pietre 19.05.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Będę zakładał panele i mam pytanie co sądzicie o sposobie ich ułożenia. Dach ze spadem północ-południe prawie, że płaski (kąt 3 stopnie) - powierzchnia 100 m2 (dach ma 40 lat)Część dachu odpada, gdyż są tam kominy (obszar północ-zachód). Dach jest wykonany z desek i papy.Firma zaproponowała balastowy montaż paneli w systemie wschód zachód z kątem do 15 stopni. Czy to dobre rozwiązanie? Gdzieś natrafiłem na informację, że będzie wtedy mniejsza produkcja energii, niż na płask. Jeśli to prawda, to o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 19.05.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Wschód-zachód 15* - ok. 3-4% mniej niż płasko (3*) na południe. Lepsze byłoby południe na 15* - więcej o ok. 9%.Przy wschód-zachód możesz trochę zyskać na większej/dłuższej autokonsumpcji (zużywasz na bieżąco i masz mnie 20% "haraczu" dla energetyki). Tutaj może wyjść na remis z płaskim południem.Możesz tutaj się pobawić i powróżyć z szklanej kuli https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVPWskaż na mapie lokalizację, ustaw slope - nachylenie paneli, azimuth - odchylenie od kierunku południowego (wschód na "-", zachód na "+") i kliknij visualize. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 19.05.2021 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) 3-4% to nie ma tragedii, gorzej, jakby to było 20% o których czytałem. Dzięki"Lepsze byłoby południe na 15* - więcej o ok. 9%." - tylko wtedy pewnie weszłoby mniej paneli na dach. Mam rację? Edytowane 19 Maja 2021 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 19.05.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Mniej wejdzie, ale pytanie czy potrzebujesz b. dużo paneli i ile m2 odpada przez te kominy. Nie wiem jakie daje się odstępy itp.Przy ułożeniu pod wyższym kątem niż na płasko (3*) będzie łatwiej zachować względną czystość paneli. Deszcz szybciej zmyje zabrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 19.05.2021 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) Dach ma 100 m2, przez kominy odpada ok. 30-40 m2. Właśnie ustawienie paneli wschód-zachód (namiotowo) ma być ponoć pomocne przy czyszczeniu, niż gdyby miały być na płask. Edytowane 19 Maja 2021 przez pietre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 20.05.2021 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 A ile planujesz paneli albo kWp? Jeśli mało, to może da się to zrobić np 30* na południe i wtedy będziesz blisko optimum.Wydajność z 1kWp (traktuj to jako przybliżenie)15* WZ - 940 kWh15* Południe - 1070 kWh3* Południe - 980 kWh30* Południe - 1130 kWh39* Południe - 1140 kWh (to pokazało mi jako optimum)Wszystkie obliczenia dla Łodzi, ale w Polsce nię powinno być dużych względnych rozbieżności.Ustawienie na większych kątach wymaga większych odstępów, nie wiem ile wejdzie wtedy rzędów paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 20.05.2021 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Na południe 16 x 375Na północnym wschodzie 7 x 375 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 20.05.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 jak chcesz to podłączyć? 7x375w to 7x~35V = ~245V skrajnie mało ale może wystarczy- zależy od falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 20.05.2021 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Falownik Fronius 8.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 20.05.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Ale to wszystko można podpiąc pod jeden string. Na "północnym-zachodzie" to kawałek płaskiego dachu lekko nachylonego na południe? ("z tyłu" obok kominów?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 21.05.2021 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Będą dwa stringi, na wschód i na zachód. Na południowej części jest 16 paneli i na północnym wschodzie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppred 22.05.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Powinno być ok. Możesz się zapytać firmy czy nie ma możliwości podniesionej instalacji na południe. Tu trzeba dokładnie wymierzyć odległości i "porozkładać" panele na powierzchni dachu.Wtedy w teorii wystarczyłoby ok. 20 paneli? Ale tutaj nie ma pojęcia jak wyglądają u Ciebie sprawy odstępów, odległości od krawędzi itp. Przy układzie WZ praktycznie nie ma "odpadów" w postaci wolnego dachu. Przy ustawieniu na południe odstępy są już znaczne i "dach się marnuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 22.05.2021 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 Ciężko by było, bo już jest ciasno, a układ na płask zmienia wielkość powierzchni i mogłyby się panele nie zmieścić. To chyba optymalne rozwiązanie i mam nadzieję, że dużej różnicy w produkcji nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 07.06.2021 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Mam już zamontowane panele i w dniu wczorajszym i przedwczoraj wyprodukowały po 45 kwh. Myślicie, że te 7 paneli, które są na północnej części dachu (kąt -3*) ma duży wpływ na całą produkcję? Tak to wygląda. Dach jest dwuspadowy w kierunku północ-południe z kątem 3,25* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 07.06.2021 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Ale co to ma do rzeczy, skoro panele na północy i na południu są razem na dwóch stringach (wschodnim i zachodnim). Chodzi mi o to, czy panele na północy, gdziekąd nachylenia jest -3,25 znacząco obniżają całą produkcję, zważając na fakt, że od południa 20 paneli jest pod kątem + 3,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 07.06.2021 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Źle napisałem. Jest tak jak na szkicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.06.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2021 Mam już zamontowane panele i w dniu wczorajszym i przedwczoraj wyprodukowały po 45 kwh. Myślicie, że te 7 paneli, które są na północnej części dachu (kąt -3*) ma duży wpływ na całą produkcję? [ATTACH=CONFIG]456986[/ATTACH] Tak to wygląda. Dach jest dwuspadowy w kierunku północ-południe z kątem 3,25* Przy takich komplikacjach to trzeba było chyba zainwestować w SolarEdge wtedy wiedziałbyś jak pracuje poszczególny panel. To zależy od wielu czynników i lokalizacji ale tak dla porównania moja mniejsza instalacja (22x380) w ostatnich dwóch dniach ponad 56kWh dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts