się na 10% wody w układzie , a naczynie CWU na 5% ? Możesz skorzystać z dostępnych w sieci kalkulatorów doboru naczyń, ale jeśli dbierzesz wg tych wartości będzie dobrze. Zawsze lepiej dać większe niż za małe. Tak było kiedyś że łączenie aluminium z miedzią powodowało zapowietrzanie instalacji z powodu wytwarzania się wodoru. Teraz są grzejniki aluminiowe których wg zapewnień producenta zawala się na montowanie ich w instalacji z miedzią. No cóż, zawsze się można czegoś nowego dowiedzieć. "W grzejnikach" nie siedzę, ale rozsądek podpowiada mi żeby nie łączyć tych metali zanurzonych w elektrolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 19.05.2021 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Instalacja od tygodni pozbyta wody , grzejniki aluminiowe również opróżnione , a cały czas słuchać z nich cykanie , syczenie ? Co to może być powietrze i jakaś reakcja wewnątrz ? Mam również pytanie chce instalacje zalać woda i oczyścić separatorem , ale z pominięciem kotła . Mogę bezpośrednio powrót z CO wpiąć pod zasilanie CO między tymi obiektami dać separator oraz pompę obiegowa , a na naczyniu CO nabić instalacje 1bar o tak zostawić do sezonu grzewczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts