Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe wylewki w mieszkaniu - jaka izolacja

Recommended Posts

Mam pytanie - bede chciał robić w mieszkaniu w bloku z lat 80 nowe wylewki (stare są popękane i b. krzywe).

Odkrywka pokazała, że jest 2cm styropian, folia i 6-8cm wylewki. Niwelator pokazuje wahnięcia do prawie 2cm pomiedzy najniższym i najwyższym punktem mieszkania. Sąsiedzi mają wylewki ok 5cm wiec u mnie dolane jest coś extra. Docelowo chcę położyć deske barlinecką więc im równiejsza podłoga tym łatwiej. Chciałbym też urwać coś z tej wysokości 8cm. I teraz o ile brudna robota jest mi znana i wiem co i jak skuć to pytanie co potem?

Jaki dać podkład w przypadku kiedy płyta pod wylewką będzie krzywa. Patrząc na ściany jest taka szansa.

Dać Styropian? 2cm EPS80? Czy może jest za twardy i może popękać pod cięzarem wylewki a potem popęka sama wylewka?

Może dać coś innego? Stryrobeton ma minimalną grubość wylewania 4cm, 1cm podkład PE pod panele nie zaizoluje termicznie chyba. Są takie maty miekkie jeszcze z wełny ale nie znam tego produktu i podobno mają duże ugięcie/skurcz po wylaniu na nich wylewek.

Nie interesuje mnie tak bardzo izolacja akustyczna bo to poziom "0" w podpiwniczonym budynku ale chciałbym w miare możliwości zabezpieczyć się termicznie ale przy założeniu że izolacja termo + wylewka + podkład 2mm + deska 14mm = ok 9cm

Proszę o pomoc.

ps. Nie będe robić tego sam tylko znajdę wykonawcę ale chciałbym przegadać możliwe opcje najpierw tylko nie wiem jakie mam opcje