Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały płaskie, kanały okrągłe w jednej instalacji WM

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Buduje dom od kilku lat. W projekcie nie była ujęta WM, którą w trakcie budowy postanowiłem zrobić. Niestety jak to bywa w takich sytuacjach nie wszystko wygląda różowo i chce się zmieścić tam gdzie ja bym chciał, lub gdzie być powinno. Mam niby zrobiony jakiś tam projekcik tej instalacji, ale wiecie jak to wygląda za 200 zł. W obliczeniach kubatura wentylowana ma 500 m3. Dom to parter i poddasze użytkowe. Razem około 240 m2. z garażem. I teraz wracam do problemu. Otóż miejsce znajdujące się nada garażem będzie pomieszczeniem technicznym. Z tego tez tytułu to tam będzie stał rekuperator od którego musze poprowadzić kanały / rury. Niestety ciężko będzie logicznie zamontować okrągłe rury wiec na pewnych odcinkach najlepiej byłoby przejść na kanały płaskie ( montaż w styropianie 20 cm ) i poprowadzić je tam gdzie już mógłbym pociągnąć dalej rurę okrągłą. Czy takie kombinowanie nie wpłynie jakoś źle na działanie instalacji. Wydaje mi się, że np. rura 150 cm odpowiada kanałowi płaskiemu o wymiarach 200x90 mm. Czy może są jakieś tabele gdzie jest napisane co można stosować zamiennie i z takim samym przepływem. Czasami gdzieś po prostu jest mało miejsca żeby poprowadzić okrągłą rurę. Pozdrawiam