raadoo 20.03.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Jeśli chodzi o kredyt na podstawie studium to na razie okazuje się, że nie jest to taki duży problem. Już 4 banki dają mi ofertę (polbank, mbank, lukas i millennium). Więc tutaj powinno być raczej dobrze. Obecnie dla części Wawra jest uchwalany plan zagospodarowania, jakiś miesiąc temu w gminie było wyłożenie tegoż (część Radości). Na te tereny które są obecnie rozpatrywane i uchwalane nie dostanie się Warunków Zabudowy. Dzięki za info - jutro będę sprawdzał jak to wygląda ze strony urzędu - ale wg sprzedającego plan dla tej działki dopiero się pojawi. Oprócz podjazdu, musi być jeszcze miejsce parkingowe lub garaż (studnia, śmietnik i szambo, to już drobiazgi). Najlepiej jak znajdziesz optymalny dla danej działki projekt (strony świata, funkcjonalność, itp.) i zobaczysz ile razem m2 ci trzeba. Zwarty domek z poddaszem i krótki podjazd może się zmieścić. Dopóki nie jest uchwalone, "Studium" nie ma żadnego znaczenia dla ustalania Warunków Zabudowy i Pozwolenia na Budowę (tak wiem, że to trochę głupie, ale tak już jest). Tak, że te 20% też nie jest pewne. Działka musi się łapać na decyzję Wojewody Mazowieckiego o przeznaczeniu pod budownictwo jednorodzinne oraz (ewentualnie jak już jest) decyzję o odlesieniu wydaną na podstawie ww. przez Dyrekcję Lasów Państwowych. Pozdrawiam, Dzięki za info - na razie jeszcze jest dla mnie za wcześnie na dokładne plany - wolałbym zarezerwować sobie rozsądny skrawek ziemii bez drzew - czyli jak dla mnie jakie 400-500m. W takim razie kluczowe dla mnie będzie teraz uzyskanie informacji co będę mógł tam postawić - czyli ile lasu uda się wyciąć. Tylko gdzie powinienem teraz się udać by uzyskać na to odpowiedź - skoro studium nie jest wiążące, na WZ przez najbliższe pół roku nie mam co liczyć...? Aha - właściciel ma postanowienie z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, w którym jest napisane, że "przedłożony projekt decyzji należy uznać za uzgodniony" - czyli chyba to znaczy, że będzie zgoda na wycinkę - tylko że w jakiej wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 20.03.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Decyzję Dyrekcji Lasów Państwowych można przepisać z poprzedniego na kolejnego właściciela (albo są one przypisane działce - nie pamiętam). Decyzja będzie potrzebna do Pozowlenia na Budowę. Uchwalone w międzyczasie Warunki Zabudowy moga jednak ograniczyć wyłączoną z produkcji leśnej powierzchnię. Na forum jest ze paru speców od takich spraw np. oskar0259 - poradź się Co do rozmiarów rozsądnego kawałka ziemi, to ja mam działkę w drugiej linii zabudowy, z dość długą własną drogą dojazdową (tzw. "siekierkę"), 200 m2 dom (z poddaszem ale i z podwójnym garażem) i ok. 25 m2 tarasem, no i w sumie jest to 370 m2 wyłączenia z produkcji leśnej. Jeszcze jedno - parterowy dom w lesie może być trochę ciemny. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 22.03.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Może ktoś ma pomysł co zrobić z moim problemem poruszonym w wątku:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97165 Dodam, że chodzi o ul. Trakt Lubelski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 22.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 wbrat,No sytuacja nie do pozazdroszczenia ... może jakliś urząd antymonopolowy, branżowa federacja konsumencka, albo szukać dojścia do ZDMu radooo Przypomniałem sobie, że oprócz wycinki pod dom i drogę istnieje coś takiego jak "zabieg sanitarny". Raz na 5 lat zapraszasz leśniczego z Biura Ochrony Środowiska z PKiN na swoją działkę i on ogląda drzewa i stawia pomarańczową kropkę na tych, które kwalifikują się do wycinki (krzywe, zbyt blisko rosnące, itp.). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 23.03.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Szanowna grupo,czy ktoś z Was przeszedł już drogę zwaną odbiorem budynku ??Jeśli tak to czy wymagali od was certyfikatów na beton do zalewania ław lub stropów ?? Na jakie jeszcze dokumenty muszę zwrócić uwagę podczas odbioru budynku.. PozdrawaiamAntolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 23.03.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja przeszlam 3,5 roku temu i nie wymagali nic takiego ale oczywiscie przez 3 lata to duzo sie mogla zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 23.03.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Anula, to rzeczywiście niedaleko ok. 2,5 km. Masz jakies korzenie na "Trakcie" czy z ludnosci naplywowej? Ja teraz mieszkam w Radosci ale usiluje sie przeniesc na zachodnia strone torów. Gratuluje poczatkow i oby wszystko bylo jak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 23.03.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Ja przeszlam 3,5 roku temu i nie wymagali nic takiego ale oczywiscie przez 3 lata to duzo sie mogla zmienic Dzięki Anula za info.... Ciekawe jakie teraz mają wymagania nasze urzędy - może się nie zmieniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.03.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 1/ protokoły pomiarów od elektryka 2/ protokół od kominiarza 3/ warunki przyłącza i umowa ze stoenem 4/ szczelność instalacji gazowej 5/ dziennik budowy wypełniony 6/ oświadczenia kierownika 7/ inwentaryzacja powykonawcza geodezyjnaNo i specjalny druk do wypelnienia dostępny w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 23.03.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 1/ protokoły pomiarów od elektryka 2/ protokół od kominiarza 3/ warunki przyłącza i umowa ze stoenem 4/ szczelność instalacji gazowej 5/ dziennik budowy wypełniony 6/ oświadczenia kierownika 7/ inwentaryzacja powykonawcza geodezyjna No i specjalny druk do wypelnienia dostępny w urzędzie. Lawy dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 29.03.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Poszukuje jakiegoś fajnego sklepu hydraulicznego w Wawrze. Znam tylko ten przy rondzie przy skrzyżowaniu traktu z wałem, ale tam tak usilnie wychwalali mi piec Urlicha, że aż przestałem ich lubić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 29.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ludzie, co sie dzieje z materialami budowlanymi . Naród jakies szalenstwo ogarnelo. czy ktos moze wie ile w obecnych czasach kosztuje cegla? Bo mi mowia ze 6 zl trzeba dac za maxa i ma byc drozej od 1 kwietnia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 29.03.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Poszukuje jakiegoś fajnego sklepu hydraulicznego w Wawrze. Znam tylko ten przy rondzie przy skrzyżowaniu traktu z wałem, ale tam tak usilnie wychwalali mi piec Urlicha, że aż przestałem ich lubić... http://www.grast-mtb.pl/ w Radości na Lewkonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edytka 29.03.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam Wszystkich, mam barak do sprzedania w bardzo dobrym stanie. Szczegóły na priva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 29.03.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam Wszystkich, mam barak do sprzedania w bardzo dobrym stanie. Szczegóły na priva. Pozdrawiam To ja proszę o namiary na priva, bardzo mi zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 29.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Ludzie, co sie dzieje z materialami budowlanymi . Naród jakies szalenstwo ogarnelo. czy ktos moze wie ile w obecnych czasach kosztuje cegla? Bo mi mowia ze 6 zl trzeba dac za maxa i ma byc drozej od 1 kwietnia.... Anula, nie uwierzysz ... ja zapłaciłam za cały materiał z góry, a dostałam - 18 palet! - ledwie 1/3 materiału... przydziały jak na kartki Jak w przyszłym tygodniu nie przyjedzie reszta - to murarze siedzą i pastują sobie laczki, bo nie będą mieli co robic betoniarnie wybierają komu dają - komu nie... temu troszkę, temu troszkę ... i mimo ze zapłacili za całośc z duzym wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 29.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Szukam hds-a z Wawra z wysięgnikiem który mogły ustawiać palety na fundamencie i który nie zdziera jak za zboże. Do tej pory woził hds z Aplaru - ale ma krótki wysięgnik i nie nałoży na fundament. Dziś woził facet z ul. Przewodowej - maszyna piersza klasa. Ale za dwie godziny roboty policzyl sobie 300 zł i nie szly zadne z nim zabiegi żeby uskutecznić jakiś rabat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.03.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Ja mam na działce dwie palety maxa (zostało z budowy). Leżą już dwa lata. Chyba nadszedł czas na pozbycie się tego. Mam też dwie palety działówek. Jaka jest jakość maxa - trudno powiedzieć - leży na dworzu dwa sezony, raczej nie był chroniony od wilgoci itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 01.04.2007 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Dorzucę jeden namiar - kontener na śmieci i gruz: 629.58.22/602.232.373 i do tego wiadomość przykra - od kwietnia wszyscy od śmieci i gruzu podnoszą ceny....... Co do hurtowni sanitarnych - hydraulicznych, to jest jeszcze Markon przy Draceny.http://www.markon.waw.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 01.04.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Szanowna grupo, skąd braliście kominy systemowe i wkłady z kwasiaka do kominów ?? Czy ktoś z Was stosował wkład kominowy do pieca kondensacyjnego tzw. rura w rurze ale do wyjścia nie przez ścianę tylko prze komin (pewnie majątek za to zapłacę) Gdzie takie cudeńka można dostać w cenie nie zabijającej od razu ?? Pozdrawiam wszystkich budowniczych, bo tragedia jest na rynku Czekam 1,5 miesiąca na zapłacony materiał. Beton komórkowy zpłacony w 100%. I oczywiście przyszedł, ale 1/3. Kolejny termin może we wtorek, może w środę... I też 1/3. Chyba po kolejną partię pojadę do Puław z kałachem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts