Kat15pl 13.05.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Hej.. pewnie ten wątek był już poruszany, jednak nie mogę nic znaleźć... mam problem z mleczami... mam ok. 600m2 trawy na której właściwie są same mlecze. Odkąd tylko się pojawiły, wraz z żoną wyrywamy codziennie chwasty z korzeniami, jednak jest ich coraz więcej, my już opadamy z sił. Drodzy forumowicze i forumowiczki:) czy macie jakieś niezawodne metody by się ich pozbyć? Ostatnio kupiłem agrecol mlecz, jednak na wyniki trzeba czekać ok. tygodnia, a nie chce bezczynnie czekać i patrzeć jak ogród się żółci coraz bardziej. Zatem, co Wy stosujecie aby sie ich pozbyć z ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.05.2021 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Poszukaj oprysku na dwuliścienne, np. chwastox, glifoherb 360 sl. Zapytaj w sklepie, na ulotce powinna być informacja o gatunkach wrażliwych na działanie danego środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.05.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Aby przygotować leczniczy syrop z mniszka lekarskiego, potrzeba: 250 świeżych kwiatów mlecza,1 litr wody,1 kg cukru,1 cytryna.Oddzielone kwiaty mlecza od reszty rośliny wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce, po upływie doby odcedzamy wywar i dodajemy do niego cukier oraz sok z cytryn. Po wymieszaniu i połączeniu się składników ponownie gotujemy ok. 3 godzin, aż płyn uzyska konsystencję podobną do miodu. Gotowy syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do wcześniej przygotowanych słoików. Tak przyrządzony miód z mlecza będzie ważny przez kilka miesięcy. Za https://www.medme.pl/artykuly/syrop-z-mniszka-lekarskiego-mleczu-przepis-i-zastosowanie,67275.html Co do korzenia zbieranego jesienią odpowiednio suszony i w odpowiedniej temperaturze leczy nawet nowotwory. Zróbcie dla siebie, dla rodziny i znajomych, a nawet na handel . I te 300 m uprawy surowca będzie mało. W przyszłym roku będziecie musieli grasować po okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.05.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Ba, wielu sądzi że nie ma przypadków zatem z liści sałatkę syropek tez pijcie. No i rychła diagnostyka całego organizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.05.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 mam problem z mleczami... mam ok. 600m2 trawy na której właściwie są same mlecze. Czy trawa nawożona, jeśli tak to czym? Jak często koszona? @gango, jak czytałem przepis to aż czekałem na punkt kiedy to będzie fermentować, a to syrop tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.05.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Hej.. pewnie ten wątek był już poruszany, jednak nie mogę nic znaleźć... mam problem z mleczami... mam ok. 600m2 trawy na której właściwie są same mlecze. Odkąd tylko się pojawiły, wraz z żoną wyrywamy codziennie chwasty z korzeniami, jednak jest ich coraz więcej, my już opadamy z sił. Drodzy forumowicze i forumowiczki:) czy macie jakieś niezawodne metody by się ich pozbyć? Ostatnio kupiłem agrecol mlecz, jednak na wyniki trzeba czekać ok. tygodnia, a nie chce bezczynnie czekać i patrzeć jak ogród się żółci coraz bardziej. Zatem, co Wy stosujecie aby sie ich pozbyć z ogrodu? Nie pozbędziesz się mleczu. Jak już to tylko na chwilę. Z drugiej strony co złego w żółto kwitnącym trawniku? Można zastosować metodę mniej inwazyjną ale uciążliwą dla człowieka (zbyt długotrwała wymuszona pozycja ciała), wstrzykując środek strzykawką w środek korzenia mlecza, wtedy uschnie tylko mlecz a nie trawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kat15pl 13.05.2021 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 Hej, dzięki za wszystkie rady, opinie:)Co do syropu, może się skusze, ale chyba kupny, bo sam bym się bał zrobic:)Trawa nie była (przynajmniej od 2 pat) niczym nawozona. Koszona różnie, ostatnio tydz temu. Starałem się przynajmniej raz na miesiąc kosić. Tegoroczne postanowienie, to co tydzień/ 2 tyg."Jak już to tylko na chwile" - dobra i chwila oddechu:)"Co złego w żółto kwitnącym trawniku?" - niby nic, ale zielony ladniejszy:)Co do strzykawki... wolałbym jakiś psiku-psik który trawę by zachował, a zajal się mleczami (w ciągu np. 24h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.05.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2021 Tak jak pisał @kemot_p oprysk miejscowy na dwuliścienne i już. Te wymienione lub Mniszek 540 SL, Starane Trawniki 260 EW lub każdy inny na dwuliścienne gdzie na opakowaniu będzie, że mniszki ubija. Ale ja nadal uważam, ze trawnik nawożony i koszony co tydzień sam ubije mniszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.05.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) A co w tym trudnego do syropku dodajesz drożdży i produkt masz. I masz pomysł swego autorstwa na piwo czy "winko", a destylowany koniaczek mniszkowy!! Co do skuteczności koszenia w niszczeniu mniszka to i racja i nie taki łajdacki mniszek potrafi po kilkunastu koszeniach produkować kwiecie na króciutkiej łodyżce A co do "Co do strzykawki... wolałbym jakiś psiku-psik który trawę by zachował, a zajal się mleczami (w ciągu np. 24h)" No koza psiku , a nawet i stałym nawozi trawnik a i kosi go równomiernie, zasięg koszenia regulujemy łańcuchem. W męskiej jurnej wersji odgania złodziei i wrogów, smrodem gości. same zalety:yes:https://filmiki.tv/ahmed-rozmawia-z-mohamedem_13957 Sama słodycz z takiej parki Edytowane 15 Maja 2021 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kat15pl 16.05.2021 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Lol:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts