Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strzelające panele V-fuga

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam bardzo duży problem i może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

3 lata temu kładzione były panele z v-fuga w moim mieszkaniu (deweloperka). robiła to firma w raz z całą resztą stolarki drzwiowe.

podłoga po 2,5 roku zaczeła na początku w jednym miejscu strzykać, hałasować. na środku przedpokoju, który jest częścią salonu. salon ma 45m2, najdłuższa długość w linii prostej to ok 9 metrów.

na początku były to sporadyczne "Strzały" natomiast teraz strzela już tak, jakbyśmy chodzili po lodzie, link do filmiku:

https://streamable.com/wrfjry

obszar cały czas się powiększa teraz to ok 70x70cm po którym jak sie przejdzie to budzi się dziecko w pokoju obok

we wszystkich miejscach jest dylatacja (odrywałem listwy), w jednym przejściu listwa podłogowa była na wcisk, dylatacja ok 3mm, usunąłem ją

rzut.jpg

linia zielona DYLATACJE OK

na samym środku salonu podłoga ewidentnie mocno się ugina przy chodzeniu, ugina się również BARDZO mocno w przejściu, w którym listwa była na wcisk

i teraz;

przyjechał majster który kładł podłoge, wymontowaliśmy w/w liste i kazał zadzwonić po tygodniu czy się poprawiło. od tego czasu to jest jeszcze gorzej.

postarszył mnie reklamacją i wymianą całej podłogi w salonie - bardzo mnei to przeraziło, mam wyspę, którą raczej będzie cieżko przenieść a z tego co majster mówił, nie będzie w stanie wymienić tylko tego kawałka.

proszę o pomoc i rady co robić dalej

Salon od przedpokoju powinien być dylatacja oddzielony.

Wyspa i kuchnia pewnie stoi na panelach, tak samo jak szafa w przedpokoju. Do tego jak wyżej napisałem źle wykonany montaż (brak tej dylatacji). Producent paneli na 99% odrzuci reklamacje. Sklep też może odrzucić ze względu na zabudowy osadzone na panelach a nie z wyciętymi otworami pod nóżki. Teraz to tylko dobra wola sklepu.

A przyczyną jest przez niewłaściwy montaż (mam tu na myśli dylatacje i zabudowy) sklinowanie podłogi, która pociągnęła trochę wilgoci i spuchła. To jest podłoga pływająca, normalnie by się sama ułożyła a tak nie miała gdzie "uciec" i wypchneło ją do góry.

Przed chwilą w temacie obok typ twierdził że dylatacje są niepotrzebne ;)

Zrobiłbym dylatację jeżeli to Wam przeszkadza i czekał na wyniki.

Zawsze można pewne fragmenty paneli wyciąć i wstawić listwe -zwłaszcza w kuchni -jest to mniej estetyczne ale może pomóc i daje możliwość naprawy fragmentu bez demolki mebli. Kwestia dobrania identycznego koloru albo całkiem innego dla kontrastu.

• 2 weeks później...