Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary garaż drewniany - pomysł na przywrócenie wyglądu

Loczeski

Recommended Posts

Zastanawiam się jak odnowić ten budynek w miarę po taniości. Nie chciałbym za bardzo wchodzić w większe koszta w chwili obecnej.

Budynek jest cały drewniany + eternit na dachu. Na chwilę obecną nie będzie rozbierany, ale też nie chciałbym aby garaż nie straszył wyglądem.

Jak widać na załączonym obrazku wszędzie płyta pilśniowa jako izolacja, ochrona od wiatru (tak mi się wydaje), drewno nie wygląda też najlepiej.

Jak ugryźć ten temat? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

gar1.jpg

gar2.jpg

Dodatkowe pytanie. Po zerwaniu płyt, między deskami są szczeliny (gdzieniegdzie wypchane jakimś materiałem odzieżowym ). Wszystko to usuwam bo nie dość że śmierdzi to nie wygląda. Czym takie szczeliny można uzupełnić?

Najprościej pianką montażową, ale to dopiero później po oczyszczeniu. Gdy wypełnisz i wyschnie również będziesz ją musiał obrobić bo nie będzie zapewne zbyt estetyczna dodatkowo będzie wrażliwa na promieniowanie UV i też trzeba ją zabezpieczyć.

Tak z bliska wygląda deska, praktycznie 90% ścian tak wygląda. Chciałem tylko to pokazać, może znają się jeszcze jakieś sugestie, jeśli nie to będę walczyć.

Mimo wszystko to te ściany są słabe - zjedzone przez owady w tym korniki - będzie się pyliło i niekoniecznie ładnie to będzie wyglądało gdy pojawią się ubytki - sprawdź czy już nic nie żyje w tych ścianach.

Mimo wszystko to te ściany są słabe - zjedzone przez owady w tym korniki - będzie się pyliło i niekoniecznie ładnie to będzie wyglądało gdy pojawią się ubytki - sprawdź czy już nic nie żyje w tych ścianach.

Niestety zauważyłem że żyje coś w stropie drewnianym, więc zapewne i ściany tak samo są "żywe" :-(