dbacze 05.05.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2021 Witam, mam strop drewniany - oryginalnie belki 8 x 18 były co 90 cm. łącznie 12 szt.. Dla pewności dodałem pomiędzy kantówkę 4,5 x 17 i poprzeczki co 40 cm. czyli wyszła kratownica. Na to położyłem płytę OSB 22mm z łączeniami tylko na belkach (krótka krawędź) i poprzeczkach (dłuższa krawędź). Postawiłem ścianki - czyli wydzieliłem 3 pokoje i korytarz. Zanim zaczynałem prace doradzano mi wykonanie jeszcze pływającej podłogi z wełny podłogowej oraz 2 warstw płyty OSB 12mm pióro-wpust. Ze względu na wysokość pomieszczeń (skosy robią swoje) nie mogę dać wełny grubszej niż 2 cm. Natomiast teraz zastanawiam się na tym czy warto taka podłogę wykonać. Płyta OSB nie ugina się (przynajmniej na oko), w pokojach po ustawieniu mebli raczej dużo miejsca nie zostanie. Na parterze oczywiście obecnie słychać "tupanie" ale nie ma jeszcze wykładziny. OK rozpisałem się - wracam do sedna - proszę o poradę - wykonywać podłogę pływającą? A może zamiast 2 x 12mm dać 1x22mm? Może coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 29.08.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Wykładziny zbyt mocno tupania nie wytłumi, więc wykonanie podłogi jest dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts