Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka na balkonie

Recommended Posts

Witam, wykonawca ma położyć deskę kompozytową na legarach na posadzce betonowej. Wpierw zagruntował i nałożył folię w płynie ale do wewnątrz, do łazienki. Zwróciłam na to uwagę aby zrobił wyrównanie i sprawdził spadek. Wyrównał zaprawą murarska Atlas Silmur M-5, po wyschnięciu nie zagruntował tylko pozamiatał z grubsza. Wylewka się wykruszał a pod dłonią nadal był piasek. Na to dał folię w płynie na zewnątrz też Atlas ale podczas nakładania pędzlem zaczął piach się grudkować. Zwróciłam uwagę. Po 6 h zaczęło padać. Na drugi dzień, folia w płynie spekała i zaczęła odchodzić jak guma. Nie ma spujnego podłoża. Co poszło nie tak? I czy wykonawca powinien dać zaprawę murarska na podłoże?

Nikt chyba nie chce tego komentować, więc cokolwiek napiszę, ale nie wiem jak zacząć bo ręce opadają.

1. Zedrzeć wszystko do posadzki betonowej.

2. Zagruntować i zrobić warstwę spadkową minimum1cm na metr, ale lepiej 2cm.

3. Na to idzie grunt lub odpowiednia hydroizolacja zewnętrzna w zalezności co jest pod spodem, pod tą posadzką.

Potem może iść także warstwa ocieplenia -jeżeli jest potzrebna -tego nie wiem.

Poczytaj poradniki np Ceresit o wykonywaniu balkonów i tarasów.

ps. Zastanawiam się po co wykonawca w ogóle trudził się z jakimiś izolacjami i urabianiem zaprawy murarskiej. Mógł od razu położyć deski i przybić je gwoździami do betonu.