heteranthera 18.05.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2021 Cześć Szukam sposobu na wyplewienie chwastów, które zaczęły mi się pojawiać na działce. W kolejnym kroku będzie dowieziona ziemia trawnikowa (2 wywrotki). Teraz chciałbym to załatwić chemicznie. Są preparaty działające tylko na liście i nie wiem czy taki oprysk ma w ogóle sens, bo po tygodniu wszystko pewnie wzejdzie ponownie, więc po co wgle pryskać. Są preparaty z glifosatem i niszczą korzenie ale są podobno rakotwórcze. Nie wiem na jakiej zasadzie, czy jak zastosuje w swoim ogródku to już nigdy marchewki nie wolno siać ? Chcę mieć w sumie tylko trawnik ale nie chce sobie skazić ziemi. A czy są inne środku bez glifosatu, które niszczą też korzenie roślin ? W kolejnym kroku będzie przemielenie ziemi glebogryzarką i dowiezienie ziemi trawnikowej siew (ok 3 tyg po chemicznej likwidacji chwastów), w skrócie.. bo będzie jeszcze wałowanie i grabienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 19.05.2021 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Polubić glebogryzarkę i cyklicznie niszczyć co z nasion wyrośnie no i wybieranie korzonków i kłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts