Adrian1990 26.05.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Witam, robię u siebie ogrzewanie podłogowe a nigdy tego nie robiłem i potrzebuje kilku porad i wskazówek. Ogrzewanie będzie na początek w 4 strefach później z czasem jeszcze 2 dojdą. Pierwsza strefa to mały pokój 10m2 2 to kuchnia 10m2 3 to korytarz 7m2 4 to wiatrołap z garderobą 8m2 później dojdzie łazienka mała 4m2 i duży salon 25m2. Ustaliłem sobie mniej więcej rurki co 15 CM w każdej strefie wszędzie będą płytki tylko w pokojach panele albo takie panele z drewna. Moje pytania: 1) Jaką grubość rurek zastosować 20-18- 16 czy inne ? 2) Czy w każdym pomieszczeniu przekrój rurki musi być taki sam np. w kuchni 20 a w pokoju 16 ? pytam się dlatego ze będę dawał styropian pod ogrzewanie 8 cm a w kuchni a w pokoju się nie wyrobie i max 2 3 cm mogę dać w zależności jakie rurki zastosuje 3) czy w każdym pomieszczeniu musi być mniej więcej taka sama pętla np. przykładowo tylko jak w pokoju będzie 100 mb rurki w pętli a w korytarzu 50 mb a w łazience 20 to jest źle ? 4) na co zwracać uwagę przy kupnie rurki pex jakiś producent lepszy inny gorszy itd ? 5) będę chciał zalać beton 4-4,5 cm nad rurkę to dobrze czy z doświadczenia macie inny pomysł ? 5) jaki jest przepis hahaha na najlepszą wylewkę pod ogrzewanie chodzi mi o proporcje i co lepsze piach czy żwir ? i czy jakieś ulepszacze warto dawać jakieś plastyfikatory itd ? 6) tam gdzie będą płytki kładzione będę lał beton ponieważ będą płytki wielko formatowe i nie chce żeby mi coś odpadło potem ale czy do salonu i pokoju nie lepiej zrobić posadzkę anhydrytową żeby lepiej wysterować ją ? 7) I czy te 15 cm odstępu pomiędzy rurkami jest spoko ? Pozdrawiam Mistrzowie i czekam na rychłe odpowiedzi i wskazówki niech moc będzie z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2021 Witam, robię u siebie ogrzewanie podłogowe a nigdy tego nie robiłem i potrzebuje kilku porad i wskazówek. Ogrzewanie będzie na początek w 4 strefach później z czasem jeszcze 2 dojdą. Pierwsza strefa to mały pokój 10m2 2 to kuchnia 10m2 3 to korytarz 7m2 4 to wiatrołap z garderobą 8m2 później dojdzie łazienka mała 4m2 i duży salon 25m2. Ustaliłem sobie mniej więcej rurki co 15 CM w każdej strefie wszędzie będą płytki tylko w pokojach panele albo takie panele z drewna. Moje pytania: 1) Jaką grubość rurek zastosować 20-18- 16 czy inne ? Średnica 16 2) Czy w każdym pomieszczeniu przekrój rurki musi być taki sam np. w kuchni 20 a w pokoju 16 ? pytam się dlatego ze będę dawał styropian pod ogrzewanie 8 cm a w kuchni a w pokoju się nie wyrobie i max 2 3 cm mogę dać w zależności jakie rurki zastosuje Wszędzie takie same (b rzadko daje ktoś inne łączy się to z rozdzielaczem więc trudno jest stosować redukcje przy każdym połączeniu. 3) czy w każdym pomieszczeniu musi być mniej więcej taka sama pętla np. przykładowo tylko jak w pokoju będzie 100 mb rurki w pętli a w korytarzu 50 mb a w łazience 20 to jest źle ? Stara się aby pojedyncze obwody były zbliżone długością(pojemnością) ułatwia to regulację , ale zastosowanie zaworów i rotametrów w znaczącym sposób ułatwia tą czynność. Zaleca się aby obwody miały nie większą długość niż 100 m (a wynika z oporów hydraulicznych ) 4) na co zwracać uwagę przy kupnie rurki pex jakiś producent lepszy inny gorszy itd ? Najlepiej kupić markowe W...n , K...n i takie o odpowiednich parametrach i temperatury i ciśnienia. 5) będę chciał zalać beton 4-4,5 cm nad rurkę to dobrze czy z doświadczenia macie inny pomysł ? 5) jaki jest przepis hahaha na najlepszą wylewkę pod ogrzewanie chodzi mi o proporcje i co lepsze piach czy żwir ? i czy jakieś ulepszacze warto dawać jakieś plastyfikatory itd ? Najlepiej posadzkę betonową z mixokreta, z plastyfikatorem z piachem rzecznym - żwiru i w ogólnym określeniu betonu się nie stosuje. 6) tam gdzie będą płytki kładzione będę lał beton ponieważ będą płytki wielko formatowe i nie chce żeby mi coś odpadło potem ale czy do salonu i pokoju nie lepiej zrobić posadzkę anhydrytową żeby lepiej wysterować ją ? 7) I czy te 15 cm odstępu pomiędzy rurkami jest spoko ? Nie do końca wiem czy będzie spoko czy nie - z reguły rozstaw wynika z obliczeń, ze źródła ciepła , z ocieplenia budynku i samej posadzki oraz kondygnacji gdzie jest układana, ale ....będzie spoko:cool: Pozdrawiam Mistrzowie i czekam na rychłe odpowiedzi i wskazówki niech moc będzie z wami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1990 27.05.2021 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Chciałbym sie dopytać czemu rurka 16 ? jest jakiś powód techniczny czy coś innego Pozdroooooo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts