Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie paneli

pietre

Recommended Posts

Będę zakładał panele i mam pytanie co sądzicie o sposobie ich ułożenia.

Dach ze spadem północ-południe prawie, że płaski (kąt 3 stopnie) - powierzchnia 100 m2 (dach ma 40 lat)

Część dachu odpada, gdyż są tam kominy (obszar północ-zachód). Dach jest wykonany z desek i papy.

Firma zaproponowała balastowy montaż paneli w systemie wschód zachód z kątem do 15 stopni. Czy to dobre rozwiązanie? Gdzieś natrafiłem na informację, że będzie wtedy mniejsza produkcja energii, niż na płask. Jeśli to prawda, to o ile?

Wschód-zachód 15* - ok. 3-4% mniej niż płasko (3*) na południe. Lepsze byłoby południe na 15* - więcej o ok. 9%.

Przy wschód-zachód możesz trochę zyskać na większej/dłuższej autokonsumpcji (zużywasz na bieżąco i masz mnie 20% "haraczu" dla energetyki). Tutaj może wyjść na remis z płaskim południem.

Możesz tutaj się pobawić i powróżyć z szklanej kuli https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP

Wskaż na mapie lokalizację, ustaw slope - nachylenie paneli, azimuth - odchylenie od kierunku południowego (wschód na "-", zachód na "+") i kliknij visualize.

Mniej wejdzie, ale pytanie czy potrzebujesz b. dużo paneli i ile m2 odpada przez te kominy. Nie wiem jakie daje się odstępy itp.

Przy ułożeniu pod wyższym kątem niż na płasko (3*) będzie łatwiej zachować względną czystość paneli. Deszcz szybciej zmyje zabrudzenia.

A ile planujesz paneli albo kWp? Jeśli mało, to może da się to zrobić np 30* na południe i wtedy będziesz blisko optimum.

Wydajność z 1kWp (traktuj to jako przybliżenie)

15* WZ - 940 kWh

15* Południe - 1070 kWh

3* Południe - 980 kWh

30* Południe - 1130 kWh

39* Południe - 1140 kWh (to pokazało mi jako optimum)

Wszystkie obliczenia dla Łodzi, ale w Polsce nię powinno być dużych względnych rozbieżności.

Ustawienie na większych kątach wymaga większych odstępów, nie wiem ile wejdzie wtedy rzędów paneli.

Powinno być ok. Możesz się zapytać firmy czy nie ma możliwości podniesionej instalacji na południe. Tu trzeba dokładnie wymierzyć odległości i "porozkładać" panele na powierzchni dachu.Wtedy w teorii wystarczyłoby ok. 20 paneli? Ale tutaj nie ma pojęcia jak wyglądają u Ciebie sprawy odstępów, odległości od krawędzi itp.

Przy układzie WZ praktycznie nie ma "odpadów" w postaci wolnego dachu. Przy ustawieniu na południe odstępy są już znaczne i "dach się marnuje".

• 3 weeks później...

Mam już zamontowane panele i w dniu wczorajszym i przedwczoraj wyprodukowały po 45 kwh. Myślicie, że te 7 paneli, które są na północnej części dachu (kąt -3*) ma duży wpływ na całą produkcję?

układ wschód-zachód (1).jpg

Tak to wygląda. Dach jest dwuspadowy w kierunku północ-południe z kątem 3,25*

Ale co to ma do rzeczy, skoro panele na północy i na południu są razem na dwóch stringach (wschodnim i zachodnim). Chodzi mi o to, czy panele na północy, gdziekąd nachylenia jest -3,25 znacząco obniżają całą produkcję, zważając na fakt, że od południa 20 paneli jest pod kątem + 3,25

Mam już zamontowane panele i w dniu wczorajszym i przedwczoraj wyprodukowały po 45 kwh. Myślicie, że te 7 paneli, które są na północnej części dachu (kąt -3*) ma duży wpływ na całą produkcję?

[ATTACH=CONFIG]456986[/ATTACH]

Tak to wygląda. Dach jest dwuspadowy w kierunku północ-południe z kątem 3,25*

Przy takich komplikacjach to trzeba było chyba zainwestować w SolarEdge wtedy wiedziałbyś jak pracuje poszczególny panel.

To zależy od wielu czynników i lokalizacji ale tak dla porównania moja mniejsza instalacja (22x380) w ostatnich dwóch dniach ponad 56kWh dziennie.