gxs5 05.05.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Proszę o pomoc w wyborze rury do ogrzewania ściennego. Zależy mi aby była to rura elastyczna, łatwa do gięcia, temperatura do 90 stopni, tak aby ewentualnie w razie potrzeby można pod nią podpiąć grzejniki. Dodatkowo, żeby narzędzia montażowe typu zaciskarka były w przystępnej cenie. Myślałem o rurze Herz, ale nie wiem czy łatwo się kształtuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.05.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Proponuje rury pert np.kan-term blue fluor temp.pracy do 70 stopni chwilowo chyba 100stopni do wyższych temp.chyba nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 05.05.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Identyczna jak do podłogowego tez będzie dobra . układaj na siatce zbrojeniowej na płaskim. Wygodnie i szybciej będzie. A po ułożeniu i związaniu w kilka osób postawisz i przymocujesz na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gxs5 06.05.2021 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Identyczna jak do podłogowego tez będzie dobra . układaj na siatce zbrojeniowej na płaskim. Wygodnie i szybciej będzie. A po ułożeniu i związaniu w kilka osób postawisz i przymocujesz na ścianie. Ciekawy pomysł, być może wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 07.05.2021 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Dla instalacji ogrzewania ściennego polecamy dwa rodzaje rur:1. jednorodne, wykonane z polietylenu PE-RT o nazwie handlowej Blue Floor - Tmax=70 st. C - są elastyczne, łatwo się z nich formuje pętle ogrzewania płaszczyznowego (ściennego, podłogowego).2. wielowarstwowe, także wykonane z polietylenu PE-RT z wartwą aluminium tzw. alupex-y PE-RT/Al/PE-RT - Tmax = 90 st. C, także umożliwiają wygodne formowanie wężownic, zastosowanie uniwersalne tj, instalacje nisko i wysokotemperaturowe z tego tez względu ich cena może być nieco wyższa niż Blue Floor. Instalacja ogrzewania ściennego pracuje na niskich temperaturach, w praktyce nie przekraczających 50 st. C a nawet niżej dlatego założenie stosowania rur o wytrzymałości temperaturowej rzędu 90 st. C nie jest konieczne. Każda tworzywowa rura, projektowana dla stosowania w konkretnej temperaturze i tak posiada odpowiedni zapas "żywotności".Wszystkie rury marki KAN-therm produkowane są na najnowszych liniach produkcyjnych w Polsce z materiałow najwyższej jakości, rury objete są 10-letnią gwarancją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.05.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2021 Ja właśnie robię na rurach blue flor i świetnie się na nich robi robiłem na wawinie zielony i tweetop pomarańczowy niby wszystkie z tego samego materialu i na pierwszy rzut oka to samo ale blueflor wydajie się bardziej elastyczna. Mam pytanie do Pana z kan- term jeśli rury przebiegają przez pomieszczenie o długości ok.10mb a pośrodku jest dylatacjia oczywiście w miejscu dylatacji peszel 30cm to nic się nie będzie działo w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 10.05.2021 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Ja właśnie robię na rurach blue flor i świetnie się na nich robi robiłem na wawinie zielony i tweetop pomarańczowy niby wszystkie z tego samego materialu i na pierwszy rzut oka to samo ale blueflor wydajie się bardziej elastyczna. Mam pytanie do Pana z kan- term jeśli rury przebiegają przez pomieszczenie o długości ok.10mb a pośrodku jest dylatacjia oczywiście w miejscu dylatacji peszel 30cm to nic się nie będzie działo w tym miejscu. Zabezpieczenie rur grzewczych poprzez zastosowanie odcinka peszla ochronnego w miejscu wykonania dylatacji posadzki ma właśnie za zadanie zabezpieczenie tej części rury przed ewentualnymi skutkami ruchów płyt grzewczych. Z praktyki, zabezpiecza to w zupełności instalację ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts