Matross 15.05.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) Witam, wczoraj zalany został fundament monolityczny w szalunku systemowym betonem B25 (przywieziony z betoniarni), a dzisiaj rano pojawiły się w kilku miejscach poprzeczne zarysowania. Byłem podczas zalewania - wszystko zostało dobrze zagęszczone. Wcześniej została wylana ława również w szalunku na 10cm chudziaku - beton B45 (zero spękań). Co może być przyczyną tych zarysowań i czy należy się tym martwić? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 15 Maja 2021 przez Matross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.05.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Polewałeś wodą? Te pęknięcia to są wynikiem wiązania szybkiego betonu. Pielęgnuj go a pęknięć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 15.05.2021 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Polewałeś wodą? Te pęknięcia to są wynikiem wiązania szybkiego betonu. Pielęgnuj go a pęknięć nie będzie. Dziękuję za odpowiedź. Przyznam szczerze, że dziś rano nie polałem. Dopiero koło południa pojawiłem się na budowie. Na pewno zaraz się tam wybiorę i poleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 16.05.2021 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Jak to wczoraj zalany fundament a dziś już użytkowany? Nie za szybko toto się teraz odbywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 16.05.2021 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Jak to wczoraj zalany fundament a dziś już użytkowany? Nie za szybko toto się teraz odbywa? Fundament został zalany w piątek. Nadal jest w szalunku systemowym. Rysy widoczne na zdjęciach są na górze ściany fundamentowej w szalunku. Rozszalowanie planowane jest na jutro. Edytowane 16 Maja 2021 przez Matross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.05.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Jak to wczoraj zalany fundament a dziś już użytkowany? Nie za szybko toto się teraz odbywa? A gdzie kto pisał że fundament użytkowany znaczy się chyba chodzi o stawianie ścian na tym fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 17.05.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Sorki, jak mogłem nie zauważyć szalunków. Z góry pomyślałem, że rozebrane.Przykryć to jakąś folią można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.05.2021 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Sorki, jak mogłem nie zauważyć szalunków. Z góry pomyślałem, że rozebrane. Przykryć to jakąś folią można. Przykryć jak przykryć nie zaszkodzi ale na pewno trzeba pielęgnować, polewając wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 17.05.2021 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Te pęknięcia to są wynikiem wiązania szybkiego betonu. Pielęgnuj go a pęknięć nie będzie. Dzięki za pomoc henrykow! Miałeś 100% racji, że te rysy są od szybkiego wiązania betonu. Kier bud to potwierdził a po zdjęciu szalunków systemowych ściana wygląda jak lustro - żadnych rysek, pęknięć czy ubytków Rysy ze zdjęć są tylko powierzchniowe i po 2 dniach polewania wodą już ich prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.05.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Nie ma betonu z łapkami aby przyciągały pęknięty beton. Rysy mogą zniknąć tylko w początkowej fazie wiązania, kiedy jeszcze działa plastyfikator i jest zaczyn nie związany ale nigdy po dobie. Takie rysy tworzą się podczas wyrównywania górnej powierzchnii, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 17.05.2021 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 Nie ma betonu z łapkami aby przyciągały pęknięty beton. Rysy mogą zniknąć tylko w początkowej fazie wiązania, kiedy jeszcze działa plastyfikator i jest zaczyn nie związany ale nigdy po dobie. Takie rysy tworzą się podczas wyrównywania górnej powierzchnii, Zgadza się Andrzej. Nie twierdzę, że rysy zniknęły, jednak obecnie prawie ich nie widać. Wcześniej tez jakieś duże nie były. Teraz mam pewność, ze wystąpiły powierzchownie. Wypełnimy je szlamem min. a na górę pójdzie papa termo. Bardziej chodzi mi o to, że po zdjęciu szalunków beton na ścianach pionowych wyglada jak lustro - równy i bez żadnym rysek, najmniejszych wgłębień, itd. - pięknie związał. Majstry dopieszczali te systemówki 2 dni i teraz widać, że było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts