Benek941 12.05.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Witam wszystkich. Chciałbym zasięgnąć Waszej porady. Chcę budować się na działce, na której obecnie mieszkam i należy do mojego taty. Obejmuje ją MPZP i są to tereny rolne z dopuszczeniem zabudowy (RPz). Według MPZP dopuszczona jest lokalizacja: 1) Nowej zabudowy i rozbudowę starej w istniejących siedliskach, 2) Nowej zabudowy mieszkalno-usługowej i gospodarczej w enklawach istniejącej zabudowy zagrodowej lub jej bezpośrednim sąsiedztwie (tj. w odległości nie większej niż 50m od istniejącej zabudowy lub od wyznaczonych terenów budowlanych - MR), z warunkiem bezpośredniego dostępu do drogi publicznej. Z tego co do tej pory mi powiedziano mogę budować swój dom maksymalnie do 50 m od najbliższych budynków, z tym że taka odległość mnie nie satysfakcjonuje. Chciałbym zrobić to w ten sposób żeby jak najmniejszym kosztem postawić jakikolwiek budynek gospodarczy na zgłoszenie na tatę i później mógłbym odsunąć się o kolejne 50m ze swoją budową. Czy dobrze kombinuję? Niestety nasza gmina od dobrych kilku lat obiecuje nowy MPZP, na którym wydzielona dla mnie działka byłaby przekształcona pod budowę mieszkaniową i nie byłoby żadnego problemu żeby się budować, ale zbyt długo się to już ciągnie i chciałbym to jakoś obejść. Poniżej mapka z zaznaczoną całą działką mojego taty na czerwono i na czarno działka która miałaby być wydzielona dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.05.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Czy dobrze kombinuję? - z tego co czytam - spełniasz zapisy MPZP ! ... w zasadzie można by sobie tak " skakać " zabudową co 50m przesuwając " granicę " odległości " wpisaną w Plan Miejscowy - pamiętaj jednocześnie, że za tą nową zabudową będzie podążać cała infrastruktura : od drogi dojazdowej, po media. Im bardziej się oddalisz, tym większe koszty poniesiesz podłączenia budynku do drogi, sieci, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benek941 16.05.2021 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Z przyłączami nie będzie problemu, ponieważ im dalej uda mi się odsunąć z moim domem tym bliżej np będę miał do przyłączy wody i prądu. Byłem ostatnio na rozmowie z projektantem i powiedział mi, że bez problemu mogę postawić budynek gospodarzy i odsunąć się o kolejne 50m ze swoim domem. Wspomniał mi też, że jest jeszcze jeden sposób którego ja do końca nie rozumiem. Powiedział że mogę załatwić/wypożyczyć sobie kontener postawić go na działce jak mi pasuje i wtedy już mam dowolność w którym miejscu chcę budować dom. Jak to się ma MPZP? Już wtedy nie muszę zachowywać tych 50m?Czy on mi tak tłumaczy że nie mogę tego zrozumieć, czy o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts