herakles 16.05.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Jak wiemy, domki do 35m2 budujemy na zgłoszenie, bez projektu. Jako ze chcę to wykonać we własnym zakresie, obmyśliłem sobie plan jak wykonać taką budowlę i chciałbym się podzielić i ciekawy jestem opinii i wszelkich rad. Zacznijmy od fundamentów - płyta fundamentowa. 1) Wykop, zagęszczenie, bez wymiany gruntu(pisaki). 2) Rozprowadzenie kanalizacji, przyłaczy. 3) chudziak 6cm. XPS 15cm. Czarna Folia. 4) Płyta 20cm c20/25 W8, zbrojenie górą i dołem fi8 co 20cm, pod ścianami 4 pręty fi12, w płycie rurka PEX/AL/PEX. Płyta ma pełnić rolę bufora. Potem ściany. 5) Pernisul 100mm. 6) Ytong PP4 15cm na ścianach zewnętrznych, na wewnętrznych Silka E8. Zaprawa cienkowarstowa. 7) Komin systemowy 180+2W. Natproża Solbet z betonu komórkowego. 9) Wieniec stabilizujący betonowy, zbrojony 4 pręty, 15x15. 10) Po wybudowaniu planowane docieplenie 15cm styropian. Poddasze dach. 11) Strop drewniany na belkach 10x20 co 1m (krótsza ściana 4,8m). Małe poddasze nieużytkowe. 12) Jedna ściana wyższa od dugiej o 1m. Dach jednospadowy, murłaty 15x15, krokwie 10x15, deska, papa. Pianka 15cm. Podłogi. 13) Styropian 10cm. 14) Folia aluminiowa, rury podłogówki PEX/AL/PEX. 15) Anhydryt 4cm(szukam ciepła właściwego i znaleźć nie mogę). W łazience folia w płynie. Ogrzewanie. 16) Koza z płaszczem lub kominek z płaszczem, elektryczne grzałki(do odpalenia zdalnego). 17) W instalacji glikol zamiast wody, bo domek może zmarznąć. 18) Z założenia domek ma być możliwy do szybkiego ogrzania małą ilością ciepła. Natomiast duży bufor w płycie i niskotemperaturowe ogrzewanie ma zapewnić kilkudniowe utrzymanie temperatury. Czego nie wiem, o czym ważnym zapomniałem, co tu nie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts