Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do marze?... a raczej do dziennika budowy wwioli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy hydraulik będzie ewentualnie "do wzięcia", czy tylko przyjechał do Ciebie na gościnne występy?

Bardzo trudne pytanie... Generalnie przyjechał na gościnne wystepy, ale w zasadzie jak przyjdzie co do czego to moge go zapytać czy nie chciałby powystepować i u Ciebie. Niestety trzeba by mu było zapewnic nocleg (u nas spał na budowie) i dogadac sie co do kosztów za jedzenie (ja zapewniałam - grill)

czy hydraulik będzie ewentualnie "do wzięcia", czy tylko przyjechał do Ciebie na gościnne występy?

Bardzo trudne pytanie... Generalnie przyjechał na gościnne wystepy, ale w zasadzie jak przyjdzie co do czego to moge go zapytać czy nie chciałby powystepować i u Ciebie. Niestety trzeba by mu było zapewnic nocleg (u nas spał na budowie) i dogadac sie co do kosztów za jedzenie (ja zapewniałam - grill)

to wrócę do tematu w odpowiednim czasie, ale czasem takie "udogodnienia" mogą byćwarte swoich obciążeń

Wiola, ja w sprawie wylewek. Napisz, czy ekipa używała gotowych wylewek z worka czy sama przygotowywała zaprawę? Ile płaciliście za m2 wylewki (robocizna czy całość?).

Ekipa sama przygotowywała zaprawę w tej piekelnej machinie tylko narzekali na jakośc piasku (miał byc zwir płukany 0,2 mm). Koszt wylewek to 11zł/m2 robocizna.

Poszło ok 20 ton piasku i ok 2 tony cementu. Do tego 10 l uplastyczniacza (25zł/5l) i 5 kg włókien polipropylenowych kupionych na allegro u Janzara :D :D :D. Wylewki gr 5cm (na poddaszu) i 6-9cm na dole (niestety nie wszystko dało się wyrównac styropianem), powierzchnia niecałe 150m2.

Dzięki Wiola za informacje. A ta robocizna to z ułożeniem styropianu czy za same wylewki. Mój ślubny tylko się doczepił czy nie dali przypadkiem za mało cementu w stosunku do piachu - wychodzi jak 1:10.

Rozbocizna za sama wylewkę.

Mój ślubny tylko się doczepił czy nie dali przypadkiem za mało cementu w stosunku do piachu - wychodzi jak 1:10.

Nie dali. Informacje sa mało precyzyjne, bo piasku poszło jakieś 16-18 ton a cementu dobrze ponad 2 tony. Wszystko sie miesci w przedziale "około" :D :D :D

Wwiola, a dlaczego się sypia narożniki? Czy nie dawali u Was na narożnikach takie metalowe listwy - narożniki i dopiero na to tynki?

Współczuję Ci naprawdę, bo wiem co to znaczy... U nas jak się okazało zapomnieli na styropianie na elewacji w jednym miejscu nałożyć siatkę i dopiero na to klej.... Klej popękał i ten szef co im roboty nagrywa, odkrył, ze spod kleju nie ma siatki.... No i jak teraz wierzyć, ze siatka jest wszędzie i ze potem elewacja nie będzie nam odpadać...

Nie wiem, słów mi brak na tych fachmanów, jak Whisper napisał im to nie wystarczy patrzeć na ręce.... , i ma racje... Tylko co można im w takim razie zrobić? Straszne to, ze ludzie nie poczuwają się w ogóle do żadnej odpowiedzialności za to co robią ...

:evil: :evil: :evil:

Wwiola, a dlaczego się sypia narożniki? Czy nie dawali u Was na narożnikach takie metalowe listwy - narożniki i dopiero na to tynki?

Ano właśnie dlatego się sypią, że tych listew nie ma :( :( :( . Chciałam tynki tradycyjne i wiem, że można je i bez listew wyrobić dobrze. Zwłaszcza, że nie koniecznie podobają mi się narożniki ostre "jak brzytwa", dlatego nie oponowałam gdy tych listew nie montowali. Tylko, że tradycyjne tynki są odpowiednio mocniejsze i wtedy narożnikom, mimo że bez listew, nic nie jest.

Co do meczu, to całe szczęście go nie oglądałam...

Wwiola, te ostatnie fotki nadaja sie do opublikowania...we watku - jak nie robic...

Teraz rozumiem Twoje nerwy...Nasi robili dlugo ale chyba mniej numerow nam zrobili... :roll:

Ale poprawisz i zapomnisz...Co innego mozna zrobic?

Wiola, dodatkowa kasa od rodziców zawsze się przyda :D . Nie można im przecież odmówić przyjemności obdarowania dziecka :wink: . Moi, gdy mi czasem dadzą kasę też zawsze mówią na co mam ją przeznaczyć. W sumie dobrze, bo gdyby nad tym nie czuwali, kasa rozeszłaby się nie wiadomo gdzie.

Joanna nic :D . Tylko dlatego jednak, że za wszystkie przyłacza wodne i elektryczne płacił właściciel całego osiedla, tzn człowiek, od którego kupilismy działkę.

od nas żądają prawie 3 tys., ale fakturę wystawili, jako zapłata za wodę. Musimy teraz to wyjaśnić. Ja mogę to zapłacić, ale niech faktura będzie na przyłącze, lub coś podobnego

Dzięki