Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARAPETÓWA

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Gość BEATA-BETI

To ja chyba jestem jakaś pokręcona bo mnie denerwują ciągłe pytania kiedy będzie parapetówka i oczywiście ,że napewno zaprosimy.

Małe dziecko w domu i co jedna wielka impreza na 100 osób czy 10 mniejszych.

To ja chyba jestem jakaś pokręcona bo mnie denerwują ciągłe pytania kiedy będzie parapetówka i oczywiście ,że napewno zaprosimy.

a co robi dziecko w niewykończonym domu????????? :o :o :o

Gość BEATA-BETI

a co robi dziecko w niewykończonym domu????????? :o :o :o

Wyjaśniam.Dziecko jeszcze w brzuchu ale przed urodzeniem planujemy się wprowadzić.Praktycznie już zbliżamy się ku końcowi z wykańczaniem ale chcemy mieć wszystko dopięte na tzw ostatni guzik.U nas jest tak przyjęte ,że parapetówkę robi się po zamieszkaniu i taki był plan ale teraz mi się odechciało.Rozumiesz kobieta zmienną jest.

Ps. Dziecko w niewykończonym domu może np zamiatać,wyrzucać śmieci itp ale ma bezpieczne schronienie w brzuszku :wink: :wink: :wink:

Gość Pepeg z Gumy

Parapetówka to prastary obyczaj.

Już w czasach kamienia łupanego jaskiniowiec zapraszał do swej nowej groty współplemieńców, którzy przynosili po kawałku pieczonego mamuta a on, w zamian za to, pozwalał im pochędożyć ze swoimi samicami.

Współcześnie mamuta zastąpiono gorzałą, natomiast chędożenie z żoną gospodarza lub współbiesiadnika nadal jest aktualne-

zwłaszcza jeśli surogat mamuciego mięsa jest w dużych ilościach.

Stąd , jakże prawdziwe, staropolskie powiedzenie :"Nowy domek, nowy potomek".

Osobiście uwielbiam parapetówki i wszystkie z nimi związane ingrediencje,chętnie się więc wproszę, , szczególnie , że jestem wówczas neandertalskim jaroszem i wolę zrekompensować sobie z nawiązką w pozostałych atrakcjach biesiady.

U nas jest tak przyjęte ,że parapetówkę robi się po zamieszkaniu i taki był plan ale teraz mi się odechciało.Rozumiesz kobieta zmienną jest.

Pisałem już, że to nie parapetówka.

parapetówka jest wtedy, kiedy się zamontuje parapety, a nie kiedy się zamieszka.

Gość BEATA-BETI
U nas jest tak przyjęte ,że parapetówkę robi się po zamieszkaniu i taki był plan ale teraz mi się odechciało.Rozumiesz kobieta zmienną jest.

Pisałem już, że to nie parapetówka.

parapetówka jest wtedy, kiedy się zamontuje parapety, a nie kiedy się zamieszka.

Kto Ci tak powiedział, dla mnie parapetówka to oblewania mieszkania czy domu a nie parapetów.Co to za różnica kiedy robi się parapetówkę.To wytłumacz mi co ma zrobić ktoś kto mieszka a nie ma zamontowanych parapetów ?

Parapetówka to oblewanie i robi się kiedy się chce i jak się chce.

U mnie są już parapety i co z tego mam gości zaprosić na wykończeniówkę czy zrobić dzień przed wprowadzeniem się.

Ty masz inne zdanie ,a ja inne i nie zgodzę się z twoją teorią.

Parapetówa rzeczownik r.żeński potocznie impreza u kogoś,kto się właśnie przeprowadził do nowego mieszkania

Gość BEATA-BETI
a czy to takie ważne z jakiej okazji zaprosimy przyjaciół :wink:

Dla mnie nie jest to takie ważne ale nie lubię jak ktoś mi ciemnotę wciska.

Zaznaczam,że dla mnie nie ma znaczenia kto kiedy robi tzw parapetówkę.

W moich okolicach jest przyjęte ,że robi się po wprowadzeniu.