WaldekZ 30.09.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ja jestem na etapie wykańczania i załatwiam gaz teraz . To , że dostałeś do pozwolenia pisemko z gazowni nic nie znaczy ( znaczy się gazownia informuje o możliwości przyłączenia gazu ). Ja myślałem , że jak złoże do gazowni zapotrzebowanie na gaz to oni mi go przyłączą . Faktycznie przyłączą - ale za rok , może półtora . I tu pani z gazowni podpowiedziała mi , że mogę wszystko załatwić sam . Gazownia zwróci mi koszty . No i załatwiam : 1 . Projektant wrysowuje na planie zagospodarowania działki proponowany przebieg linii zasilającej . 2. Z tym geodeta załatwia ZUD . 3. ZUD bierze projektant i robi 2 ( słownie - dwa ) projekty : instalacji zasilającej i instalacji wewnętrznych .( właśnie jestem na tym etapie ) 3. Projekt składasz do urzędu z wnioskiem o pozwolenie na budowę . 4. Jak już to pozwolenie się uprawomocni to wykwalifikowana ekipa robi przyłącze , instalacje wewnętrzne . 5. Jak już to masz - składasz do gazowni zapotrzebowanie na licznik ( podpisujesz umowę na dostawę gazu ). 6. Przyjeżdżają panowie z gazowni , zakładają licznik . 7. Należy do wszystkich rurek napuścić gazu i odpowietrzyć instalację - nie wiem kto to robi ( gazownia albo Twój człowiek ) No i wreszcie możesz zapalić palniki , piec i co tam jeszcze chcesz . I jeszce jedna ważna rzecz : do wszystkich zudów trzeba mieć aktualną mapę do celów projektowych . Może coś rozjaśniłem . Dzięki wicekK, bardzo pomocne kompendium. Czy z podłączeniem elektrycznym jest podobny cyrk? Mógłby ktoś się podzielić doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.09.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Czy z podłączeniem elektrycznym jest podobny cyrk? Mógłby ktoś się podzielić doświadczeniem? A z prądem jest inaczej . Występujesz do STOEN o warunki przyłącza ( to do projektu ) Prąd docelowy załatwia się około 18 miesięcy - ale ty tylko czekasz ( wpłacając zaliczkę i podpisując umowę ) . Natomiast najłatwiej jest dostać t. zw. prąd budowlany - składasz wniosek , szukasz sobie elektryka , on Ci je robi i masz ( ja miałem goscia ze stoenu i tylko dałem mu papierki , on wszysrko załatwił ) . Jeżeli chcesz ten prąd budowlany to musisz mieć skrzynkę - a że to podłączenie tymczasowe to najlepiej poszukać skrzynki używanej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 01.10.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 A z prądem jest inaczej . Występujesz do STOEN o warunki przyłącza ( to do projektu ) Prąd docelowy załatwia się około 18 miesięcy - ale ty tylko czekasz ( wpłacając zaliczkę i podpisując umowę ) . Natomiast najłatwiej jest dostać t. zw. prąd budowlany - składasz wniosek , szukasz sobie elektryka , on Ci je robi i masz ( ja miałem goscia ze stoenu i tylko dałem mu papierki , on wszysrko załatwił ) . Jeżeli chcesz ten prąd budowlany to musisz mieć skrzynkę - a że to podłączenie tymczasowe to najlepiej poszukać skrzynki używanej . A mógłbyś sie podzielić namiarami na gościa ze STOENU? Rozumiem, że działa w okolicach Wawra (zgodnie z tytułem postu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_76 01.10.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wicek dzięki wielkie za wyjasnienie i rozjaśnienie mojego umysłu. No to mam kolejny krawężniczek do pokonania. Biorę się zatem do roboty.PozdrawiamMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 01.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 A mógłbyś sie podzielić namiarami na gościa ze STOENU? Rozumiem, że działa w okolicach Wawra (zgodnie z tytułem postu). Jutro zadzwonię i spytam - myślę jednak , że jak Rembertów to i Wawer też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar_Wys 03.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Podbijam wątek z moimi pytaniami Witam wszystkich forumowiczów Rozpoczynam budowę na wiosnę 2008. Mam parę pytań: PYT 1. Gdzie znajdę tani barakowóz dla mojej ekipy budowalnej? Może ktoś ma na zbyciu? PYT 2. Mam działkę poniżej poziomu drogi i potrzebuję sporo ziemi do wyrównania.. Czy nie wiecie jak taką ziemię zdoby tanim kosztem? PYT 3. Czy możecie polecic jakiegoś elektryka oraz hydraulika do calej instalacji w domu? PYT 4. Gdzie w okolicach Wawra są najtańsze materiały budowalne? PYT 5. Potrzeuje 200 ton pospółki pod dom. Gdzie ją najtaniej można kupic? Bede wdzieczny za kazda informacje Pozdr. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 03.10.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 WaldekZ - namiary na elektryka poszły na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACY007 04.10.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ponawiam pytanie o knajpy w wawrze. Polecam "Stary Mlyn" - Hotel Boss na Żwanowieckiej w Międzeszynie W niedziele płaci sie z gory, a potem można jeść do woli... A gra tam jeszcze góralska kapela? Dla mnie hałas był nie do zniesienia... Bylismy ze znajomymi, nie dało sie pogadac. To było3 lata temu, moze cos sie zmieniło... Moim zdaniem lepsza jest gospoda Do Syta w Aninie. A z dalszych miejsc, jak ktos lubi jezdzic po wertepach przez las, to polecam Zajazd u Mikulskich w Wiazownej. Jest plac zabaw Podobno fajna knajpka z ładnymi widokiami jest na wysokosci Józefowa w strone Wisły. Bylismy w sobote w Andzelice w Falenicy - nic nadzwyczajnego, ale spokojnie i miła obsługa. Co do knajpki nad Wisłą - wjazd przez jakiś hotel - to widoki fajne, duży wybór win, ale lepiej przyjść najedzonym(:- A czy byliście kiedyś w strzelnicy w Józefowie na Nadwiślańskiej ? W knajpie nad Wisła czekalismy kiedys na jedzenie ponad półtorej godziny , pan z wniarni sporo spróbował bo bełkotał.Był chamski dla klientów którzy zgłaszaja uwagi co do czasu oczekiwania na jedzenie. Powiedział ,że wkurzają go biegające bachory i wolałby by mamusie zostawialy je w domu prychodząc do niego na degustacje bo winiarnia to nie miejsce dla bachorów. Widoki mi się bardzo podobały, ale od owego "razu" omijam knajpę szerokim łukiem. Polecam "do Syta" w Aninie i "U Mikulskich" w Wiązownie( ulubiony devolaj mojego syna). Co do knajpy "Nad Wisłą" mam dwie uwagi - tak naprawdę znajduje sie ona nad jeziorkiem "Łacha" - to starorzecze Wisły - w 100 % zgadzam sie co do "obsługi". Na nas kiedyś ten pan obraził się bo bo mu "odpyskowałem" na jego chmaskie uwagi. Jednak słyszałem że już go tam nie ma, interes przejął ktoś nowy i jest lepiej. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 04.10.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Podbijam wątek z moimi pytaniami Witam wszystkich forumowiczów Rozpoczynam budowę na wiosnę 2008. Mam parę pytań: PYT 1. Gdzie znajdę tani barakowóz dla mojej ekipy budowalnej? Może ktoś ma na zbyciu? PYT 2. Mam działkę poniżej poziomu drogi i potrzebuję sporo ziemi do wyrównania.. Czy nie wiecie jak taką ziemię zdoby tanim kosztem? PYT 3. Czy możecie polecic jakiegoś elektryka oraz hydraulika do calej instalacji w domu? PYT 4. Gdzie w okolicach Wawra są najtańsze materiały budowalne? PYT 5. Potrzeuje 200 ton pospółki pod dom. Gdzie ją najtaniej można kupic? Bede wdzieczny za kazda informacje Pozdr. Marcin Jeżeli interesuje cię kilka wywrotek piasku to mam na działce po wykopaniu piwnicy - u mnie nawet z niego murowali . Mogę nawet pomóc w znalezieniu załadunku i transportu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 09.10.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 UWAGA PILNIE POSZUKUJę PROJEKTANTA INSTALACJI GAZOWEJ, PROFESJONALNEGO I ROZSąDNEGO CENOWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 09.10.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 UWAGA PILNIE POSZUKUJę PROJEKTANTA INSTALACJI GAZOWEJ, PROFESJONALNEGO I ROZSąDNEGO CENOWO Tosinku to my się podepniemy pod Twoją prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 09.10.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Jak pisałem - jestem w trakcie projektowania - czy drogo nie wiem .Robi to człowiek z gazowni - to i z odbiorami nie powinno być problemu .Zadzwonię , spytam i erentualne namiary na prv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 09.10.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Zadzwoniłem , spytałem , wysyłam namiary na tego projektanta .Do tego dodaję kontakt do wykonawcy ( oni raze współpracują )Tylko tu nic nie dzieje się natychmiast .Taki proces uzgadniania i projektowania trochę trwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tejot3 Tomek i Patka 09.10.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Zadzwoniłem , spytałem , wysyłam namiary na tego projektanta . Do tego dodaję kontakt do wykonawcy ( oni raze współpracują ) Tylko tu nic nie dzieje się natychmiast . Taki proces uzgadniania i projektowania trochę trwa . ja tez bym poprosił o te namiary. z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 09.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Pan z gazowni zaśpiewie 1100 zakreskę z domu do furtki, dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 09.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 UWAGA PILNIE POSZUKUJę PROJEKTANTA INSTALACJI GAZOWEJ, PROFESJONALNEGO I ROZSąDNEGO CENOWO mi projekt robila firma: Dargas: ul. Patriotów 212 - miedzy Radoscia a Miedzylesiem, po wschodniej stronie torow, obok agencji ochrony (chyba) WALOR tel. 615-79-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 09.10.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 UWAGA PILNIE POSZUKUJę PROJEKTANTA INSTALACJI GAZOWEJ, PROFESJONALNEGO I ROZSąDNEGO CENOWO mi projekt robila firma: Dargas: ul. Patriotów 212 - miedzy Radoscia a Miedzylesiem, po wschodniej stronie torow, obok agencji ochrony (chyba) WALOR tel. 615-79-24 dzięki już Wumil dzwoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 09.10.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Zadzwoniłem , spytałem , wysyłam namiary na tego projektanta . Do tego dodaję kontakt do wykonawcy ( oni raze współpracują ) Tylko tu nic nie dzieje się natychmiast . Taki proces uzgadniania i projektowania trochę trwa . Ja tez bym poprosił o te namiary. z góry dziękuję I ja bym tez poprosił, moze być na priva. Także z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACY007 09.10.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 WitamBedę stawiał komin (a właściwie to go odbudowywał). Czy ktoś ma może namiar na skład z cegłą klinkierową w dobrych cenach?Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 09.10.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Ech... długa droga przed wami. Co do papierków - faktycznie najtrudniej jest z gazem, bo musi być projekt, pozwolenie itp. I co lepsze oddzielne na instalację zewnętrzną (od gazociągu do licznika) i wewnętrzną (od licznika do domu i w domu). Z prądem niby łatwiej, ale nie u mnie. Linia energetyczna była po drugiej stronie ulicy niż mój dom, co spowodowało, że na prąd czekałem bagatela rok dłużej niż powinienem - zarząd dróg miejskich uznał, że w planach w najbliższej nieokreślonej przyszłości ma remont ulicy, więc nie zgadza się na ciągnięcie czegokolwiek ani nad ani pod ulicą. Spór rozstrzygnął dopiero jakiś urząd do tego powołany (spór był między Stoenem a ZDMem więc ja nic nie mogłem z tym zrobić) ale trwało to prawie rok. Ktoś zastanawiał się jak to jest z gazem jak już zamontują licznik - u mnie moment montażu licznika był tożsamy z możliwością korzystania z gazu. Ale żeby nie było zbyt łatwo - do montażu licznika trzeba podpisać umowę na dostarczanie gazu (nie ma to nic wspólnego z budową przyłącza gazowego). A żeby podpisać umowę na dostarczanie gazu trzeba mieć przydzielony numer budynku. A żeby mieć przydzielony numer budynku, musi się on znajdować na mapach geodezyjnych powykonawczych. A żeby znajdował się na mapach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts