Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa - samodzielne ułożenie

coachu13

Recommended Posts

Hej,

Mam do położenia ponad 200mkw kostki wraz z obrzeżami etc.

Za samą robociznę mam ponad 20kPLN.

I zastanawiam się czy do tego nie zabrać się sam.

Tylko:

- nigdy nie miałem z tym do czynienia;

- nie mam pod to narzędzi;

I pytanie czy ktoś z Was do tematu tak podchodził ?

I jak mu to wyszło ?

Mam też na myśli jaki minimum narzędzia trzeba kupić ?

Narzędzia, to niewiele - młotek gumowy, poziomica, łata do ściągania 2,5 m, szlifierka kątowa(duża) z dwoma, trzema tarczami do kostki, przymiar, ołówki , kielnia, sznurek do wyznaczania , łopata, grabie, miotła piaskarka . Zagęszczarkę można wypożyczyć, a zaprawę zrobić bądź mieszadłem, bądź betoniarką, albo najłatwiej zamówić.

Czy się da samemu - oczywiście, bez problemu tylko jest to ciężka praca dla jednego - ja to robiłem rozciągając w czasie....mieszałem piach z cementem glebogryzarką i mieszadłem - czy wyszło fajnie? do dzisiaj jestem zadowolony.

Ścieżki, placyki, taras i podjazdy - tylko naprawdę - bardzo dużo pracy ziemnej, przywieźć, odwieść, zasypać , zagęścić znów nawieźć , rozłożyć , dopasować i ułożyć a potem jeszcze zasypać piaskiem i wypełnić fugi - pamiętać o instalacjach, itp, itd - dla pracowitego człowieka chcącego wykonać coś samodzielnie - nie ma problemu.

ścieżki przed.jpgścieżki.jpg

przed(w trakcie) i po

IMG_20200516_143307_resized_20200517_064903823.jpgIMG_20200516_192212_resized_20200517_064903126.jpg

więcej u mnie w albumie.

Po to są poziomice, łaty , sznurek - wyznaczyć wysokości , ustalić założenia i do dzieła.

Przygotowanie podbudowy dla ciągów pieszych - poczytać ....dla pojazdów poczytać To jest proste jak budowa przysłowiowego cepa.

Pamiętaj , że jeśli nie chcesz - ktoś inny to wykona jednak jak zauważyłeś trzeba zapłacić.

Szczerze każdy za swoją pracę chciałby godziwego wynagrodzenia więc nie powinieneś być zaskoczony, że coś kosztuje...nawet 20 tyś.

• 2 months później...