kuubek5 15.05.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) Witam wszystkich, planuję samodzielnie wykonać instalacje wody zimnej i ciepłej w domu parterowym z rur PE-RT/AL. W projekcie mam instalację z rur łączonych poprzez tworzywowe złączki zgrzewane bądź zaciskane. Jednak chciałbym uniknąć połączeń w podłodze więc zdecydowałem się na instalację na rozdzielaczach. W związku z tym mam pytania. Poniżej zamieszczam schemat. Moje pytania: 1.jeżeli mam zasilanie podgrzewacza 1/2" to normalnie robię redukcję z 3/4" (20x2) a potem na wyjściu z powrotem na 3/4"(20x2)? 2.czy mam szukać rozdzielacza który ma obwody na 3/4" i zmniejszać w niektórych liniach na 1/2" czy mogę wziąć rozdzielacz z wyjściami na 1/2" i potem robię redukcję na 3/4". I czy w ogóle rury 3/4" mają sens skoro potem jest redukcja na 1/2" w listwie do baterii? 3. czy mogę mieć tylko jeden punkt do zlewu a potem dać sobie już pod zlewem rozdział na zlew i zmywarkę (tak mam obecnie zrobione w mieszkaniu)? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Kuba Edytowane 15 Maja 2021 przez kuubek5 za mały obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts