jebadeon 04.05.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) Cześć, Dom na wiązarach Pas dolny Projektowo OBC. STAŁE NA PODŁODZE PODDASZA: 300 N/m2 (to jest ~~ 30 kg/m2 ?) Nie ma słowa o obciążeniu zmiennym / chwilowym Na pasie dolnym na belkach oddalonych co 80 cm nabite są płyty MFP 25 mm (nie wiem, ile one moga ważyć - na oko do 20kg /m2?) Pod nimi w poprzek belek stropowych (pasa dolnego wiązarów) podbite deski podpierające dodatkowo MFP Czy na tym można bezpieczne zaplanować sypialnię? Jakieś lekkie łóżko, brak czołgu, brak akwarium Płyta MFP 25mm przy tym rozstawie ma maksymalne obciążenie ruchome na poziomie 2,00 p(kN/m2) (nie licząc nabitych w poprzek desek - podpór pod płyty) Na MFP mogę nabić jeszcze długie deski podłogowe. Może ciężar by się rozłożył. Płyty MFP są położone na pióro wpust. Na ich krajach są postawione ściany z GK, a pod nimi się śruby, więc w razie czego nie mam jak odkręcić nie niszcząc ścianek z gk. Martwi mnie nośność pasa dolnego wiązarów (belek stropowych). Żeby wstawić dodatkowe belki stropowe trzeba byłoby rozebrać całe poddasze i podwieszany sufit na parterze... Myślicie, że coś tu się da ugrać? Edytowane 4 Maja 2021 przez jebadeon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 04.05.2021 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2021 Dostałem coś więcej. Wklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts