Tomek1911 19.05.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Dzień dobry. Planuję położyć płyty chodnikowe 35 x 35 przed wejściem do domu na wylewce betonowej która pozostała po kafelkach które skułem. Wylewka ma wyraźny spadek w kierunku furtki. Mam jednak kilka wątpliwości na które póki co nie znalazłem w internecie odpowiedzi: - czy płyty te lepiej kleić do wylewki czy położyć na podsypce - jeśli podsypka to lepiej piaskowa czy piaskowo-cementowa - zastanawiam się co z deszczem który będzie wchłaniany przez podsypkę pod którą będzie beton - czy potrzebuję z lewej strony kanały odwodnieniowe które były dawniej przy kafelkach? - wylewka nie ma spadu w lewo. Po lewej stronie za obrzeżami jest ziemia i pozostanie zmienia. Oczywiście nowe obrzeża będą odpowiednio podniesione do poziomu płyt chodnikowych. Stare kanały odwodnieniowe nie nadają się do ponownego użycia - rozpadają się i zastanawiam się czy wogóle są potrzebne nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.05.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Jak grube są te płyty?Położyłbym je na drobnym kruszywie 8-16mm -kliniec .Kleić -ryzykowna rzecz.Odpowiednio wyprofilowane kruszywo pełnić będzie rolę odwodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1911 20.05.2021 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Płyty mają grubość 5 cm. Czy na takim kruszywie płyty nie będą pływać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 20.05.2021 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Muszą być obrzeża albo kątowniki po bokach bo oczywiście moga uciekać, ale jest to lepsze rozwiązanie w perespektywie czasu.Gdyby było coś nie tak, to po kilku latach ściągniesz, podsypiesz, podrównasz i położysz ponownie delikatnie obijając młotkiem gumowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts