Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek narzędziowy na ogrodzie

jave

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów,

postanowiłem zbudować szopę narzędziową na ogrodzie.

Szopa o wymiarach 3,5m na 4,5m, kąt nachylenia dachu 30o . Dach dwuspadowy pokryty dachówką cementową Brass (zostało mi sporo z budowy)

Ponieważ nie znam się na konstrukcjach, obciążeniach i wytrzymałości materiałów, postanowiłem zamieścić mój wstępny projekt tu z prośbą o opinię, uwagi i odpowiedzi na moje pytania.

Założyłem budowę na słupach 12cm/12cm – ich rozmieszczenie nie może już ulec zmianie, ponieważ przygotowałem podstawy betonowe w tych miejscach. Belki oznaczone na rysunku kolorem czerwonym mają wymiar 10cm/10cm. Płatwie stropowe, oraz belki główne o wymiarach 12cm/12cm. Całość będzie później obita deskami. Prześwit na wejściu 2m.

Krokwie będę łączył do płatwi łącznikami ciesielskimi do krokwi.

Krokwie do belki kalenicowej będę łączył kątownikami.

Krokwie na szczycie na zakładkę.

Poniżej moje pytania:

1. Czy słupy 12cm/12cm będą wystarczające? Może mogą być mniejsze?

2. Jakiego rozmiaru powinny być krokwie ? W projekcie domu miałem 8/20

3. Czy w budowie szopy potrzebne są kontrłaty? Może mogę do krokwi przykręcić folię wstępnego krycia, łaty i bezpośrednio kłaść dachówki.

4. Jak najlepiej połączyć słupy z płatwiami stropowymi oraz co trudniejsze dla mnie z belkami głównymi z przodu i z tyłu szopy (oznaczyłem te 2 najtrudniejsze belki kolorem niebieskim na rysunku). Może lepiej nie kłaść belek głównych na płatwiach, tylko połączyć je specjalnymi wieszakami na tej same wysokości co płatwie?

5. Czy na końcu szopy przy pojedynczym słupie powinienem dodać miecze, aby rozłożyć ciężar?

To chyba na tyle. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i sugestie.

Link do zrzutów projektu w lepszej rozdzielczości https://photos.app.goo.gl/qDAWRasqCsHYnnRCA

Artur

P.S. Jeśli umieściłem temat w niewłaściwym miejscu, to proszę o przeniesienie do właściwego działu.

Screenshot_1.jpg

Screenshot_2.jpg

Screenshot_5.jpg

Screenshot_3.jpg

Screenshot_4.jpg