Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak nadproża nad oknem (szer. 1,4m x wys. 1,6m) - jak to naprawić?

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

wróciłem do domu rodzinnego na wsi, ponieważ pracuję zdalnie i chciałbym wyremontować dom, który został rozbudowanym w 2013 roku. Mianowicie zrobić między innymi podbitkę, ocieplić, itd. Tu pojawia się problem, ponieważ zauważyłem, iż w oknie które zostało wybite w ścianie nośnej nie zostało wstawione nadproże, wymiary okna to 1,4 x 1,6 m (szer. x wys.). Nie widać w tym miejscu żadnych pęknięć, osunięć, czy coś tym w stylu mimo tego, iż jest to już prawie 8 lat od rozbudowy.

Moje pytanie brzmi, w jaki sposób można byłoby podejść do tego tematu? Kogo powinienem wezwać, aby rozpoznał ten temat, czy idzie wstawić takie nadproże, aby ściana nie uległa zawaleniu? Czy może zostawić tak jak jest? Po prostu obawiam się o to, iż ktoś kto zacznie wycinać otwór pod nadproże spowoduje, iż ta ściana runie i dojdzie do katastrofy. Jak najlepiej podejść do tego tematu? Dodam, że budynek który został rozbudowany, wybudowano w 1968 rok, a rozbudowa o piętro nastąpiła w 2013 roku. Ściany na parterze składają się z pustaka - 24 cm oraz cegły 12 cm, strop typu Kleina (belki co 1 m, wzdłuż okna na zdjęciu, pomiędzy cegły zbrojone prętami). Fundament co najmniej 1,5 m wgłęb ziemi. Nie wiem jakim cudem kierownik budowy tego nie dopilnował oraz jaki cudem firma budowlana też tego nie zrobiła. Oczywiście na rozbudowę był plan i wszystko wygląda jak najbardziej ok, tylko ten nieszczęsny brak nadproża. IMG_20210519_172823-min.jpgIMG_20210519_172920-min.jpg

W załączeniu zdjęcia celem zobrazowania tematu (dom w szycie 8m).

Dziękuję z góry za pomocne rady / wskazówki.

Nie widać, aby było tam cokolwiek wstawione. W środku również brak zarysowań / pęknięć. Po prostu wybili dziurę wielkości okna, obsadzili i tyle w temacie. Też wydaje mi się, że nie działają na to jakieś duże siły skoro trzyma się to tyle czasu. Wiem, że można wstawić, tylko bardziej chodzi mi o to w jaki sposób się do tego zabrać. Czy wzywać konstruktora, aby to zobaczył i dopiero wtedy szukać jakiejś dobrej firmy do zrobienia tej roboty?

Nie ma pustki powietrznej między pustakiem, a cegłą. Co do połączenia to nie jestem w tym momencie pewien co tam jest, ale na 100% jest to czymś połączone. Doradzałby Pan zrobić to nadproże przed zakryciem tego elewacją? Czy nie zajmować sobie tym głowy? Ja dla świętego spokoju chciałbym to zrobić, ale obawiam się iż coś może osiąść podczas prac.

Czytałem iż w takim wypadku nadproże powinno zostać połączone z dwóch części, tzn. w tym wypadku ściana ma grubość 36 cm, zatem najpierw wykucie na 18 cm i wstawienie 1 połówki, potem wykucie drugiej części i wstawienie 2 połówki. Potem należy te dwa elementy ze sobą złączyć, np. kotwy, śruby, itp. Wydaje się to sensowne, czyż nie?

Łączenie jest co siedem warstw , ceglane

Najpierw usuń okno, podstaw podporę pod ścianę konstrukcyjną, potem usuń w miarę delikatnie trzy warstwy pestek i 7 cm pustaka nośnego ( elewacja nid runie z takiego samego powodu dlaczego tunele są samonośne), wstawiasz dwa ceowniki jeden pod konstrukcję drugi pod elewację (h=150?), uszczelniasz zaprawą, potem robisz to od środka i łączysz ze sobą wszystkie trzy

@d7d - dzięki za informację. Nie pozostaje nic innego jak znaleźć dobrego fachowca.

@Andrzej733 - nie do końca rozumiem koncepcję. Wiem, że muszę wstawić nadproże na co najmniej 3 warstwy cegieł i np. można byłoby to zrobić dwuetapowo.

Ty proponujesz wyciąć cegły + 7 cm pustaka, wtedy wstawić dwa ceowniki, a następnie powtórzyć ten manewr od środka, tak? Łącznie wyszłoby 3 ceowniki czy 4? I na sam koniec je połączyć między sobą i obrobić zaprawą?

Weź dobry detektor metalu i sprawdź czy na pewno nie jest tam zabetonowany drut, a może dwa.

Jak gruba jest ściana?

Z jakich materiałów od wewnątrz?

Tak robili i może jeszcze murarze starej daty tak robią, że z zewnątrz cegły a w środku zalany drut betonem. Wówczas poza deską -nie potrzeba robić szalunku.

Musisz przygotować sobie materiał, najpierw docinasz jednakowe ceowniki, robisz 4 otwory na przyszłe śruby, następnie do jednego z nich dospawujesz na środku środnika, 3 śruby a w jednym z nich robisz otwory aby pasowały do tych śrub.

Najpierw wstawiasz ten z trzema śrubami i czterema otworami, obrabiasz go zaprawą, ma on znajdować się pod ścianą nośną, następnie wstawiasz ten ceownik z 7 dziurami ( ma on być pod ścianą z pestki) i obrabiasz go zaprawą.

Następnie robisz bruzdę od środka na ostatni ceownik, wiercisz otwory w murze przez te dwa ceowniki, zakładasz trzeci od środka, obrabiasz zaprawą i skręcasz.

Te dwa od zewnątrz można zrobić spawane ze sobą albo środnikami albo przewiązkami ( w zależności od pustki pomiędzy warstwami, tylko wtedy może być ciężko obrobić zaprawą

@Tolo74, w sumie dobry pomysł z tym detektorem metalu, żeby sprawdzić czy coś tam jest czy nie ma. Ściana o grubości 36 cm (24 cm pustak + 12 cm cegła).

@Andrzej733, brzmi to dość skomplikowanie dla laika budowlanego, takiego jak ja. Zobaczymy jak to wyjdzie, jak uda mi się znaleźć jakąś sensowną firmę, aby podjęła się roboty. Dzięki za rozpisanie tematu.

@Tolo74, w sumie dobry pomysł z tym detektorem metalu, żeby sprawdzić czy coś tam jest czy nie ma. Ściana o grubości 36 cm (24 cm pustak + 12 cm cegła). ...

Możesz mieć w środku nadproże na 12cm szerokie i 7 lub 13cm wysokie, a może być i na 24cm szerokie (skuj tynk od środka żeby zobaczyć czy jest cegła czy beton).