Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan deweloperski instalacje elektryczne

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem w trakcie zakupu mieszkania od dewelopera, inwestycja ma planowane zakończenie w 1 kwartale 2022. Według informacji od dewelopera, mogę rozplanować rozmieszczenie punktów świetlnych itp, w czerwcu na mieszkanie wchodzi elektryk.

Moje pytanie jest takie, czy faktycznie instalacja elektryczna zostanie wykonana zgodnie z moimi propozycjami? Czy deweloper/ pracownicy dewelopera rozmieszczą punkty świetlne i gniazdka na podstawie przekazanych przeze mnie informacji?

Jak powinny wyglądać przekazane przeze mnie informacje dla dewelopera? Czy wystarczy prosty plan rozkładu punktów świetlnych/gniazdek, powiedzmy na rzucie z góry z opisem/wymiarami ? Czy elektryk będzie w stanie na podstawie "amatorskiego" rysunku wykonać taki układ?

Pozdrawiam

W zasadzie to deweloper powinien Cie powiadomić na wizytę na budowie z elektrykiem i na miejscu podasz elektrykowi swoje propozycje rozmieszczenia instalacji.

Żadnych rysunków czy projektów nie musisz robić, po prostu nas gruncie przekażesz swoje sugestie a elektryk się do nich dostosuje. Wiesz nie wszystkie rozwiązania jakie sobie wymyśli inwestor są zgodne ze sztuka więc dlatego elektryk Ci na miejscu powie czy tak można czy nie i konsensus jakoś uzyskacie:)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zastanawiałem się właśnie jak to ma wyglądać i jak mam przekazać te informacje. Wbrew pozorom jak zacząłem sobie to wszystko planować, to tych punktów świetlnych i gniazdek jest całkiem sporo, więc trzeba to jakoś przekazać żebym nie musiał potem robić instalacji właściwie od zera :)