Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszkodzona elewacja

Recommended Posts

Witam wszystkich. Kupiłem dom z przyklejonym do jednej ze ścian - obleśnym skalniakiem. Skalnik zburzyłem, jednak na elewacji został rozległy ubytek. W sprawach tynkowania jestem kompletnym laikiem, więc czy ktoś mógłby mi poradzić krok po kroku co z tym tematem zrobić? Od czego zacząć? jakich materiałów użyć? Przesyłam w załączeniu zdjęcia jak to wygląda. Pozdrawiam

IMG_20210521_134134-min.jpg

IMG_20210521_134146.jpg

IMG_20210521_134156.jpg

IMG_20210521_134217.jpg

IMG_20210521_134244.jpg

Przede wszystkim usunąć wszystko co luźne - czyli szczotka, pędzel , odkurzacz. Następnie całość - to co widać zagruntować. Jak przeschnie położyć klej do siatki - licować ładnie z warstwą widoczną a przykrywającą siatkę. Jak wyschnie - znów grunt(aby dobrze połączyła się krawędź starego z nowym) i tynk zewnętrzny( nie wiem czy akrylowy bo trzeba by zweryfikować czy to czasami nie cementowo wapienny i zatrzeć na gładko licując ze starym tynkiem - po wyschnięciu pomalować najpierw rozcieńczoną farbą , potem gotową obszar znacznie większy niż widoczny/naprawiony ubytek. Ze względu na ozdobną cegłę łączenie i miejsce naprawy będzie bardzo mało widoczne.
  • Like 1

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie wiem jaki to jest tynk, aczkolwiek wydaje mi się, że jest to właśnie cementowo-wapienny. W załączniku wysyłam zdjęcia samej struktury tynku w przybliżeniu - możesz potwierdzić czy faktycznie to tynk cementowo-wapienny? Co do gruntowania to może być zwykła emulsja gruntująca, taka, której używa się wewnątrz czy musi być jakaś specjalna do fasad?

IMG_20210521_144531.jpg

IMG_20210521_144640_1.jpg