Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Coś żyje w mojej ścianie od zrobienia elewacji!

Recommended Posts

Cześć Wam! Od zeszłego roku mam problem w postaci skrobania / chrobotania w jednym obszarze mojej ściany. Przypomina to dźwięk drapania się po głowie tylko bardziej bzyczący i wyższy „Zz zz zz zz”. Nasila się wieczorami i nad ranem, występuje w jednym miejscu ściany, ciężko zlokalizować gdzie dokładnie (plus minus 30cm). Przed położeniem

Elewacji znalazłem w dziurach ścian osy (pojedyncze sztuki w tunelach po gwoździach) i psiknąłem je Raidem. Czy to możliwe, że jakaś wciąż tam żyje po prawie pół roku od zrobienia elewacji zewnętrznej? Na wysokości wieńca pomiędzy parterem a piętrem. Czasami dochodzi też dźwięk jakby szybko kapiącej wody (po tej ścianie domu nie przebiega ani jedna rura) a po nim to „zz zz zz”. Co to może być i czy jeśli osa to kiedy mogę liczyć na to, że zdechnie? Czy instalacja elektryczna może robić taki dźwięk?

Owady tyle nie żyją ( a jeśli już muszą korzystać z innego wyjścia i wykorzystały fakt wykonania tam gniazda). Musisz więc zaobserwować czy mają gdzieś wyjście wlatują bądź wylatują aby zamknąć im drogę poruszania się.

Czy instalacja elektryczna może robić taki dźwięk ? Może, ale to jest bardzo łatwe do sprawdzenia - gdy występuje i jest słyszalne wystarczy wyłączyć zasilanie podejrzanego obwodu/domu i gdy zniknie będzie przyczyna.

Może to być również gryzoń który niestety dostał się pod elewacje, jednak Twoje określenie dźwięku ukierunkowane na owada bądź zwarcie nie wskazuje na sprawcę.