brodzimierz 11.05.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) dzien dobry, jestesmy na etapie projektowania instalacji wodno-kanalizacyjnej (i gazowej) w domu. dom bedzie "zasilany" woda ze studni glebinowej - glebokosc 12 m (ale bedziemy kopac ponownie - kiepska jakosc wody - i nowa studnia bedzie plytsza - ok 8-9 m). przy wycenie prac wod-kan rozmawialem ostatnio z hydraulikiem, i przekonywal mnie, ze mozna kupic dobra pompe glebinowa (np. mocnego Grundfosa) i spokojnie sobie da rade bez hydroforu. zapewnial mnie o tym, ze pompa sie nie bedzie "meczyc" i bedzie dostarczac wystarczajaca ilosc wody dla 4 uzytkownikow (2 doroslych + 2 malych dzieci). dodatkowo brak hydroforu, to brak problemow z kompresorem, z odpowietrzaniem - ogolnie mniej miejsc, gdzie moze sie cos psuc - majac pompe, to wlasciwie tylko ona bedzie slabym punktem. zapewnial tez, ze we wszystkich instalacjach, w ktorych tak zrobil (a robi tak od 10 lat) nie ma zadnego problemu, i nikt nie zglaszal sie do niego z reklamacjami. moje pytanie jest takie - czy rzeczywiscie jest tak, ze pompa da sobie rade sama? i w domu nie bedzie zadnych problemow z wydajnoscia i odpowiednim cisnieniem (i do kotla gazowego, i do zasobnika c.w.u. i do gotowania, i do prania ) do tej pory bylem przekonany, ze hydrofor to niezbedny skladnik takiej instalacji - teraz zasiane zostalo ziarno niepewnosci. moze ktos je rozwieje? pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi w watku, Grzegorz PS. uzupelnienie: hydraulik mowi o zastapieniu hydroforu zbiornikiem wyrownawczym (przeponowym). moim zdaniem brzmi to sensowniej - aczkolwiek moje pytanie nadal jest aktualne - czy taki zbiornik jest wystarczajacy, pompa nie zostanie "zamordowana" a wydajnosc instalacji bedzie odpowiednia. pozdawiam Edytowane 11 Maja 2021 przez brodzimierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.05.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Hydraulikowi zapewne chodziło o SQE grundfosa - https://www.youtube.com/watch?v=hlx-z9mbFtc Pompa ta ma wbudowany falownik i potrafi pracować z mocą odpowiadającą zapotrzebowaniu na wodę. Nie wiem co miał na myśli pisząc o mocnej pompie, ale te te są raczej średniej mocy. Komplet z wyższym modelem to ponad 5000zł. Z drugiej strony tradycyjna pompa, plus hydrofor, zabezpieczenie przez suchobiegiem, armatura, itp swoje też kosztuje. Największą wadą tej pompy jest cena w razie wymiany. Ale z drugiej strony nie sądzę, abyś często ponosił ten wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.05.2021 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 PS. uzupelnienie: hydraulik mowi o zastapieniu hydroforu zbiornikiem wyrownawczym (przeponowym). moim zdaniem brzmi to sensowniej - aczkolwiek moje pytanie nadal jest aktualne - czy taki zbiornik jest wystarczajacy, pompa nie zostanie "zamordowana" a wydajnosc instalacji bedzie odpowiednia. Trzeba by zacząć od ustalenia definicji... bo to czy zbiornik będzie przeponowy czy bezprzeponowy nie ma większego znaczenia z punktu widzenia hydrauliki... rolę spełnia taką samą. Jeśli jednak chodzi o pompę z falownikiem (jak pisał agb) to tam też powinien być jakiś zbiornik, zapewne o mniejszej pojemności, bo jednak nie chcesz startować pompy za każdym, najmniejszym odkręceniem kranu... Więc wydaje mi się, że hydraulik zrobił tu spory skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts