Credens 24.05.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Cześć Wam! Od zeszłego roku mam problem w postaci skrobania / chrobotania w jednym obszarze mojej ściany. Przypomina to dźwięk drapania się po głowie tylko bardziej bzyczący i wyższy „Zz zz zz zz”. Nasila się wieczorami i nad ranem, występuje w jednym miejscu ściany, ciężko zlokalizować gdzie dokładnie (plus minus 30cm). Przed położeniemElewacji znalazłem w dziurach ścian osy (pojedyncze sztuki w tunelach po gwoździach) i psiknąłem je Raidem. Czy to możliwe, że jakaś wciąż tam żyje po prawie pół roku od zrobienia elewacji zewnętrznej? Na wysokości wieńca pomiędzy parterem a piętrem. Czasami dochodzi też dźwięk jakby szybko kapiącej wody (po tej ścianie domu nie przebiega ani jedna rura) a po nim to „zz zz zz”. Co to może być i czy jeśli osa to kiedy mogę liczyć na to, że zdechnie? Czy instalacja elektryczna może robić taki dźwięk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.05.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2021 Owady tyle nie żyją ( a jeśli już muszą korzystać z innego wyjścia i wykorzystały fakt wykonania tam gniazda). Musisz więc zaobserwować czy mają gdzieś wyjście wlatują bądź wylatują aby zamknąć im drogę poruszania się.Czy instalacja elektryczna może robić taki dźwięk ? Może, ale to jest bardzo łatwe do sprawdzenia - gdy występuje i jest słyszalne wystarczy wyłączyć zasilanie podejrzanego obwodu/domu i gdy zniknie będzie przyczyna.Może to być również gryzoń który niestety dostał się pod elewacje, jednak Twoje określenie dźwięku ukierunkowane na owada bądź zwarcie nie wskazuje na sprawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagloba 28.05.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Miałem podobnych mieszkańców:- osy - te da się wytruć specjalnymi sprayami- myszy - łaziły między ociepleniem a ścianą Może u Ciebie są myszy ? Ja po prostu zrobiłem dziurkę w ociepleniu, nasypałem trutki i pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts