Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do marze?... a raczej do dziennika budowy wwioli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie.

Czasu brakło :D . I szczerze mówiąc jakoś nie wypłynał ten temat w naszych domowych rozmowach. Ja co prawda pomyślałam, że warto by było, ale jak juz sie obudziłam, żeby nas zapisac, miejsc zbrakło :D :D :D .

Heh jaka szkoda, ze ja nie mam po kim iść utartą ścieżką :D

szkoda! Mogłybyśmy się w końcu spotkać, bo w Elblągu chyba nam trochę daleko. Idzie wiosna, to może będzie łatwiej.

ten/ta pierwszy ma trudniej, na szczęście masz wykształcenie budowlane, a my nie, ani troszkę :-?

Witaj Wwiolu,

Bardzo podoba mi się twój domek, tym bardziej że sama go projektowałaś. Czy mogłabym skorzystać z twoich doświadczeń ? Chciałalbym znać powierzchnię użytkową , a najlepiej gdybyś mogła przesłać rzuty.

Ja jestem na etapie wyboru projektu i oczywiście ekipy budowlanej. Zdolności projektowych u mnie brak.

Pozdrawiam

Marta

pociesz się, że pewne decyzje trzeba podjąć i pewne masz za sobą. Rozmawiałam niedawno z jednym facetem (niestety nie znam go ), pracuje w branży "bramowej"-powiedział, że naklepsze są Horemany, bo jak jeżdżą na przeglądy, to tylko one najmniej sie psują. Też poczytałam wątek o bramach i mam mętlik w głowie.

Trzymam kciuki i życzę dużo sił

Jolariska :Piwniczka pod schodami to pomysł zaczerpniety z tego forum. Po pierwsze przy zalewaniu chudziaka pod posadzki miejsce pod schodani zostawilismy puste. Schody są betonowe posadowione na ławie. Potem wystarczyło pod schodami wykopać dziurę do głębokości ław fundamentowych zaszalowac schodki do piwniczki i na poziomie ławy zaizolować posadzkę (tam połozylismy zwykłą folie budowlaną) i wylać chudziak. Później zrobimy tam normalną izolację z papy i wylewkę. Bez styropianu, bo i po co on tam.

Trochę zdjęć :

http://img331.imageshack.us/img331/3056/img01632xm.jpg

http://img331.imageshack.us/img331/5225/img01663vf.jpg

Tutaj po prawej stronie widać wejście do piwniczki :

http://img405.imageshack.us/img405/5356/img01506xa.jpg

Martelia ; od kilku dni męczyłam się (na prośbę także innej forumowiczki, by z plików autocada (bo w takim programie mam projekt) zrobić jakis format internetowy. Niestety nie udało mie się :cry: . Znalazłam program do przekształcania plików na pdf, ale można w nim przekształcac tylko pliki tekstowe. Dlatego jeśli masz gdzie odczytać pliki z cada to chetnie prześlę ci je pocztą e-mailową tylko podaj adres.

Joanna dzięki za namiary na grupę Elbląską. Już się tam zadomowiłam :D 8).

Pozdrawiam wszystkich

Gratuluję gazu!!!

Mój mąż był dziś w Wydziale Architektury, oczywiście mieli całą listę poprawek dla p. architekt. Największe jednak wrażenie zrobiła na nas informacja o braku dokumentacji o gazie. Zadzwoniliśmy do p. architekt i okazało się, że nie "zauważyła", że mamy gaz :o :o :o

jutro zatem jedziemy do gazowni...

OOOOOO super :D :D :D

U nas też dobre gazowe wieści. Ma być w tym roku. I jak czytam tutaj na forum, to w ogóle jesteśmy w dobrej sytuacji, bo nie musimy robić projektu ani szukać wykonawcy. Przyłącze nam zrobią od razu z gazociągiem a do zapłaty tylko ok 1000zł.

Widzę, ze nasz elbląska gazownia dba o rozwój i dobrze :D

Co to kotła to sama byłam nastawiona na kondensata viessmana, ale ci instalatorzy namieszali mi w głowie. Głównym argumentem "pzreciw" jest cena, no i fakt, ze przy naszym kominku kondensat moze się nigdy nie zwrócić. A argumenty o wychładzaniu pomieszczenia czy tym podobne sa w zasadzie pomijalne, bo kotłownia jest "z dala" od pom. mieszkalnych. Dodatkowo zainwestowalismy w komin leiera (a to były nie małe pieniądze - miał byc kocioł na paliwa stałe), który przy kondnsacie by "sie zmarnował".

• 2 weeks później...