Piotrek17 18.05.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Cześć, Chciałem Was zapytać, czy jeśli chciałbym wymienić w drzwiach wewnętrznych zamek na klucz, który jest nieco większym zabezpieczeniem niż taki standardowy w drzwiach wewnętrznych to muszę wymienić cały wpuszczany zamek? I wtedy do tego kupić odrębnie wkładkę? Chodzi mi o klucz tego typu: Jeśli tak, które wymiary są kluczowe przy wymianie takiego zamka? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.05.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Niekoniecznie - bardzo często taki zamek to tylko plastikowa wkładka którą łatwo się wyjmuje a w jej miejsce wkłada standardową wkładkę z zamkiem patentowym. Jeśli natomiast nie jest to tak jak piszę to potrzebujesz wymienić "zamek wpuszczany" Wymiary ważne - a zarazem niezbędne są na rysunku Jednak najlepiej jest wymontować obecny i na wzór dokupić taki odpowiedni( ważne również jest grubość samych drzwi i dokupienie odpowiedniego "szyldu drzwi" pasującego do pozostałych w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.05.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Cześć, Chciałem Was zapytać, czy jeśli chciałbym wymienić w drzwiach wewnętrznych zamek na klucz, który jest nieco większym zabezpieczeniem niż taki standardowy w drzwiach wewnętrznych to muszę wymienić cały wpuszczany zamek? I wtedy do tego kupić odrębnie wkładkę? Chodzi mi o klucz tego typu: [ATTACH=CONFIG]456581[/ATTACH] Jeśli tak, które wymiary są kluczowe przy wymianie takiego zamka? Z góry dziękuję Rozumiem że masz taki klucz jak na zdjęciu w poście, a chcesz "wkładkę patentową". To prosta sprawa (opisał to kolega wyżej). Do zdemontowania samego zamku wystarczy śrubokręt (dwie śrubki). Z zamkiem możesz udać się do pierwszego lepszego sklepu (nowy zamek to 20-30zł) lub szukać go w necie (szkic wyżej jest bardzo pomocny, bo trzeba znać te kilka bardzo kluczowych wymiarów). Do tego potrzebujesz wkładkę patentową (też średnio 20-30zł), najczęściej wymiar 26/36mm, chociaż może być różnie, dlatego warto byś wrzucił foto drzwi (widoczne okolice klamki, najlepiej z widocznym zamkiem). Pewnie też będzie konieczność wymiany rozetki dolnej lub całej klamki. Niekoniecznie - bardzo często taki zamek to tylko plastikowa wkładka którą łatwo się wyjmuje a w jej miejsce wkłada standardową wkładkę z zamkiem patentowym. . A tu mnie zaskoczyłeś, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.05.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 A tu mnie zaskoczyłeś, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. To drzwi https://bel-pol.pl/drzwi-techniczne/porta/metalowe-pelne-,p2523,11.html Bardzo często te drzwi montowane są w pomieszczeniach technicznych i garażach z takimi pomieszczeniami. Sam mam dwoje takich drzwi są niepalne, estetyczne i właśnie mają takie zamki i klucze(miały) bo wymieniłem na patentowe wkładki 60x60. Ostatnio spotkałem też takie wkładki w drzwiach wejściowych ...potem i tak właściciel wymienia na bardziej "antywłamaniowe" więc cena całego skrzydła drzwiowego w zakupie jest dużo niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.05.2021 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Jestem zaskoczony (wydaje mi się, że w Porcie był zwykły zamek), ale faktycznie nie operuję w tym segmencie drzwi i mogę wszystkiego nie wiedzieć. Nie istotne. Z drugiej strony - zamki wpuszczane zaczynają się od kilkunastu złotych, to co tu można oszczędzić stosując jeszcze tańsze zamienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek17 24.05.2021 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Dziękuję bardzo za pomoc - udało się dopasować szyld i wkładkę patentową. Jedyny problem pojawił się w kontekście samego otworu w drzwiach, bo standardowo był on okrągły i o zbyt małej średnicy, aby weszła wkładka. Czy na to też jest jakiś zgrabny patent/wycięcie z szablonu, czy raczej standardowo rozwiercanie wiertłem do drewna? Bo tak właśnie zrobiłem i co prawda lekko został rozbabrany otwór, ale wkładka ciasno weszła i rozeta przykryła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.05.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Starannie da się to zrobić szlifierką trzpieniową - ale rozwiercanie wiertłem też praktykowane(wiertła są również boczne) no cóż najważniejsze , że sobie poradziłeś, kolejnym razem będzie łatwiej.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts