Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa do studni głębinowej

ololek

Recommended Posts

pompa do studni głębinowej. Dom dla 4 osób. Woda ze studni po oczyszczeniu do spożycia. A bezpośrednio ze studni to na ogród do podlewania.

wykonawca ma opcje:

-pompa 1 fazowa albo 3 fazowa

- do pompy 3 fazowej poleca falownik jakoś 2000zł dodatkowo niby większa trwałość pompy.

- hydrofor do domu

- do tego studzienka z tworzywa jako szczelna zabudowa studni

W sumie nie wiem co wybrać jeżeli chodzi o pompę. Jaką wydajność i czy jednofazowa wystarczy? 3azowa to chyba przerost formy nad treścią?

Sam osobiście polecam OMNIGENĘ 4SD 3-14 1,1kw/230V, wyjątkowo trwała i wydajna, do tego 150l hydrofor. Stosowany do studni 25m (ciśnienie utrzymywane w instalacji po reduktorze 3,3 Bar).

Wydaje mi się , że zakup trójfazowej pompy tylko na potrzeby domu jednorodzinnego i to jeszcze z falownikiem mija się z celem, tym bardziej, że jak piszesz taki falownik kosztuje tyle co trzy(jednofazowe) pompy.

Sam osobiście polecam OMNIGENĘ 4SD 3-14 1,1kw/230V, wyjątkowo trwała i wydajna, do tego 150l hydrofor. Stosowany do studni 25m (ciśnienie utrzymywane w instalacji po reduktorze 3,3 Bar).

Wydaje mi się , że zakup trójfazowej pompy tylko na potrzeby domu jednorodzinnego i to jeszcze z falownikiem mija się z celem, tym bardziej, że jak piszesz taki falownik kosztuje tyle co trzy(jednofazowe) pompy.

Myślę że będzie woda na 20-25m. Ale to się okaże dopiero podczas wiercenia.

Studnia będzie na pompę 4 calową.

A i planuję WC i pralkę zasilać ze zbiornika na deszczówkę poprzez centralkę deszczową. Także studnia będzie w pierwszej kolejności na wodę pitną. Jak deszczówka się skończy to wtedy studnia poleci na ogród a centralka przełączy studnię na WC i pralkę dodatkowo.

Pompa 5m3 powinna wystarczyć

Myślę że będzie woda na 20-25m. Ale to się okaże dopiero podczas wiercenia.

Studnia będzie na pompę 4 calową.

Ta pompa jest 4"

A i planuję WC i pralkę zasilać ze zbiornika na deszczówkę poprzez centralkę deszczową. Także studnia będzie w pierwszej kolejności na wodę pitną. Jak deszczówka się skończy to wtedy studnia poleci na ogród a centralka przełączy studnię na WC i pralkę dodatkowo.

Pompa 5m3 powinna wystarczyć

Ok, jak tylko zastosujesz zawór przeciw-skażeniowy to wszystko będzie poprawnie(zapewne centrala deszczowa taki posiada).

Nie wnikam dlaczego chcesz stosować wodę deszczową do pralki, ale to indywidualna sprawa.

Pozdrawiam

Studnię już mam wykonaną, Wydajność 6-7m3 na godzinę.

lustro dynamiczne na 10m. wg info od studniarza pompę powinienem montować na 20m. Warstwa wodonośna na 30m.

Chcę mieć pompę jednofazową z falownikiem. Czy jak zrobię wyjście na ogród ze studni i drugie do domu to ta pompa z falownikiem też będzie utrzymywać ciśnienie na nitce ogrodowej?

Studnię już mam wykonaną, Wydajność 6-7m3 na godzinę.

lustro dynamiczne na 10m. wg info od studniarza pompę powinienem montować na 20m. Warstwa wodonośna na 30m.

Chcę mieć pompę jednofazową z falownikiem. Czy jak zrobię wyjście na ogród ze studni i drugie do domu to ta pompa z falownikiem też będzie utrzymywać ciśnienie na nitce ogrodowej?

Wszystko zależy od tego gdzie będzie zawór zwrotny. Jeśli zaraz za pompą a przed rozdzieleniem na dom i ogród to tak, hydrofor z zamontowanym wyłącznikiem ciśnieniowym będzie kontrolował ciśnienia zarówno w domu jak i w ogrodzie.

• 4 weeks później...
a czy ta rurka pe 40mm to o grubości 2.4mm ścianka będzie ok? To bodajże ciśnienie 10 atm około wytrzyma.

Zastosuj 3,7 i więcej. 2,4 oczywiście , że wytrzyma, ale raczej się ją stosuje do nawadniania;) i na stałe przyłącze raczej tą grubszą.

Lepsza z przelotem - łatwiejsza obsługa.

Za przelotem można już zrobić podłączenie bez problemu zawór zwrotny itp. Serwisowanie takiej głowicy jest dużo lepsze wygodniejsze w przypadku jakiejkolwiek awarii pompy. Należy tylko zadbać o to by linka asekuracyjna była albo poliamidowa w splocie warkocza, albo ze stali szlachetnej.

Zastosuj 3,7 i więcej. 2,4 oczywiście , że wytrzyma, ale raczej się ją stosuje do nawadniania;) i na stałe przyłącze raczej tą grubszą.

Więcej niż 3.7? Który producent taką rurę oferuje? W zeszłym roku jak szukałem PE40, to ze ścianką grubszą niż 3.7 nie znalazłem.

Lepsza z przelotem - łatwiejsza obsługa.

Za przelotem można już zrobić podłączenie bez problemu zawór zwrotny itp. Serwisowanie takiej głowicy jest dużo lepsze wygodniejsze w przypadku jakiejkolwiek awarii pompy. Należy tylko zadbać o to by linka asekuracyjna była albo poliamidowa w splocie warkocza, albo ze stali szlachetnej.

Ja mam głowicę z gwintem i zastanawiam się na przewagą przelotowej. Rozwiniesz?

Więcej niż 3.7? Który producent taką rurę oferuje? W zeszłym roku jak szukałem PE40, to ze ścianką grubszą niż 3.7 nie znalazłem.

Gamrat Jasło - Tytan 4,6mm - rury również do gazu z atestem na wodę - takie mam - więc napisałem "i większe" ale w karcie katalogowej teraz sprawdzam i faktycznie maja ale 3,7 więc pozostańmy przy 3,7mm.

Ja mam głowicę z gwintem i zastanawiam się na przewagą przelotowej. Rozwiniesz?

Łatwiej jest podnieść lub opuścić pompę - łatwiej jest również ją wyciągnąć.

Wszystko zależy jak głęboka i na jakiej głębokości jest woda - głowica powinna być łatwo demontowana gdy chce się wydobyć pompę na zewnątrz, przez głowicę przechodzi jeszcze przewód zasilający i linka asekuracji - w przypadku głowicy dławikowej - luzuje tylko dławiki i całość unosi tutaj musisz rozkręcić połączenie wodne - które prócz tego, że znajduje się pod głowicą, to jeszcze jest niewidocznym elementem połączeniowym - każda nieszczelność powoduje wadliwe działanie - (a są przynajmniej dwa miejsca łączenia rury PP) zasadność zaworu zwrotnego traci sens. Przy głębokiej instalacji rurą pompa szarpie się w miejscu łączenia więc kolejne ryzyko uszkodzenia.

Gdybym nie wyjmował już kilku pomp to bym nie pisał która jest lepsza oczywiście póki głowica jest nowe - i z "nierdzewki" wszystko jest ok, problem zaczyna się po kilku - kilkunastu latach, a właśnie wtedy coś dzieje się z pompą.

Szczerze mówiąc, niewiele z tego rozumiem ;)

Pompę mam powieszoną na głębokości wskazanej przez studniarza. ~10m poniżej lustra wody. Nie potrzebuję regulować jej głębokości. Żeby pompę wyjąć w obu przypadkach głowicę trzeba zdjąć. Nic nie rozkręcam. Wyjmuję całość - pompę, rurę, kabel i linkę. Chyba, że nie rozumiem o jakiej głowicy mówisz.

Nie rozumiem też o co chodzi w kwestii zasadności zaworu zwrotnego. Montuję go bezpośrednio na gwincie pompy.

Rurka 40mm jedna ma 2.4 grubości a druga 3.7. Czy ta grubsza nie ma już mniejszego przekroju niż wyjście 1.5" z pompy po wkręceniu złączki czy zaworu zwrotnego?

W sumie przelotowe lepsze bo odpadają złączki przed i za pokrywą. Ale to chyba jedyna przewaga. W obu przypadkach i tak pokrywę trzeba zdemontować bo i tak w środku trytytkami spięte kabel linka i rura?

Edytowane przez ololek

40/3.7 to dla tej omnigeny i tak dużo. Sam do pompy z gwintem 2" mam podłączoną taką rurę i bez problemu osiągałem w czasie testów 300l/min (cały czas rura PE40). Powiem więcej, na jednej sekcji podlewania wyciągam ~5m3/h na rurze, a jakże, PE25 :D

W sklepie, gdzie handlują pompami zasugerowano mi, że kabel zamiast tyrytkami, do rury lepiej zamocować taśmą izolacyjną. Mam tak od kilku lat i się trzyma. Linki nie widziałem sensu przymocowywać do rury.

• 2 weeks później...

Zawór zwrotny na gwincie pompy jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli jednak weźmiesz pod uwagę wyjątkową zdolność do jego uszkodzenia (zawory typu York - najczęściej stosowane w takich aplikacjach) to należy się zastanowić czy warto go zakładać w tym miejscu. W każdym jednym przypadku jego uszkodzenia będzie istniała potrzeba wyjmowania pompy ze studni. Czyż nie będzie prościej zainstalować zawór na głowicy studni i mieć go w razie potrzeby wymiany "pod ręką". W razie czego mniej czasu, mniej pracy no i wygoda w dostępie, a układ będzie pracował poprawnie bez względu na to czy zawór będzie w tym miejscu które wskazałem czy też w miejscu jakie Ty chcesz wykorzystać.

A osobiście nie polecam pompy jednofazowej bez względu na to czy ma dostarczać wodę tylko do domu czy do domu i podlewania.