Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnętrzne osadzone zbyt wysoko.

Recommended Posts

Proszę o pomoc robiłam remont mieszkania wszystko wyszło fajnie jedynym problemem są drzwi wewnętrzne. Fachowiec zamontował oscieznice zawysoko (na płytkach) przez co pod drzwiami mam szczeline ok 2 cm ze wzghlędu ze jest tam bardzo mała przestrzeń wygląda to bardzo nieestetycznie. Pomóżcie czy da sie to jakoś na-prawić bez stosowania progów? Jeśli nie to czy sa może takie listwy np ze stali nierdzewnej nakładane na dół drzwi zeby je trochę przedłużyć? takie dekory. Myśle ze to by było w ostatecznosci jakies rozwiązanie.

Drzwi z reguły montuje się na gotowej podłodze (płytkach), więc uwaga, że majster za wysoko zamontował wydaje się być tu złą interpretacją.

Standardowy luz dolny to ok 1cm. Była firma mająca w standardzie 17mm ( ale wieki temu to zmieniła).

Z powodów "standardowych luzów" nie ma też żadnych gotowych "przedłużek".

Progi faktycznie wydają się mało praktyczne, ale może już jakaś wypukła listwa łączeniowa (o ile w ogóle tam jest łączenie podłóg).

Realnie rzecz biorąc: pozostaje się przyzwyczaić, przemontować drzwi (skracając ościeżnicę), lub próbować zdiagnozować przyczynę i ją usnąć (np. może da się opuścić na regulacji zawiasów?). Tu pozostaje tylko zgadywanie.

a czy próbował ktoś zamocować jakąś listwe ozdobną bądź ceownik nierdzewny na dole drzwi. brakuje mi około 2 cm i jest to nie estetyczne niestety.

Przez tyle lat obycia w branży nie widziałem. Ale do twórczych świat należy :)

Pod spód drzwi podklej coś co można kupić w klepach meblarskich w rodzaju miotełki -sprzedaja to na metry i jest zazwyczaj samoprzylepne. Jeżeli nie miotełka -to sa inne bajery w taśmie sprzedawane na metry.

jak ktoś ma wentylacje mechaniczną -to 1,5cm prześwitu jest zalecane dla poprawngo działania.