Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaciek na suficie? Mieszkanie od dewelopera, pytanie

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mamy niedługo odebrać mieszkanie od dewelopera, oprócz drobnych poprawek kosmetycznych, ok. 15 kwietnia na oględzinach zauważyłem na suficie nad drzwiami w pokoju 2 "plamy", niestety nie sprawdziłem czy były wilgotne czy nie :(

Po drugiej stronie ściany, było czysto (sufity były już przemalowane raz na bialo)

Przedwczoraj kolejny raz oglądaliśmy lokal, plamy już nie było, szparki między ścianką a sufitem też nie, delikatnie przez 1 warstwę farby "przeswituje" jedna z tych plam

Zgłosiliśmy to do dewelopera ale ciężko stwierdzić czy będą w stanie to dobrze zbadać

Być może ktoś z Państwa na forum z doświadczenia jest w stanie coś podpowiedzieć? Doradzić czy się tym bardzo przejmować czy nie?

W załączniku foto tej "zmiany" na suficie

foto_no_exif.jpg

Dzięki za odp.

Nad sufitem jest powierzchnia dachowa (nie wiem jak to nazwac), na której jest taras duzego mieszkania nad nami - ten taras jest duży na całe nasze mieszkanie i jeszcze mieszkanie sąsiadów

Na tarasie jest deska kompozytowa i pasy zieleni (trawa, drzewko)

Nigdzie indziej w mieszkaniu nie zauważyliśmy takiej zmiany, tylko w tym jednym miejscu i zastanawiam się jak duży może być to problem i czy jest jakiś prosty sposób żeby bez problemu stwierdzić że to zaciek do naprawy przez dewelopera

Gorzej być nie mogło.

Nie wierzę w poprawne wykonanie tego tarasu.

Ile tam ocieplenia? Jest minimum szczelne 20cm? Ile hydroizolacji i jakiego producenta, jak wykonane? Kto ponosi koszty ucieczki waszego ciepła i naprawy sufitu w przypadku przecieków: siąsiad z góry czy wy? ustalcie czyj to będzie problem za rok dwa i przez następne kolejne lata !

• 2 weeks później...

Tak właśnie też myślę, ale wolę mieć pewność że to jednak nie zaciek

Ostatni dobrze popadało to napisałem żeby poszli i sprawdzili czy sufity są suche

Dzięki za podpowiedz względem podpytanja dewelopera o to jak jest wykonane pod tarasem i w sumie o tym ubezpieczeniu też nie pomyślałem (tzn o samym w sobie tak, ale żeby zwrócić uwagę na tą możliwość przecieków)