Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jedna strona dachu mokra po ociepleniu

Gael

Recommended Posts

Witam. Wykańczam poddasze użytkowe które po odwilży na dachu ukazała się woda więc postanowiłem ocieplić wełna mineralna 2 razy po 15cm. Dach całkowicie wysuszyłem. Jest to dach dwuspadowy o koncie 45 stopni. Na wstępie napisze iż jedna strona dachu jest całkowicie zamknięta na dobudowkach i nie ma cyrkulacji powietrze ale jest ta strona całkowicie sucha. A jeżeli chodzi o druga to deski i wełna są delikatnie mokre. Da dachu znajduje się papa termozgrzewalna z gontem. Kalenica jest zamknięta (gdy robiono dach nie zostawiono żadnej szpary, dowiedziałem się o tym dopiero po ociepleniu. Woda zbiera się również pod folia paroizolacyjna. Dlaczego ten problem występuje tylko po jedej stronie dachu? Kominki wentylacyjne coś wskuraja albo otwarcie kalenicy?

generalnie między wełną adeskowaniem powinneś zastosować szczelinę wentylowaną grubości 3-6cm. szczelina powinna mieć zapewniony wlot powietrza w podbitce dachu oraz wylot w kalenicy bądź ścianach szczytowych. Jezeli nie masz wylotów to kominki wentylacyjne pomogą, Mozesz tez rozwazyć zastosowanie garnków wentylacyjnych. Np. Icopal ma w swoje ofercie takie garnki Vent X.

Druga kwestia to czy paroizolacja jest wystarczająco szczelna.

Chciałbym jeszcze dopytac częśc suchad dachu to po jakiej stronie świata jest ? polłudnie ? a mokra północ ?