Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe pod piec na pellet i ilość obiegów w podłogówki

enussss

Recommended Posts

Cześć, w niedługim czasie będe układał podłogówke w parterówce 105m2. Kupiłem 12 obwodowy rozdzielacz ferro z rotametrami i mam dwa pytania.

1. W rotametrze jest regulacja przepływu wody, ale czy można całkowicie zamknąć obieg rotametrem i działa on jako zawór?

2. Dom ogrzewany będzie piecem na pellet i wyczytałem, że w piecu na pellet rura pex od podłogówki powinna być ułożona w rozstawie co 15cm. Ja chciałbym dać rure PEX w podłogówce co 10cm, przyszłościowo pod ewentualnie pompe ciepła za 10 czy 20 lat. Czy jeśli dam teraz pexa co 10cm przy piecu na pellet to może się to wiązać z jakimś niepoprawnym działaniem?

3. Czy nie przesadziłem z ilością obiegów ? Z moich wyliczeń wyszło mi, że rozstawiając pex 5cm od ściany w rozstawie co 10 cm wyjdzie mi 11 sekcji o długości od 84 do 94mb. Jedną sekcje zostawiam sobie awaryjnie, będzie zaślepiona.

Od początku złe założenia.

Współczuję domu ;)

1.Zle czytałeś albo czytałeś tam gdzie kompletnie nie znają się na rzeczy.

Rozstaw rur podłogówki nie zależy od źródła ciepła tylko zależy:

a. od obciążenia cieplnego każdego pomieszczenia z osobna a więc może być co 10cm ale i co 25cm w tym samym domu w różnych pomieszczeniach.

b.od temperatury zasilania a więc może być co 10cm ale i co 25cm w tym samym domu w różnych pomieszczeniach.

2.rotametr działa jak zawór, pytanie czy jak go przykręcisz nie wywali Ci błędu, że jest niedostateczny przepływ czynnika w instalacji a więc nie służy on do zamykania i otwierania tyko do minimalne korekty przy regulacji podłogówki, dobrze wykonanej rzecz jasna.

3.pellet powiadasz, kto bogatemu zabroni ale jak piszesz takie głupoty to nie dziwne, że jesteś oderwany od rzeczywistości :D

Edytowane przez Arturo1972