feelon1 21.05.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Witam wszystkich. Kupiłem dom z przyklejonym do jednej ze ścian - obleśnym skalniakiem. Skalnik zburzyłem, jednak na elewacji został rozległy ubytek. W sprawach tynkowania jestem kompletnym laikiem, więc czy ktoś mógłby mi poradzić krok po kroku co z tym tematem zrobić? Od czego zacząć? jakich materiałów użyć? Przesyłam w załączeniu zdjęcia jak to wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Przede wszystkim usunąć wszystko co luźne - czyli szczotka, pędzel , odkurzacz. Następnie całość - to co widać zagruntować. Jak przeschnie położyć klej do siatki - licować ładnie z warstwą widoczną a przykrywającą siatkę. Jak wyschnie - znów grunt(aby dobrze połączyła się krawędź starego z nowym) i tynk zewnętrzny( nie wiem czy akrylowy bo trzeba by zweryfikować czy to czasami nie cementowo wapienny i zatrzeć na gładko licując ze starym tynkiem - po wyschnięciu pomalować najpierw rozcieńczoną farbą , potem gotową obszar znacznie większy niż widoczny/naprawiony ubytek. Ze względu na ozdobną cegłę łączenie i miejsce naprawy będzie bardzo mało widoczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feelon1 21.05.2021 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie wiem jaki to jest tynk, aczkolwiek wydaje mi się, że jest to właśnie cementowo-wapienny. W załączniku wysyłam zdjęcia samej struktury tynku w przybliżeniu - możesz potwierdzić czy faktycznie to tynk cementowo-wapienny? Co do gruntowania to może być zwykła emulsja gruntująca, taka, której używa się wewnątrz czy musi być jakaś specjalna do fasad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2021 Grunt - na zewnątrz - to mieszanina żywic, polimerów - musi być do gruntowania na zewnątrz.Tynk po powiększeniu wygląda na cementowo wapienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts