Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

fripp

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jako że czuję się w obowiązku samodemaskacji, postanowiłem skończyć z biernym poglądactwem i powziąłem decyzję o wyjściu z ukrycia.

Mam na imię Bart i wraz z narzeczoną Olą jesteśmy właścicielami działki w Fali u zbiegu ulic Włókienniczej i Początkowej-dla zorientowanych w okolicy: to ta trójkątna działka ze starą, drewnianą, rozpadającą się chałupą.

Lada moment odbieramy projekt naszego wymarzonego domu. Projekt mocno autorski, współtworzony przez PP. Wośko.

Na razie walczymy z sytuacją rynkową i szukamy porothermu lub jakiegoś innego termobrika. Wstępne wbicie łopaty planujemy na jesieni.

To tyle na początek, bo nie chcę przynudzać.

Z miłą chęcią przyłączymy się do wymiany wrażeń w szacownej Grupie- tym razem bardziej aktywnie.

Gość Morrwa

a to jesteśmy na zupełnie innym etapie :) mozna podejrzeć szczegóły budowy w naszym dzienniku...

Pozdrawiam

Podejrzałam,

projekt ładny

inwestorzy ładni

a i dziedzic przystojny!

My schniemy. Niedługo instalacje...

Bart - witom witom! Nie będę twoją sąsiadką... :(

OK dzięki za miłe powitanie, co do składu w Koniku- już obdzwonione, ale jak wszędzie sytuacja nie jest różowa.

Biorę jeszcze pod uwagę inną cegłę: Termobrik; parametry (wytrzymałość, termoizolacja) te same co w PT.

Ściągałbym ze Słowacji przez firmę z Krakowa. Cena ok 7 PLN. Jutro będę miał dokładną specyfikację.

Bart

OK dzięki za miłe powitanie, co do składu w Koniku- już obdzwonione, ale jak wszędzie sytuacja nie jest różowa.

Biorę jeszcze pod uwagę inną cegłę: Termobrik; parametry (wytrzymałość, termoizolacja) te same co w PT.

Ściągałbym ze Słowacji przez firmę z Krakowa. Cena ok 7 PLN. Jutro będę miał dokładną specyfikację.

Bart

tu żona glowaca :lol:

bart nie boisz się uzywać materiału z importu?

My zdecydowaliśmy się na ceramikę (niemiecka jest sporo tańsza) ale mamy obawy przed materiałami ściaganymi z zagranicy :roll:

Co wówczas gdy go na budowie nagle zabraknie?

Wymiary różnią się od naszych i potem kombinować? domawiać parę sztuk itp?

Myślimy z mężem jednak o drozszym ale polskim Porothermie (chcemy zamówić w piątek ) ponieważ zawsze można dokupić to czego zabraknie - sami nie wiemy :-?

Spoko, nie boimy się ściągać materiału spoza PL, raczej bardziej obawiamy się galopujących cen i tego, że nie mamy ekipy na razie :) bo wszyscy potencjalni majstrowie zajęci po uszy. Uznaliśmy, że nie ma co się zastanawiac dalej, każdy tydzień, tylko bardziej nas dołuje. Poza tym, tak naprawdę obdzwonione składy budowlane i tego typu firmy, proponowały nam materiał sprowadzany jak nie ze Słowacji właśnie, to z NIemiec lub Austrii. Oczywiście zamówiliśmy trochę na zapas, mając na uwadze różne "niespodzianki".

B.

My się już wybudowaliśmy, ale pojawił się drobny problem. Mianowicie cieknie nam dach i szukamy blacharza (może nie jest to problem drobny :-? ). Jedno co ważne, to żeby był odpowiedzialny, czyli jak np. powie, że będzie za 3 miesiące, to będzie, a nie przyśle pocztówkę z GB. Aha jeszcze jedno nie mamy możliwości napraw w ramach gwarancji i dlatego szukamy.

Proszę podzielcie się kontaktami z osobami, które u Was robiły pokrycia (my mamy blachodachówkę), ewentualnie z komentarzem co do solidności.

Pozdrawiam

Patrycja

Hej Bart :D witaj! Jaki mocny nick :wink:

Moja siostra jest na etapie szukania cegiel (ja swoje kupilam w styczniu), rzeczywiscie sprawa wyglada nieciekawie...probowaliscie w skladzie na Zwolenskiej? (w Miedzylesiu) - wlasciciel chyba nazywa sie Mucha, sklad jest po lewej jadac w strone Traktu. Moja siostra zamowila u nich beton komorkowy i ponoc na czerwiec ma byc...

Kowalczyka omijam szerokim lukiem:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=96234

- o takim traktowaniu klientow w tej firmie slyszalam takze poza forum :o

U nas kopara wykopala piekny dolek po fundamenty i nieniejszym moge polecic Pana Koparkowego (wiadomosc na prv). Ciekawe, ze poprosilam 3 osoby o wycene i zebralam trzy sumy -> od przyslowiowego sasa do lasa :o Najdrozsza byla trzykrotnoscia (!) najnizszej wyceny.

Witam, jako że czuję się w obowiązku samodemaskacji, postanowiłem skończyć z biernym poglądactwem i powziąłem decyzję o wyjściu z ukrycia.

Mam na imię Bart i wraz z narzeczoną Olą jesteśmy właścicielami działki w Fali u zbiegu ulic Włókienniczej i Początkowej-dla zorientowanych w okolicy: to ta trójkątna działka ze starą, drewnianą, rozpadającą się chałupą.

Lada moment odbieramy projekt naszego wymarzonego domu. Projekt mocno autorski, współtworzony przez PP. Wośko.

Na razie walczymy z sytuacją rynkową i szukamy porothermu lub jakiegoś innego termobrika. Wstępne wbicie łopaty planujemy na jesieni.

To tyle na początek, bo nie chcę przynudzać.

Z miłą chęcią przyłączymy się do wymiany wrażeń w szacownej Grupie- tym razem bardziej aktywnie.

Witaj Bart!!

miliony razy przechodzilem (po drodze do szkoly, autobusu, pociagu itp.) obok tej dzialki, bo 27 lat mieszkalem 300metrow dalej :) :lol: :lol:

Porotherm kupowałem (ale 2lata temu!) w firmie Replin (http://replin.w.interia.pl/) - byli tańsi od Kowalczyka wtedy

Powodzenia!

Kajot - gratuluje postępów

'uwspólniasz' kierownika z sąsiedzką (prawie) budową mojej bliskiej rodziny :)

potrzebuję wywrotkę dobrego, żyznego czarnoziemu - ile kosztuje? poproszę jakieś namiary

Dzięki!

Witam

Chciałam się przywitać w imieniu swoim im męża. :D

W najbliższym czasie zamierzamy postawić dom w Międzylesiu.

Działeczka jest już ogrodzona z przyłączmi,projekt wybrany- czekamy tylko na zmiany w projekcie.

Planowaliśmy zacząć jesienią albo wiosną przyszłego roku ale po kilku wizytach w składach budowlanych i obdzwonieniu wszystkich producentów BK jesteśmy przerażeni tym co się dzieje na rynku materiałów budowlanych :roll: :evil:

Stąd decyzja o wcześniejszej budowie.

Mam nadzieję, że przyjmiecie nas ciepło do swojego przemiłego grona.

Kilka słów o nas.

Jesteśmy rodzicami 7 miesięcznej kluseczki o imieniu Marianna i z myślą o niej i przyszłym rodzeństwie (oraz wymarzonych owczarakach środkowoazjatyckch ;) ) chcemy wybudować dom z ogródkiem :lol: .

Z morza projektów wybraliśmy DIUNĘ III z Domusa.

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=4402

Ja tez wlasnie sie zastanawiam co robic. Czy probowac jak najszybciej budowac teraz (chociaz jest problem z dostepnoscia materialow) czy poczekac na wieksza podaz, koniec ulgi Vatowskiej i liczyc na to ze ceny po tym szalenstwie jednak troche spadna. Myslicie ze to w ogole jest mozliwe? Jak sobie przypomne ze 5 lat temu kupowalam Porotherm 30 za niecale 3 zl (teraz 25 za 11,5) to mi sie robi slabo...