Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd z kruszywa

Recommended Posts

Witam wszystkich, na pewno znajdzie się Tu ktoś kto posiada wiedze jak wykonać podjazd z kruszywa, brukarze niechętnie się nią dzielą(z resztą im się nie dziwie)

Jedna firma zaproponowała coś takiego, wykop 40cm, wyrównanie pisakiem i ubicie go, na to suchy beton, ubicie go, i na to kruszywo.

Pytań mam kilka, przede wszystkim czy zda to egzamin? Jak z trwałością, czy kamień(kruszywo) nie będzie się rozjeżdżało spod kół, i nie będą robiły się koleiny?

A patrząc z technicznej strony, ten piasek na wyrównanie, jaki ma być i ile cm?

Suchy beton, jaki i ile cm?

I podobnie kruszywo(kamień), jaki i ile cm?

Wiem że to sporo pytań, robiłem różne rzeczy w budownictwie, ale z tym nie miałem styczności, więc chciałbym zasięgnąć jak największej ilości opinii.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam:)

Najpierw podaj jaką masz glebę pod tym wykopem. Ta głębokość w większości wypadków pozwala na dotarcie pod humus. CO tam masz? Jakie kruszywo planujesz większość z nich pyli. Ten piasek to z pewnością pospółka . Gości z piaskiem pognaj żwawo kopniakami

Gleba jest piaszczysta. Nie wiem czy ma być to kruszywo, czy jakiś rodzaj drobnego kamienia, zależy mi żeby był dość zbity i nie rozchodził się pod samochodem. Twierdzisz, że po wykonaniu wykopu, nie wyrównywać piaskiem?

Zależy od pojazdów. Wykorytować 30-50cm, wyrównać, położyć geowłokninę 200-300g, na to 2/3 grubości kliniec 63mm, a 1/3 grubości kliniec 0-32mm. zagęścić 300-500kg maszyną i gotowe.

Jak chcesz mieć sam kliniec to górna warstwa czysty kliniec chyba o wymiar 16-32mm (ale jest 2-3 x droższy i ma chyba swoją inna nazwę, ładne kamyczki).

Zależy od pojazdów. Wykorytować 30-50cm, wyrównać, położyć geowłokninę 200-300g, na to 2/3 grubości kliniec 63mm, a 1/3 grubości kliniec 0-32mm. zagęścić 300-500kg maszyną i gotowe.

Jak chcesz mieć sam kliniec to górna warstwa czysty kliniec chyba o wymiar 16-32mm (ale jest 2-3 x droższy i ma chyba swoją inna nazwę, ładne kamyczki).

Samochody osobowe, kilka razy w roku większy samochód ok 12t. Rozumiem co masz na myśli, tylko zastanawia mnie to czemu brukarz który oglądał pracę proponował coś innego, piasek na wyrównanie, suchy beton, i na to jakiś kamyk.

Większość informacji które zebrałem w internecie twierdzi tak jak Ty.

Jak już wykorytuje to jakim materiałem najlepiej wyrównać powierzchnię? Rozumiem że taki podkład trzeba robić on najgrubszej frakcji do najdrobniejszej, tak?

Po wykorytowaniu wyrównać najwyżej zagęszczarką na płaszczyznę. Odżałować na geowłókninę nie rolniczą a drogową, taki gruby kocyk na spód twojego podjazdu. uniemożliwi mieszanie się tłucznia posypki z twoim piaskiem pod spodem. (U fachmana ten piasek miał wyrównać grubość warstwy tego suchego betonu) Na to gruby kliniec też zagęszczany, na wierzch to w czym masz upodobanie, sugeruję skały twarde o różnej gradacji aby dało się zawibrować zagęszczarką na równą "gładką" płaszczyznę. Są esteci co te kamyki wierzchnie w betoniarce wyobracają dodając żywicę tak aby kamyki były nią tylko pokryte nie pływały w żywicy. Te wysypujemy na wierzchnią warstwę drobnego klińca . A na to cienką od 2 do 5 cm warstwę tych szpanerskich kamyków zagęszczamy finalnie.( spód zagęszczarki czyścimy przejeżdżając po warstwie suchego klińca kamyków etc. A same kamyki możemy ozdobić plastikowymi kamykami oddającymi światło nocą. https://allegro.pl/listing?string=%C5%9Bwiec%C4%85ce%20kamienie&bmatch=e2101-d3857-c3683-hou-1-2-0429

Bardzo przydatne informacje. Jeszcze od strony technicznej wykop na ile cm? Ok 40cm starczy? Ten pierwszy gruby materiał to ma być kliniec ale jakiej frakcji? 30-60mm? I ile cm? Na to cieńszy kliniec 0-30mm? I ile cm? A na koniec kamień ozdobny. Rozumiem że mają być 3warstwy, każda dobrze ubita. Czy muszę o czymś jeszcze wiedzieć?

Pod auto ciężarowe dałbym 50cm podbudowy albo na spód (na włókninę 200-300g) można dla oszczędnosci zasypać gruzem betonowym (tylko betonowy a nie ceglany).

Frakcja na spód grubsza, a na wierzch drobniejsza, ale nie będzie błędem zasypać wszystko frakcją 0-63mm, ale ta frakcja spowoduje, że będziesz miał u góry brudny syf a domyślam się że chcesz aby było czyste i ładne.

Pod auto ciężarowe dałbym 50cm podbudowy albo na spód (na włókninę 200-300g) można dla oszczędnosci zasypać gruzem betonowym (tylko betonowy a nie ceglany).

Frakcja na spód grubsza, a na wierzch drobniejsza, ale nie będzie błędem zasypać wszystko frakcją 0-63mm, ale ta frakcja spowoduje, że będziesz miał u góry brudny syf a domyślam się że chcesz aby było czyste i ładne.

Rozumiem co masz na myśli. Jeśli wykop 50cm, to pierwsza warstwa najgrubszego klińca ma mieć ok 25cm? Druga warstwa drobniejszego klińca ok 20cm? I zastanie nam ok 5cm, na jakiś kamyk, kruszywo ozdobne. Wiem, że każda warstwę trzeba dobrze zagęścić, jakiej zagęszczarki najlepiej użyć? 200kg wystarczy?