domator222 13.05.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Dzień dobry, mam bardzo duży problem i może ktoś będzie w stanie mi pomóc. 3 lata temu kładzione były panele z v-fuga w moim mieszkaniu (deweloperka). robiła to firma w raz z całą resztą stolarki drzwiowe. podłoga po 2,5 roku zaczeła na początku w jednym miejscu strzykać, hałasować. na środku przedpokoju, który jest częścią salonu. salon ma 45m2, najdłuższa długość w linii prostej to ok 9 metrów. na początku były to sporadyczne "Strzały" natomiast teraz strzela już tak, jakbyśmy chodzili po lodzie, link do filmiku: https://streamable.com/wrfjry obszar cały czas się powiększa teraz to ok 70x70cm po którym jak sie przejdzie to budzi się dziecko w pokoju obok we wszystkich miejscach jest dylatacja (odrywałem listwy), w jednym przejściu listwa podłogowa była na wcisk, dylatacja ok 3mm, usunąłem ją linia zielona DYLATACJE OK na samym środku salonu podłoga ewidentnie mocno się ugina przy chodzeniu, ugina się również BARDZO mocno w przejściu, w którym listwa była na wcisk i teraz; przyjechał majster który kładł podłoge, wymontowaliśmy w/w liste i kazał zadzwonić po tygodniu czy się poprawiło. od tego czasu to jest jeszcze gorzej. postarszył mnie reklamacją i wymianą całej podłogi w salonie - bardzo mnei to przeraziło, mam wyspę, którą raczej będzie cieżko przenieść a z tego co majster mówił, nie będzie w stanie wymienić tylko tego kawałka. proszę o pomoc i rady co robić dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 13.05.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Salon od przedpokoju powinien być dylatacja oddzielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator222 13.05.2021 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Moze to nie wynikac z rysunku ale szerokosc przedpokoju to 1.4m..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 13.05.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Salon od przedpokoju powinien być dylatacja oddzielony. Wyspa i kuchnia pewnie stoi na panelach, tak samo jak szafa w przedpokoju. Do tego jak wyżej napisałem źle wykonany montaż (brak tej dylatacji). Producent paneli na 99% odrzuci reklamacje. Sklep też może odrzucić ze względu na zabudowy osadzone na panelach a nie z wyciętymi otworami pod nóżki. Teraz to tylko dobra wola sklepu. A przyczyną jest przez niewłaściwy montaż (mam tu na myśli dylatacje i zabudowy) sklinowanie podłogi, która pociągnęła trochę wilgoci i spuchła. To jest podłoga pływająca, normalnie by się sama ułożyła a tak nie miała gdzie "uciec" i wypchneło ją do góry. Przed chwilą w temacie obok typ twierdził że dylatacje są niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 13.05.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Jakiego producenta panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator222 13.05.2021 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Tak jest. Wszystko stoi na panelach. Podłoga nie była tania jest to quickstep. Pytanie z mojej strony- czy dorobienie dylatacji czyt. wyciecie w przedpokoju w linii prostej od sciany do sciany paneli na 2cm i dołożenie listwy podłogowej pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.05.2021 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Nie ma tam ogrzewania podłogowego? Jeżeli nie -to można łatwo dylatacje porobić i zamaskować listwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator222 14.05.2021 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Na szczęście nie ma. Jaka jest szansa, że to pomoże i nie bedzie trzeba wymieniać przedpokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.05.2021 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Spokojnie, na demolkę -masz jeszcze czas Czy to nie może także zależeć od podkładu? Może podłoga była nierówna, dano gruby podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator222 14.05.2021 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Nawet jezeli to jak to sprqwdzic i ew naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 14.05.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 QS bardzo rygorystycznie podchodzi do przestrzegania wszystkich wymogów montażu. Jak podłogę już ruszyło to na 99% wycięcie tej dylatacji nic nie da bo panele już się wypaczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 14.05.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Podklad piankowy może być do max 3mm, powyżej 3mm musi być podkład twardy. Przy QS jak mnie pamięć nie myli dopuszczalne jest uchybienie 2-3mm na 1m podłogi i 1mm na 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.05.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Zrobiłbym dylatację jeżeli to Wam przeszkadza i czekał na wyniki.Zawsze można pewne fragmenty paneli wyciąć i wstawić listwe -zwłaszcza w kuchni -jest to mniej estetyczne ale może pomóc i daje możliwość naprawy fragmentu bez demolki mebli. Kwestia dobrania identycznego koloru albo całkiem innego dla kontrastu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator222 26.05.2021 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 temat się częsciowo wyjaśniłudało się bez komplikacji zdemontowac trochę paneli posadzka pod folią to sam piach... brak gruntowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts