coachu13 12.05.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Hej, Mam do położenia ponad 200mkw kostki wraz z obrzeżami etc.Za samą robociznę mam ponad 20kPLN.I zastanawiam się czy do tego nie zabrać się sam.Tylko:- nigdy nie miałem z tym do czynienia;- nie mam pod to narzędzi; I pytanie czy ktoś z Was do tematu tak podchodził ?I jak mu to wyszło ?Mam też na myśli jaki minimum narzędzia trzeba kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 12.05.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 youtube posiedź nad filmikami te kilka godzin. A będziesz się orientował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Narzędzia, to niewiele - młotek gumowy, poziomica, łata do ściągania 2,5 m, szlifierka kątowa(duża) z dwoma, trzema tarczami do kostki, przymiar, ołówki , kielnia, sznurek do wyznaczania , łopata, grabie, miotła piaskarka . Zagęszczarkę można wypożyczyć, a zaprawę zrobić bądź mieszadłem, bądź betoniarką, albo najłatwiej zamówić. Czy się da samemu - oczywiście, bez problemu tylko jest to ciężka praca dla jednego - ja to robiłem rozciągając w czasie....mieszałem piach z cementem glebogryzarką i mieszadłem - czy wyszło fajnie? do dzisiaj jestem zadowolony. Ścieżki, placyki, taras i podjazdy - tylko naprawdę - bardzo dużo pracy ziemnej, przywieźć, odwieść, zasypać , zagęścić znów nawieźć , rozłożyć , dopasować i ułożyć a potem jeszcze zasypać piaskiem i wypełnić fugi - pamiętać o instalacjach, itp, itd - dla pracowitego człowieka chcącego wykonać coś samodzielnie - nie ma problemu. przed(w trakcie) i po więcej u mnie w albumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 12.05.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Najbardziej boję się takich rzecz:- czy prawidłowo przygotuję podłoże;- czy dobrze wyznaczę linię i poziom kostki na całości, tzn żeby był delikatny spływ w jedną stronę;- no i czy utrzymam poziom przy układaniu, a nie że jedna kostka będzie tak , a druga inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Po to są poziomice, łaty , sznurek - wyznaczyć wysokości , ustalić założenia i do dzieła.Przygotowanie podbudowy dla ciągów pieszych - poczytać ....dla pojazdów poczytać To jest proste jak budowa przysłowiowego cepa. Pamiętaj , że jeśli nie chcesz - ktoś inny to wykona jednak jak zauważyłeś trzeba zapłacić. Szczerze każdy za swoją pracę chciałby godziwego wynagrodzenia więc nie powinieneś być zaskoczony, że coś kosztuje...nawet 20 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 26.07.2021 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 A da się gdzieś zamówić tą podsypkę cementowo-piaskową zamówić gotową suchą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 A da się gdzieś zamówić tą podsypkę cementowo-piaskową zamówić gotową suchą ? Nie ma najmniejszego problemu w każdej betoniarni, w m3. Przykryta wytrzymuje 3-4 dni.(jest gotowa do rozsypania i zagęszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 02.08.2021 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Ale to mówimy o podsypce cementowo-piaskowej czy półsuchym betonie ?Bo jeśli półsuchym betonie to już raz wziąłem i na drugi dzień już się nie nadawał do użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.08.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Podsypce, półsuchy beton to całkiem inna mieszanka. Podsypka nie zawiera wody zarobkowej jest jej tyle co wilgoci w piasku, a ten też ma odpowiednią wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 02.08.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 OK.Dzięki za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts