Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

dużo osób doświadczonych na forum więc pozwolę sobie zadać pytań kilka najpierw wyjaśnię :)

Jestem zainteresowany zakupem działki pod budowę domu od rodziny a konkretnie wuja(rolnika). Ja osobiście nie jestem rolnikiem.

W planie całość działki 4200 m (klasa IVb) oznaczona jest jako MRj. Około 100 m dalej 2 działki zabudowane już, media bardzo blisko, dostęp do drogi asfaltowej drogą utwardzona 70 m.

Kilka wypisów z planu zagospodarowania

-Tereny zabudowy zagrodowej z dopuszczeniem zabudowy mieszkaniowej jedno-rodzinnej i usług nieuciążliwych".

-W terenach oznaczonych symbolem MRj ustala się powierzchnię minimalną nowo tworzonej działki budowlanej w zabudowie mieszkaniowej jednorodzinnej –750 m2.

-W terenach oznaczonych symbolem MRj dopuszcza się możliwość przekształcania istniejącej zabudowy zagrodowej w zabudowę mieszkaniową jednorodzinną poprzez likwidację funkcji rolnej oraz realizację zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej w enklawach działek pomiędzy siedliskami rolniczymi (tzw. w postaci zabudowy plombowej).

Zakładam, że działka dopuszcza zabudowę i nie będzie "problemu" z wybudowaniem domu zgadza się?

Oczywiście najpierw działka musi być wydzielona przed geodetę, sprzedana(w dużym skrócie).

Później ja muszę wystąpić o likwidację funkcji rolnej aby działka stała sie budowlana.

Czy tak to powinno wyglądać?

Z góry dziękuje za podpowiedzi w temacie.