Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze schodami

Recommended Posts

Siemanko. Potrzebuje porady na temat schodów. W projekcie mam kominy jako wentylacje grawitacyjna i taka miała być lecz zdecydowaliśmy sie na rekuperacje ale jestem na etapie murowania ścian i mam już wylany fundament pod schody ze spoczynkiem lecz w czym problem?

Otóż styropian na stropie teriva jest 5 cm a żeby zmieścić przewody musze zmienić na 10cm, i teraz ostatni stopień bedzie o 10 cm wyzszy. Jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Stopnie mam po 18 cm wysokości spoczynek na 180cm i 7x 18 na strop. Kierownik doradza zmienić na strop filigranowy lecz ja chciałbym zostać przy terivie

Staraj się już nie podnosić schodów. Niech ewentualna zmiana wysokości stopni wynika z ich równania, a nie żeby je dostosować do instalacji.

Inna sprawa, to nie rozumiem. Schody (betonowe) się robi ze stropem. A Ty jeszcze stropu nie masz?

Ewentualnie zmień teriva na vector. Ale doplacisz kilka tysięcy

Moze jakby dokładnie wyrysował gdzie jest podpora fundamentu schodów i wysokosci od posadzki do górnej krawędzi spocznika i do stropu z posadzką to moznaby pokombinować z przesunięciem, dodaniem stopnia, zmniejszeniem wysokosci stopni na wygodne 16 cm, dołozeniem do spocznika jakiejs grubosci. Ale to wymaga ekspertyzy czy fundament podepsze i czy w ogóle mozna wysunąć.

Czemu tak sadzisz? Według Ciebie jakie są wygodne?

wysokość stopni h=14-19 cm (schody bardzo wygodne - 15 cm, wygodne - 16 cm, przeciętne - 17 cm, podrzędne - 19 cm);

szerokość stopni s=25-32 cm (schody bardzo wygodne - 32 cm, wygodne - 30 cm, przeciętne - 29 cm, podrzędne - 25 cm);

źródło

Ta teoria współgra z praktyką wystarczy poużywać róznych schodów.

Strop mam na wys 306cm. Musze dodac 5 cm styro i wychodzi 311cm. Teraz dodajac 1 stopien wychodzi 11x17,3=190,3cm spocznik + 7x17,3=121,1= 311,4 te 4mm gdzieś zgubie. Lepiej chyba mieć stopnie po 17,3 cm niż 18,3cm

Na tym stropie będzie tylko styropian? A posadzka , jej wykończenie gdzie?

W projekcie gotowy strop ma 36cm 24strop 5styro 5wylewka 2cm wykonczenie

Schody 'rozliczasz' do wymiarów gotowych, wiedząc jakie masz wykończenie ostani stopień pocieniasz odpowiednio a pierwszy w stanie surowym jest ogromny.

Wspominasz tylko o 5 cm styropianu, na stropie , do wysokości powinno być jeszcze +wylewka +wykończenie

Pokaż przekrój będzie dużo latwiej

Strop mam na wys 306cm. Musze dodac 5 cm styro i wychodzi 311cm. Teraz dodajac 1 stopien wychodzi 11x17,3=190,3cm spocznik + 7x17,3=121,1= 311,4 te 4mm gdzieś zgubie. Lepiej chyba mieć stopnie po 17,3 cm niż 18,3cm

311 cm to bardzo duzo. Moze dodać kolejny stopień i przesunąć górną belkę. W sumie 11+8=19 stopni.

Wtedy masz 180 cm do spocznika akurat tyle ile jest ze stopniami 16,4 cm.

Mozesz wytłumaczyć dlaczego w betonowych schodach wylałes juz sam spocznik?

(Czyzby znowu jakas sciema na forum?)

Edytowane przez DarekDawid