Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stare grzejniki i zawory

NaczelnyFilozof

Recommended Posts

Witam!

Budownictwo lata 80te. Jako że II piętro nie jest używane bez sensu opalać puste pomieszczenia. Chcę do przyszłego sezonu grzewczego wykonać modernizacje. Tzn wprawić 5 zaworów do pięciu kaloryferów. Chcę ograniczyć moc grzania tych kaloryferów o 50% a "zaoszczędzone" ciepło podniesie temperaturę grzejników na pierwszym piętrze. Zawory będą najprostsze bez automatycznego termostatu.

Kaloryfery aluminiowe (?) starego typu na rurach stalowych 1 cal (?) . Piec CO klasyczny opalany węglem "od góry". Budowane w technologii "grawitacyjnej" ale od kilku lat ma dołożoną pompę wody.

Nie wiem jaką iść drogą.

1. Zawór i przesunięcie kaloryfera trochę w bok plus kawałek dodatkowego łączenia na powrocie. Nie można części rur po prostu skrócić o długość zaworu i nagwintować bo np nie są proste a wyginane pod wnęki. Albo wbetonowane w ścianę.

2. Wywalić rury stalowe doprowadzające wodę z pionów i puścić rurki pcv. Łatwo wygiąć. Łatwo zamontować. Mam tak jeden kaloryfer w garażu ale estetycznie to nie wygląda takie rozprowadznie węża pcv na ścianie.

3. Łączenie i proste rurki miedziane. Estetyka ale czy nie za dużo komplikacji na łączeniach?

IMG_20210511_204448.jpg

NaczelnyFilozof napisał:
Witam!

Budownictwo lata 80te. Jako że II piętro nie jest używane bez sensu opalać puste pomieszczenia. Chcę do przyszłego sezonu grzewczego wykonać modernizacje. Tzn wprawić 5 zaworów do pięciu kaloryferów.

Podstawowe pytanie brzmi - czy dom jest ocieplony (ściany, dach).

PS.

Ja bym nic nie ruszał prócz kotła.

NaczelnyFilozof napisał:
... Kaloryfery aluminiowe (?) starego typu na rurach stalowych 1 cal (?) . ..

Nie wiem jaką iść drogą.

1. Zawór i przesunięcie kaloryfera trochę w bok plus kawałek dodatkowego łączenia na powrocie. Nie można części rur po prostu skrócić o długość zaworu i nagwintować bo np nie są proste a wyginane pod wnęki. Albo wbetonowane w ścianę.

2. Wywalić rury stalowe doprowadzające wodę z pionów i puścić rurki pcv. Łatwo wygiąć. Łatwo zamontować. Mam tak jeden kaloryfer w garażu ale estetycznie to nie wygląda takie rozprowadznie węża pcv na ścianie.

3. Łączenie i proste rurki miedziane. Estetyka ale czy nie za dużo komplikacji na łączeniach?

Nie strzelaj sobie w stopę i nie mieszaj miedzi i aluminium w jednej instalacji. Najprościej punkt 1 i nie ma sensu więcej kombinować.