Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Proszę o dobrą radę.

Chciałbym wstawić nowe duże okno w pokoju. Problem polega na tym że nadproże składa się z dwóch dzielonych. Jedno nad oknem 160, natomiast drugie na drzwiami 90, które oddziela słupek z pustaka.

Pustak w ścianie nośnej to porotherm 24cm. Nad nadprożami jest cegła pełna. Z zewnątrz wykonana jest elewacja.

Moje pytanie brzmi czy mogę zastosować takie nadproże: jeden dwuteownik IPE 220x100x5,6 i do niego dospawać od dołu blachy gr10mm podtrzymujące sąsiednie nadproże które pozostanie? Nadproże od strony elewacji dodatkowo kotwione do stropu szpilkami M16 klejonej na chemii.

Poniżej szkic wyjaśniający o co mi chodzi.

https://zapodaj.net/8754ecdaa8a23.jpg.html

https://zapodaj.net/29eb368f0e5e8.png.html

Co o tym myślicie?

Nie chcę rozkuwać elewacji z zewnątrz.

Pozdrawiam

Czy dobór tego IPE 220x100x5,6 to wyliczone czy z czapy?

Pomysł na papierze ciekawy, ale chyba nie do zrealizowania.

Blacha gr.10mm trochę cienka

Wyburzając słupek i tak zniszczysz elewacja w pobliżu okna. Ja bym wyburzał chyba całe nadproże, próbując zostawić elewację.

Słupek i część ściany oczywiście do wyburzenia. Nie chciałbym wycinać z zewnątrz elewacji pod nadproże. Jeżeli wstawiłbym nadproże od wewnątrz to miałbym tylko do obrobienia same szpalety okna na zewnatrz. Kolejny pomysł jest taki : wstawienie 2 nadpozy lrefabrykowanych o długości 3,5 m o wymiarach takich samych jak te zastosowane. Oba wkładane od wewnątrz. Nadproże musiałbym wykonać sam ponieważ leier sprzedaje o max długości 3,05m. Okno będzie mieć wymiar 2,85m.