Niraya 24.05.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) Próbuję mniej więcej policzyć o ile ściana szczytowa powinna być niższa (odległość liczona od stropu) w przypadku kiedy chcemy ocieplić szczyty styrodurem lub styropianem. Z tego co mi wyszło to wychodzi na to, że jest to dokładnie: sin(kąt_nachylenia_dachu) * 2 * (grubość_styroduru/cos(90 - 2*kąt_nachylenia_dachu)). I teraz pytanie czy ktoś by mógł to zweryfikować bo wiadomo obliczenia może nie tak bardzo skomplikowane, ale jednak gdzieś mógł wpaść mi błąd. Liczył w ogóle tak ktoś, czy raczej w budowlańce robi się na "oko" lub po założeniu krokwii? Edytowane 24 Maja 2021 przez Niraya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.05.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 U mnie murarz chce podciągnąć trochę ścianę szczytowa, potem dekarz ma postawic więźbę. I wtedy dopiero ściana szczytowa zostanie wymurowana do docelowej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niraya 24.05.2021 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Jak widać po wzorze nie jest łatwo obliczyć coś takiego, więc chyba dlatego większość murarzy idzie na łatwiznę i robi to po więźbie. Mi bardzo jednak zależy na tym, żeby murarz już skończył swoją robotę i żeby w jego miejsce wszedł dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.05.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Długość ściany szczytowej.... A piszesz o jej wysokości. . Szczyty przed więźbą jeżeli już na siłę chcesz zrobić, nie wyznacza się z sinusów tylko z projektu za pomocą sznurka i żerdki A jeżeli już policzysz wysokość/ długość to jak ten murarz ma to wymurować? Kielnią czy ekierką i kontownikuem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 24.05.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Tangens kąta dachu = pion / poziom czasami może się przydaćCzyli przy kącie dachu 30o tg30 = 0,58, to znaczy, że pionowa ścianka ma mieć 58cm na 1m poziomej odległości.Uruchom kalkulator naukowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.05.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Próbuję mniej więcej policzyć o ile ściana szczytowa powinna być niższa (odległość liczona od stropu) w przypadku kiedy chcemy ocieplić szczyty styrodurem lub styropianem. Z tego co mi wyszło to wychodzi na to, że jest to dokładnie: sin(kąt_nachylenia_dachu) * 2 * (grubość_styroduru/cos(90 - 2*kąt_nachylenia_dachu)). I teraz pytanie czy ktoś by mógł to zweryfikować bo wiadomo obliczenia może nie tak bardzo skomplikowane, ale jednak gdzieś mógł wpaść mi błąd. Liczył w ogóle tak ktoś, czy raczej w budowlańce robi się na "oko" lub po założeniu krokwii? Każdy murarz tak liczy tylko uwzględnia jeszcze klej. A poważnie chyba Ci się nudzi. Każ wymurować do dołu krokwi ściany , ten wymiar idzie odczytać z projektu bez liczenia lub z prostym odejmowaniem. Czemu chcesz tam dawać styrodur ? Malo ze masz za dużo czasu to i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts