Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garażowy stryszek

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy garażu z pom. gospodarczym. Chciałbym wykorzystać miejsce nad pomieszczeniem gospodarczym na stryszek na szpargały które zostały po budowie a jeszcze mogą się przydać. Jakieś pozostałości rur kanalizacyjnych, parę arkuszy blachy modułowej, jakieś narożniki, parę łat itp. Ogólnie nic bardzo ciężkiego, przewiduję że obciążenie tego stryszku to jakieś 200-300 kg.

Pomieszczenie gospodarcze ma wymiary 6 x 3.4m. Chciałbym do dłuższych ścian przykręcić krokwie 8x16 i między nimi zamocować na kątowniki ciesielskie co 60 cm deski 3x16. Na górę wrzuciłbym deski calówki pozostałe z budowy. Za jakiś czas miedzy deski przyszłaby wełna i pod spód sufit podwieszany.

Zastanawiam się nad mocowaniem tego sufitu. Jedna ze ścian to BK24 i tu nie ma problemu, natomiast druga to działówka z BK12. Czy taka ściana wytrzyma takie obciążenie? Jak lepiej zamontować sufit do tej ściany, przykręcić krokiew czy położyć ją na ściance? Jeśli położyć, to czy mocować i jak?

Rysunek, co co mi mniej więcej chodzi:

garaz01.jpg

garaz02.jpg

garaz01.jpg

garaz02.jpg

Z wieńcem jest o tyle problem, że w zasadzie wszystko jest już gotowe, teraz musiałbym obcinać ściankę z wysokości, żeby wieniec był na równo z wieńcem ścian zewnętrznych. Nie wiem czy by mi się chciało, ten stryszek to nie jest jakiś "must have". Szkoda, że nie pomyślałem o nim wcześniej, zrobiłbym działówkę z BK24 i nie byłoby problemu.

O ile krokiew miałby leżeć na działówce, to pytanie czy w ogóle ją mocować, a jeśli tak to jak?

Ta sciana ma 6 metrów długości - nadproży musiałbym położyć z 5 szt. Ale do zrobienia, nie trzeba szalować, zbroić, zalewać, roboty będzie mniej niż przy wieńcu. Pytanie czy to usztywni jakoś zauważalnie ścianę.

Belka będzie jak pisałem - 8x16

Aaa, sorki to nie, to nadproża -to kolejny półśrodek, a na czym stoi ta ścianka? Jak na fundamencie to wytnij w pionie ścianę i zrób 2 filarki 12x20 z poszerzeniem na samej górze w postaci leja do 40-50cm.

Czy ta działówka jest tylko prosta czy dochodzą do niej inne pod kątem prostym?

Belką drewnianą zamocowałbym do ścian na końcach działówki na tych 6 metrach, dodatkowo oparłbym ją o działówkę, jeżeli do niej coś dochodzi to na styku ścian. Jeżeli nie to połóż na ściance belkę.

Zabuduj przestrzeń jak planowałeś, ale deski 25mm są deko cienkie 32 już OK.