dawideo 06.05.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 (edytowane) WitamW niedługim czasie chciałbym położyć płytki w łazience. Na ścianach tynk gipsowy, trochę karton gipsu (zabudowa WC), wylewka anhydrytowa (oprócz strefy prysznica gdzie jest odpływ liniowy, tu jest beton).I teraz słyszałem różne wersje na temat hydroizolacji: od miejscowych "majstrów" co to na budowie są od 20-30 lat: 1) W łazience gips i anhydryt przemalować tylko gruntem (płytki będą stanowić wystarczającą barierę dla wody), w strefie prysznica pomalować 2 razy folią w płynie (ściany i podłoga) + taśmy na rogach i kątach2) Całą łazienkę (ściany i podłogę) przemalować folią wpłynie 2 razy - bo to anhydryt i gips, i są narażone na wilgoć sufit mogę sobie darować...3 Ściany i podłogę przemalować folią w płynie, natomiast strefe prysznica, podłogę prysznica i parenaście cm nad podłogą posmarować 2 warstwy hydroizolacji mineralnej (ponoć lepsze od foli) I teraz tak, kto ma rację, bo z jednej strony ma być zrobione dobrze tak aby wilgoć mi nie zaszkodziła, a z drugiej strony nie chcę wydawać niepotrzebnie pieniądze i przeznaczyć je na coś innego.W domu jest już zamontowana rekuperacja, więc pomieszczenie będzie dobrze wentylowane. P.s. Te same majstry odradzały mi rekuperację, bo będę miał suche powietrze i wydam majątek na nawilżacze, tak samo odradzały mi ogrzewanie podłogowe bo:- spuchną mi nogi i jest nie zdrowe- będę miał pełno kurzu- jak rura pęknie wszystko mi zalejeMimo wszystko zainwestowałem i w jedno i w drugie.Tylko jeden polecał reku i ogrzewanie podłogowe, ten sam podaje Pan sugeruje mi punkt nr 2 z uwagą że łazienkę mogłem dać tynk cementowy było by mniej zachodu. Edytowane 6 Maja 2021 przez dawideo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.05.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Dobry doradca ma rację z pkt 2. Ja zamiast KG na zabudowę geberitów dałem płyty wiórowo-cementowe. Montowane specjalnymi wkrętami.Guma w płynie X2 i w różnych kolorach, aby nie przeoczyć podwójnego pomalowania. Wklejone taśmy na połączenia narożników wew. i zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawideo 07.05.2021 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Dzięki. Za odpowiedź. Widzę również, że jeden majster po raz 3 dobrze mi doradził, więc chyba warto już w przyszłości tylko go się pytać Ale Tobie również dziękuję za rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.05.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Przy anhydrycie trzeba dmuchać na zimne. Oczywiście wszelkie rurki wystające z podłogi, zwłaszcza te zakrywane na amen (geberit) też należy potraktować taśmą i gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts