Monfils 19.05.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Witam. Ocieplilem poddasze wełna mineralna 2x15cm. Dach pokryty jest pokryty papa po jakiś 5 latach papą termozgrzewalna i gontem. Na kalenicy nie ma otworów wentylacyjnych. Dach jest na pełnym deskowaniu. Układając wełnę pomiędzy belki (20cm) (24cm przestrzeni na wełnę 2x 15cm) nie zostawiłem przestrzeni na odparowywanie wody i od środka deski są mokre. Co mogę zrobić w tym przypadku? Myślałem żeby od szczytow zrobić otwory wentylacyjne puszczając wolna przestrzen w suficie i do tego parę kominów na dachu. Czy to wystarczy czy konieczne jest zdjęcie wełny i zrobienie przerwy pomiędzy deskowaniem a wełna? Zostałem wprowadzony w błąd i powiedziano mi że nie musi być zostawiona przestrzeń. Poddasze jest praktycznie gotowe do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monfils 19.05.2021 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 Witam. Ocieplilem poddasze wełna mineralna 2x15cm. Dach pokryty jest pokryty papa po jakiś 5 latach papą termozgrzewalna i gontem. Na kalenicy nie ma otworów wentylacyjnych. Dach jest na pełnym deskowaniu. Układając wełnę pomiędzy belki (20cm) (24cm przestrzeni na wełnę 2x 15cm) nie zostawiłem przestrzeni na odparowywanie wody i po środku dachu jedynie do góry deski są mokre. Co mogę zrobić w tym przypadku? Myślałem żeby od szczytow zrobić otwory wentylacyjne puszczając wolna przestrzen w suficie i do tego parę kominów na dachu. Czy to wystarczy czy konieczne jest zdjęcie wełny i zrobienie przerwy pomiędzy deskowaniem a wełna? Zostałem wprowadzony w błąd i powiedziano mi że nie musi być zostawiona przestrzeń. Poddasze jest praktycznie gotowe do użytkowania. Wełna przykryta jest folia paroizolocyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.05.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) Nie mam dobrej informacji. Próby doraźnego naprawienia fatalnego układu będą tylko generować dodatkowe koszty a nic nie rozwiążą. Dach się nadaje wyłącznie do przebudowy. Nie ma informacji o geometrii dachu a ma ona wielkie znaczenie dla skuteczności przepływów powietrza. Pociągnąć do odpowiedzialności tego kto wprowadził w błąd. Może zacznie bardziej ważyć słowa i nie będzie się wyrywał z "dobrymi radami" nie mając pojęcia. Rozwiązanie 1: demontaż izolacji (przy okazji wymienić na piankę + wykonanie z membrany szczeliny went. 3-4cm, wyposażonej we wlot pod okapem i odprowadzenie pary w kalenicy lub ze stryszkiem wentylacyjnym Rozwiązanie 2: zwłaszcza jeżeli geometria dachu skomplikowana to demontaż deskowania z pokryciem i wykonanie układu z dubeltową szczeliną. Edytowane 19 Maja 2021 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monfils 20.05.2021 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Kont nachylenia to 45 stopni. Wilgoc wychodzi jedynie od kalenicy reszta jest niby w porządku. Czyli jakbym zrobił sufit z wolna przestrzenią i otworami od szczytu do tego parę kominków na kalenicy to też nic nie zdziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monfils 20.05.2021 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Dwu spadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2021 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 zawsze przy pełnym deskowaniu stosuje się szczelinę wentylowaną i zapewnia otwory wlotowe w podbitce i wylotowe w kalenicy dachu lub kratki wentylacyjne w ścianach szczytowych. Icopal ma fajne garnki wentylacyjne w przypadku gdy nie ma otwartej kalenicy które pozwalają na odprowadzenie wilgoci (VENTX ich nazwa) . Ale nie jestem pewien czy bez zachowania szczeliny wentylowanej i przy zastosowaniu tych garnków uchronisz się od problemu. Musiałbys to skonsultowac z producentem. Ja osobiscie nie jestem w pełni przekonany że problem zniknie . Można by jeszcze rozwazyć zastosowanie bardzo dobrej paroizolacji od wewnątrz o Sd >1500m . Jezeli nie wpuścisz pary do przegrody to w zasadzie nie bedzie miało sie co wykroplić . Ale to rozwiązanie też trzeba by było przeliczyć w programi Cieplno-Wilgotnościowym.Najkorzystaniej byłoby ściągnąc izolacje i polożyć na nowo tak jak "Pan Bóg przykazał" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts