Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość ściany szczytowej pomniejszona o ocieplenie

Recommended Posts

Próbuję mniej więcej policzyć o ile ściana szczytowa powinna być niższa (odległość liczona od stropu) w przypadku kiedy chcemy ocieplić szczyty styrodurem lub styropianem. Z tego co mi wyszło to wychodzi na to, że jest to dokładnie: sin(kąt_nachylenia_dachu) * 2 * (grubość_styroduru/cos(90 - 2*kąt_nachylenia_dachu)).

I teraz pytanie czy ktoś by mógł to zweryfikować bo wiadomo obliczenia może nie tak bardzo skomplikowane, ale jednak gdzieś mógł wpaść mi błąd.

Liczył w ogóle tak ktoś, czy raczej w budowlańce robi się na "oko" lub po założeniu krokwii?

Edytowane przez Niraya

Długość ściany szczytowej.... A piszesz o jej wysokości. .

Szczyty przed więźbą jeżeli już na siłę chcesz zrobić, nie wyznacza się z sinusów tylko z projektu za pomocą sznurka i żerdki

A jeżeli już policzysz wysokość/ długość to jak ten murarz ma to wymurować? Kielnią czy ekierką i kontownikuem

Próbuję mniej więcej policzyć o ile ściana szczytowa powinna być niższa (odległość liczona od stropu) w przypadku kiedy chcemy ocieplić szczyty styrodurem lub styropianem. Z tego co mi wyszło to wychodzi na to, że jest to dokładnie: sin(kąt_nachylenia_dachu) * 2 * (grubość_styroduru/cos(90 - 2*kąt_nachylenia_dachu)).

I teraz pytanie czy ktoś by mógł to zweryfikować bo wiadomo obliczenia może nie tak bardzo skomplikowane, ale jednak gdzieś mógł wpaść mi błąd.

Liczył w ogóle tak ktoś, czy raczej w budowlańce robi się na "oko" lub po założeniu krokwii?

Każdy murarz tak liczy tylko uwzględnia jeszcze klej.

A poważnie chyba Ci się nudzi. Każ wymurować do dołu krokwi ściany , ten wymiar idzie odczytać z projektu bez liczenia lub z prostym odejmowaniem. Czemu chcesz tam dawać styrodur ? Malo ze masz za dużo czasu to i kasy.