enussss 21.05.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Cześć, w niedługim czasie będe układał podłogówke w parterówce 105m2. Kupiłem 12 obwodowy rozdzielacz ferro z rotametrami i mam dwa pytania.1. W rotametrze jest regulacja przepływu wody, ale czy można całkowicie zamknąć obieg rotametrem i działa on jako zawór?2. Dom ogrzewany będzie piecem na pellet i wyczytałem, że w piecu na pellet rura pex od podłogówki powinna być ułożona w rozstawie co 15cm. Ja chciałbym dać rure PEX w podłogówce co 10cm, przyszłościowo pod ewentualnie pompe ciepła za 10 czy 20 lat. Czy jeśli dam teraz pexa co 10cm przy piecu na pellet to może się to wiązać z jakimś niepoprawnym działaniem?3. Czy nie przesadziłem z ilością obiegów ? Z moich wyliczeń wyszło mi, że rozstawiając pex 5cm od ściany w rozstawie co 10 cm wyjdzie mi 11 sekcji o długości od 84 do 94mb. Jedną sekcje zostawiam sobie awaryjnie, będzie zaślepiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.05.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 (edytowane) Od początku złe założenia. Współczuję domu 1.Zle czytałeś albo czytałeś tam gdzie kompletnie nie znają się na rzeczy. Rozstaw rur podłogówki nie zależy od źródła ciepła tylko zależy: a. od obciążenia cieplnego każdego pomieszczenia z osobna a więc może być co 10cm ale i co 25cm w tym samym domu w różnych pomieszczeniach. b.od temperatury zasilania a więc może być co 10cm ale i co 25cm w tym samym domu w różnych pomieszczeniach. 2.rotametr działa jak zawór, pytanie czy jak go przykręcisz nie wywali Ci błędu, że jest niedostateczny przepływ czynnika w instalacji a więc nie służy on do zamykania i otwierania tyko do minimalne korekty przy regulacji podłogówki, dobrze wykonanej rzecz jasna. 3.pellet powiadasz, kto bogatemu zabroni ale jak piszesz takie głupoty to nie dziwne, że jesteś oderwany od rzeczywistości Edytowane 21 Maja 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts