Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkaszarka akumulatorowa - warto, da radę?

Recommended Posts

Witam,

Czytając wszelki tematy na temat podkaszarek chyba rezygnuje z wersji spalinowej i chce kupić akumulatorową.

Podkaszarka ma służyć jako uzupełnienie kosiarki na powierzchni ok. 350-400m2 koszenie obok drzewek, płotu, krawężników itp.

Znalazłem dwa modele:

1. Skil 18V 2Ah https://allegro.pl/oferta/podkaszarka-akumulatorowa-25cm-20v-skil-1-x-2-0ah-9302277052

2. 4garden 2x20V 4Ah

https://allegro.pl/oferta/podkaszarka-akumulatorowa-kosa-trawy-40v-4ah-2x20v-10573887271

Ktoś może ma taką samą lub podobną podkaszarkę i podzieli się opinią?

Tak mam 18V i aku 5Ah, daje spokojnie radę do takiego zastosowania jak opisałeś. Oczywiście łąki i rowów nie skosi.

Na ile max wystarczy nie wiem, bo nigdy sie nie skończyła, ale nie ma tego za dużo - wokół ogrodzenia, krawężniki, architektura ogrodowa.

Często przekładam częściowo zużyte aku z kosiarki i nadal wystarcza dla podkaszarki.

Po pierwszym sezonie mogę polecic Ryobi OLT1832, co prawda głównie kierowałem się ilością innych urządzeń by wykorzystać aku i ceną. Na baterii wytrzymuje tyle ile podaje producent przy trawie przy obrzeżach. Robiąc testy czegoś na granicy możliwości czas był o połowę krótszy. Idzie wolniej niż spalinową no ale koszenia mam relatywnie mało na godzinkę raz na jakiś czas więc się nie przejmuję.

Z minusów - żyłka jednostronna.