NaczelnyFilozof 11.05.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Witam! Budownictwo lata 80te. Jako że II piętro nie jest używane bez sensu opalać puste pomieszczenia. Chcę do przyszłego sezonu grzewczego wykonać modernizacje. Tzn wprawić 5 zaworów do pięciu kaloryferów. Chcę ograniczyć moc grzania tych kaloryferów o 50% a "zaoszczędzone" ciepło podniesie temperaturę grzejników na pierwszym piętrze. Zawory będą najprostsze bez automatycznego termostatu. Kaloryfery aluminiowe (?) starego typu na rurach stalowych 1 cal (?) . Piec CO klasyczny opalany węglem "od góry". Budowane w technologii "grawitacyjnej" ale od kilku lat ma dołożoną pompę wody. Nie wiem jaką iść drogą. 1. Zawór i przesunięcie kaloryfera trochę w bok plus kawałek dodatkowego łączenia na powrocie. Nie można części rur po prostu skrócić o długość zaworu i nagwintować bo np nie są proste a wyginane pod wnęki. Albo wbetonowane w ścianę. 2. Wywalić rury stalowe doprowadzające wodę z pionów i puścić rurki pcv. Łatwo wygiąć. Łatwo zamontować. Mam tak jeden kaloryfer w garażu ale estetycznie to nie wygląda takie rozprowadznie węża pcv na ścianie. 3. Łączenie i proste rurki miedziane. Estetyka ale czy nie za dużo komplikacji na łączeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 12.05.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Instalacja miedziana w systemie zaprasowywanym - w naszej ofercie produkt nazywa się KAN-therm Copper.Jeszcze lepsza estetyka to system nierdzewny zaprasowywany KAN-therm Inox. Oba produkty opisane w katalogu i poradniku dostępnym na stronie www. Zapraszam do zapoznania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 15.05.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 NaczelnyFilozof napisał: Witam! Budownictwo lata 80te. Jako że II piętro nie jest używane bez sensu opalać puste pomieszczenia. Chcę do przyszłego sezonu grzewczego wykonać modernizacje. Tzn wprawić 5 zaworów do pięciu kaloryferów. Podstawowe pytanie brzmi - czy dom jest ocieplony (ściany, dach). PS. Ja bym nic nie ruszał prócz kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.05.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 NaczelnyFilozof napisał: ... Kaloryfery aluminiowe (?) starego typu na rurach stalowych 1 cal (?) . .. Nie wiem jaką iść drogą. 1. Zawór i przesunięcie kaloryfera trochę w bok plus kawałek dodatkowego łączenia na powrocie. Nie można części rur po prostu skrócić o długość zaworu i nagwintować bo np nie są proste a wyginane pod wnęki. Albo wbetonowane w ścianę. 2. Wywalić rury stalowe doprowadzające wodę z pionów i puścić rurki pcv. Łatwo wygiąć. Łatwo zamontować. Mam tak jeden kaloryfer w garażu ale estetycznie to nie wygląda takie rozprowadznie węża pcv na ścianie. 3. Łączenie i proste rurki miedziane. Estetyka ale czy nie za dużo komplikacji na łączeniach? Nie strzelaj sobie w stopę i nie mieszaj miedzi i aluminium w jednej instalacji. Najprościej punkt 1 i nie ma sensu więcej kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts