Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamek wpuszczany w drzwiach wewnętrznych i wkładka na klucz

Recommended Posts

Cześć,

Chciałem Was zapytać, czy jeśli chciałbym wymienić w drzwiach wewnętrznych zamek na klucz, który jest nieco większym zabezpieczeniem niż taki standardowy w drzwiach wewnętrznych to muszę wymienić cały wpuszczany zamek? I wtedy do tego kupić odrębnie wkładkę?

Chodzi mi o klucz tego typu:

KLUCZ-JANIA-NR-10-PIOROWY-DO-ZAMKA-WPUSZCZANEGO.jpg

Jeśli tak, które wymiary są kluczowe przy wymianie takiego zamka?

Z góry dziękuję

Niekoniecznie - bardzo często taki zamek to tylko plastikowa wkładka którą łatwo się wyjmuje a w jej miejsce wkłada standardową wkładkę z zamkiem patentowym.

Jeśli natomiast nie jest to tak jak piszę to potrzebujesz wymienić "zamek wpuszczany"

Wymiary ważne - a zarazem niezbędne są na rysunku

zamek-wpuszczany-6072-dla-smartlock-rcf-1567079761.jpg

Jednak najlepiej jest wymontować obecny i na wzór dokupić taki odpowiedni( ważne również jest grubość samych drzwi i dokupienie odpowiedniego "szyldu drzwi" pasującego do pozostałych w domu.

Cześć,

Chciałem Was zapytać, czy jeśli chciałbym wymienić w drzwiach wewnętrznych zamek na klucz, który jest nieco większym zabezpieczeniem niż taki standardowy w drzwiach wewnętrznych to muszę wymienić cały wpuszczany zamek? I wtedy do tego kupić odrębnie wkładkę?

Chodzi mi o klucz tego typu:

[ATTACH=CONFIG]456581[/ATTACH]

Jeśli tak, które wymiary są kluczowe przy wymianie takiego zamka?

Z góry dziękuję

Rozumiem że masz taki klucz jak na zdjęciu w poście, a chcesz "wkładkę patentową". To prosta sprawa (opisał to kolega wyżej). Do zdemontowania samego zamku wystarczy śrubokręt (dwie śrubki).

Z zamkiem możesz udać się do pierwszego lepszego sklepu (nowy zamek to 20-30zł) lub szukać go w necie (szkic wyżej jest bardzo pomocny, bo trzeba znać te kilka bardzo kluczowych wymiarów).

Do tego potrzebujesz wkładkę patentową (też średnio 20-30zł), najczęściej wymiar 26/36mm, chociaż może być różnie, dlatego warto byś wrzucił foto drzwi (widoczne okolice klamki, najlepiej z widocznym zamkiem). Pewnie też będzie konieczność wymiany rozetki dolnej lub całej klamki.

Niekoniecznie - bardzo często taki zamek to tylko plastikowa wkładka którą łatwo się wyjmuje a w jej miejsce wkłada standardową wkładkę z zamkiem patentowym.

.

A tu mnie zaskoczyłeś, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

A tu mnie zaskoczyłeś, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

To drzwi https://bel-pol.pl/drzwi-techniczne/porta/metalowe-pelne-,p2523,11.html

Bardzo często te drzwi montowane są w pomieszczeniach technicznych i garażach z takimi pomieszczeniami. Sam mam dwoje takich drzwi są niepalne, estetyczne i właśnie mają takie zamki i klucze(miały) bo wymieniłem na patentowe wkładki 60x60.

Ostatnio spotkałem też takie wkładki w drzwiach wejściowych ...potem i tak właściciel wymienia na bardziej "antywłamaniowe" więc cena całego skrzydła drzwiowego w zakupie jest dużo niższa.

Jestem zaskoczony (wydaje mi się, że w Porcie był zwykły zamek), ale faktycznie nie operuję w tym segmencie drzwi i mogę wszystkiego nie wiedzieć. Nie istotne.

Z drugiej strony - zamki wpuszczane zaczynają się od kilkunastu złotych, to co tu można oszczędzić stosując jeszcze tańsze zamienniki.

Dziękuję bardzo za pomoc - udało się dopasować szyld i wkładkę patentową. Jedyny problem pojawił się w kontekście samego otworu w drzwiach, bo standardowo był on okrągły i o zbyt małej średnicy, aby weszła wkładka.

Czy na to też jest jakiś zgrabny patent/wycięcie z szablonu, czy raczej standardowo rozwiercanie wiertłem do drewna? Bo tak właśnie zrobiłem i co prawda lekko został rozbabrany otwór, ale wkładka ciasno weszła i rozeta przykryła.